Test: Xplora 4

Funderar ni på vad för mobillösning ni vill ha till era barn? Men känner att introducera dom för den stora sociala media världen i alldeles för tidig ålder inte känns aktuellt.

Vår mini panel har nu haft sin tid med Xplora 4. Så här tyckte vår testpanel tillsammans med vårdnadshavare.

När vår mini panel fick sätta sina ivriga händer på Xplora 4 så var det en del förväntningar. Första intrycket var att den är cool. Snygg. Och intrycket kvarstod när vi satte igång enheten också.

Vid installation så behöver man ladda ner en app. Appen finns både på Apple Store och Google Play. Installationen var lätt, lika så att lägga till i adressboken om vilka barnet kan ringa till. Dock för att addera en huvudkontakt till i Xplora 4 var något svårare.

Ni kanske undrar, vadå lägga en till huvudkontakt? Ett barn har oftast fler föräldrar och vi ville alltså lägga till en till förälder som en till huvudkontakt i klockan. Som huvudkontakt får man alltså rättigheter som administratör. När man väl har dom rättigheterna kan man alltså ställa in Skolläge, skriva meddelanden med barnet, använda GPS:en för att se var barnet befinner sig och även ställa in säkerhetszon. Självklart får man även notiser när något avviker sig.

Xplora 4

Efter en genomgång med vår mini panel om hur klockan fungerar och dess olika funktioner var det alltså nu upp till bevis hur barnvänlig Xplora 4 är.

Skolläge som går att ställa in i föräldrarnas mobiler, genom appen, var väldigt lätt. Det går att ställa mån-fre mellan ett viss klockslag som barnet befinner sig i skolan. Under den tiden Xplora 4 är i skolläge fungerar den endast som klocka.

Skulle en förälder vilja nå barnet så får man en notis om att enheten är i skolläge. Barnet blir alltså inte störd under sin skoltid, en fantastisk funktion både för barnet som använder den och som förälder att veta detta. Inga onödiga notiser som stör studioron under skoltid.

En rolig funktion som vår mini panel verkligen blivit motiverad av är stegräknaren. Testpanelen har dag för dag blivit pepp av att slå gårdagens antal steg. Vilket är otrolig bra då det uppmuntrar barn till att vilja röra sig mera. De dagliga målet är att uppnå 10.000 steg vilket vi anser att ett aktivt barn klarar utan problem. Dessutom kan man även se distansen och hur mycket barnet har förbränt, om det nu skulle vara intressant.

Xplora 4

Om man har ett barn som kräver kanske lite mer struktur och gillar de här med ordning och reda. Finns även en kalenderfunktion i appen som en förälder kan lägga till viktiga händelser i. Här har vår vårdnadshavare och mini panel testat att lägga till både utvecklingssamtal och träningstid. Vilket har funkat utan några problem. Xplora 4 har gett notiser till, dock återigen inga notiser under tiden klockan är i skolläge, men utan skolläge så plingar den till.

Vårdnadshavarna absolut viktigaste och mest värdefullaste funktion är och har varit GPS. Att som vårdnadshavare känna den tryggheten, kunna se att under skoltid är barnet inom skolans område, att när barnet är utanför huset ute på gården – fortfarande befinner sig inom området och skulle barnet mot sin förmodan försvinna ur Trygghetszonen så får man en notis om de i sin telefon. En otroligt värdefull funktion som vi tror alla föräldrar verkligen värdesätter högt.

Xplora 4

Och att som barn även veta att mamma och pappa finns endast ett samtal bort.

En funktion som vår mini panel även nämner är SOS larmet. Detta är alltså inte ett larm som går till 112 utan den går till huvudkontakt personerna man har angivit i appen. Larmet slutar när någon av huvudkontakterna svarar på larmet. Dock har vår mini panel även märkt att det är lätt att larma i samband med att man faktiskt egentligen vill återvända till “hemskärmen” av klockan.

Batteritiden på Xplora 4 är imponerade men samtidigt ganska självklar då den inte kräver så mycket ström. Trots hård användning av en del chat, notiser och samtal så är det svårt att få ner batteriprocenten till under 50%. Användarvänligheten är hög. Den är inte så avancerad varken för användaren eller för den vuxna att förstå appens funktionalitet. De absolut bästa med Xplora 4 är dess trygghet den skapar. Om man ska nämna något som är minus är att den är lätt att repa i uret. Och eftersom åldern på användarna till klockan är trots allt våra små barn så är dom något mindre försiktiga.

BETYG
Användarvänligheten
7
Batteritid
10
Tillbehör
6
Pris
6

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.