Adata fortsätter att konkurrera med flera andra stora tillverkare men lyckas dom denna gången med sin snabbaste SSD någonsin?

Idag handlar det inte längre bara om att ha en SSD med mycket utrymme, det handlar även om att hitta hårddisk med pålitlighet och som är snabba. Jag har testat på och jobbat med XPG innan och då har det dock varit diskar med fokus på gaming, denna gången är det fokus på hastighet.

XPG SX8200 Pro som mer eller mindre är en ny generation SSD som bygger på en helt ny kontroller SM2262EN vilket gör denna SSD till nästa generation både när det gäller prestanda och utrymme. Adata fortsätter att imponera och egentligen helt enkelt göra dom rätta valen när det kommer till SSD.

Enligt Adata så ska SX8200 Pro ha skrivhastigheter på över 2000 MB/s med SLC-cache vilket gör att detta är en SSD som utmanar dom bästa på marknaden från bland annat Samsung och WD. När jag gjorde tester både med stora, små och många filer så kom jag inte upp riktigt i dessa hastigheter men strax över 1600 MB/s utan problem och en hastighet som ökade. Det är ingen tvekan om att detta är en Pro-version och är snabbare, men det är med små marginaler.

Det som många oroar sig över installationen när det gäller SSD M.2 men jag kan säga att det är betydligt lättare och mindre krävande att installera en M.2 SSD än en vanlig SSD via SATA, främst för att man endast kan installera denna SSD på ett sätt, svårt att göra fel och man behöver inte koppla några kablar såsom SSD och ström. Detta är enkelt för dom som kan men jag vet att många är oroliga och väljer bort dessa SSD just för installationen.

Det största pluset med XPG SX8200 Pro är nog helt klart priset som börjar från 700 kronor men för 1200 kronor kan man få 512 GB vilket är helt ok med tanke på att prestandan är mer än bra, såpass bra att SSD som kostar mer än dubbla erbjuder nästan samma prestanda.

Adata fortsätter att överraska och det som jag gillar med Adata mer och mer är att dom inte endast satsar på högprestanda till högre pris utan att dom faktiskt försöker hitta en balans på bra eller OK prestanda till ett pris som faktiskt många är villiga att ge för en produkt som dessa. Att hitta rätt balans är svårt då vi som användare vill ha en produkt som vi kan lita på. Något som jag ser fram emot och nästan hoppas lite på är att få se nästa generation konsoler som har stöd för M.2 SSD och detta främst för strömförbrukningen men även möjligheten att ha olika typer av enheter i en konsol.

Det ska bli intressant och se kommande SSD från Adata där dom har en ny kontroller att jobba på som verkligen har topprestanda och gör ett riktigt bra jobb, hur mycket bättre kan dom göra den för ett såpass lågt pris är då frågan.

XPG SX8200 Pro
 • 8/10
  Prestanda - 8/10
 • 7/10
  Kvalitet - 7/10
 • 7/10
  Funktioner - 7/10
 • 8/10
  Pris - 8/10
7.5/10

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här


7 + 7 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.