[av_image src=’https://www.teknikhype.se/wp-content/uploads/2018/05/TPLink-Deco5-img03.jpg’ attachment=’29726′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’][/av_image]

[av_heading tag=’h2′ padding=’10’ heading=’Test: TP-Link Deco 5′ color=” style=’blockquote modern-quote’ custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Att bara ha en router hemma är väldigt sällan det räcker, men TP-link har system som ska hjälpa oss med detta.

Det vanligaste man kan införskaffa sig idag är att ha en router med flera antenner på, men hur bra är det egentligen om man bor i ett hus med tjocka betongvägar eller kanske till och med flera våningar?

Detta är något som TP-Link har hittat en lösning på och det är att ha tre routrar som är sammankopplade i olika delar av hemmet för att ge bästa täckningen över hela huset, men det som oroade oss och säkert många andra var hur svårt är det att installera ett system som TP-Link Deco 5 men vi kan avslöja redan nu att installationen är den lättaste vi har varit med om men det krävs att man har tillgång till en smartphone och laddar hem Deco-appen.

Vi har alltid gillar hur enkelt och användarvänligt TP-Link gör alla sina gränssnitt, allt från installation till att gå in på inställningarna och välja hur och vilka som ska få använda nätverket. Med Deco 5 har TP-Link gjort allting ännu lättare då vi styr allting via telefonen denna gången och har det lättaste gränssnittet vi varit med om så är detta paket skapat i stort sett för alla, till och med dom med ingen kunskap alls.

[/av_textblock]

[av_gallery ids=’29731,29730,29729,29728′ style=’thumbnails’ preview_size=’no scaling’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’no scaling’ columns=’4′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
I paketet TP-Link Deco 5 får man tre enheter där alla är identiska men där bara en utav dessa blir själva huvudenheten. Varje enhet är utrustad med dubbla ethernetportar och en USB type c-port för strömförsörjning. Enligt TP-Link så ska wifi-kapaciteten vara upp till 1300 Mbit/s vilket vi inte kan bekräfta om det stämmer men när vi sitter på 500 Mbit-lina så kan vi säga att TP-Link Deco 5 kan maxa detta utan problem trådlöst, vi har inga som helst problem med att det inte skulle klara av högre hastigheter.

TP-Link Deco 5 är utrustad med dubblaband 2,4 Ghz plus att 5 GHz finns där också, där vi hoppas att 5 GHz inom kort blir en standard med tanke på att allt fler enheter utrustas med det. Har man många enheter som kopplas upp på det trådlösa behöver man inte oroa sig, vi hade fler än 15 enheter uppkopplade på det trådlösa samtidigt utan problem.

Det som gjort oss mest nyfikna var att få testa att placera ut dom andra två enheterna också för att förbättra täckningen betydligt mer och detta görs väldigt enkelt via appen också, det är egentligen bara att välja vart man vill placera enheten, gå in på appen, lägga till enheten så huvudenheten och den “pratar” med varandra och det är färdigt. Tyvärr får man inte någon guide eller liknande som hjälper till att placera ut enheterna för mest optimala nätverket utan det får bli mer var man har tillgång till ett eluttag samt känner för att inte ha enheten i vägen.

När nätverket sedan är igång så kan man fortfarande ställa in ett och annat via appen, man kan till exempel prioritera olika enheter så dom får mer bandbredd, föräldrarkontroll gör det möjligt att ställa in till exempel hur lång tid en enhet ska ha internet eller om man vill blocka specifika hemsidor eller appar, extra virusskydd samt brandvägg finns också där om man vill ha det. Allt gör med några enkla knapptryck i appen. En funktion som jag tycker om är att man kan välja att få notis varje gång en ny enhet kopplar upp sig mot nätverket samt att man enkelt kan se alla uppkopplade enheter mot nätverket bland annat.

Vill man inte krångla till det med att få upp ett nätverk i sitt hem så är TP-Link Deco 5 perfekt för detta, det är enkelt, små enheter som ser bra ut och kan enkelt smälta in i inredningen och en prestandan som vi tror dom flesta kommer nöja sig med med tanke på att det ändå är ett mesh-nätverk vi pratar om. TP-link har ännu en gång lyckats med att ta fram en nätverkslösning som är enkel men har prestandan för alla, gränssnittet är något som vi alltid kommer tycka om och vi hoppas att dom fortsätter på samma spår framöver.

TP-Link Deco 5
 • 9/10
  Installation - 9/10
 • 9/10
  Mjukvara - 9/10
 • 7/10
  Funktion - 7/10
 • 8/10
  Prestanda - 8/10
8.3/10

[/av_textblock]

[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′]

[av_social_share title=’Dela med er’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]

[av_comments_list]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här


8 + 1 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.