Sony överraskade med världens första smartphone med 4K-skärm men frågan alla ställer sig är om det behövs? 

Sony snålade inte med telefoner förra året och sist ut för i år blev Xperia Z5 Premium som helt klart är premium på alla sätt och vis men det som många frågar sig är om det är värt det och om vi verkligen behöver en skärm med 4K-upplösning.

Vid en första titt på telefonen så ser den faktiskt ut som en Z5 förutom att skärmen är lite större på 5.5 tum istället för 5.2 samt att upplösningen på skärmen är den största nyheten och första telefonen med 4K-upplösning på telefon och med detta menar Sony 8,3 miljoner pixlar på upplösningen 3840 x 2160.

sony-xperia-z5-premium-2

Men värt att tänka på är att denna 4K-upplösning inte används konstant utan endast i två fall där ena är i video-appen om man tittar på 4K-video och den andra är bild-appen. Största anledningen till att Sony valt att göra så är för att spara batteritid men även att man inte ser någon skillnad på 1080p eller 4K när det kommer till den vanliga menyn. Enligt oss är det ett mycket bra val av Sony att göra så och ärligt talat skulle vi klara oss utan 4K också.

Under skalet hittar vi en Snapdragon 810 och det kan behövas men precis om i tidigare telefoner i Z5-serien så blir även denna telefonen varm vid belastning men behåller prestandan som väntat när det kommer till Snapdragon.

Specifikationer

Modell Xperia Z5 Premium
Operativsystem Android 5.1.1 (lollipop)
Mått (H x B x D) 154.4 x 75.8 x 7.8 mm
Vikt 180 gram
Processor Qualcomm Snapdragon 810
Minne 3GB
Skärm 5.5” IPS LCD 3840 x 2160 pixlar (806 ppi)
Lagring 32GB + stöd för microSD upp till 200GB
Kamera Bak: 23MP

Fram: 5MP

Batteri 3 430 mAh
Anslutningar MicroUSB
3,5mm uttag
Nätverk LTE
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.1
Datum och Pris Släpps i November – 7 990kr

Sony har lyckats få till en mer ”lyxigare” känsla med Z5 Premium i jämförelse med dom andra telefonerna i samma serie med ett annat materialval som en ram gjort i metall samt en byggkvalitet av toppklass precis som dom tidigare telefonerna i Z-serien.

sony-xperia-z5-premium-3

Inte helt oväntat så är även denna telefonen vattentålig precis som dom andra och är lite av Sonys grej att erbjuda både sina surfplattor och smarta telefoner att bli vattentåliga, vi får bara hoppas dom fortsätter med detta.

Det som överraskade mest med just Z5 Premium är fingeravtrycksläsaren som alltid funkade och då menar vi alltid, det spelade ingen roll om telefonen låg på bordet eller om man höll den i handen, låste upp varenda gång.

sony-xperia-z5-premium-betyg

Omdöme

Sony blev först ut med 4K på en telefon samt en telefon med kraft under skalet, men med tanke på det höga priset så är det svårt att argumentera varför man ska köpa en Z5 Premium istället för en Z5 förutom byggkvalitén som är av toppklass och Sony fortsätter att överraska när det gäller materialval och byggkvalitén.

Sony har ännu en gång lyckats skapa en telefon värt sina pengar och en mjukvara som är precis så som vi vill ha den när det kommer till Android, men att välja mellan denna eller vanliga Z5 bara för en 4K-skärm som används ibland… njaaa.

[column size=one_half position=first ]Fördelar

  • Kvalitén
  • Skärmen
  • Vattentålig

[/column][column size=one_half position=last ]Nackdelar

  • 4K ibland
  • Materialvalet på baksidan?

[/column]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.