OnePlus Watch

Tillslut så har även OnePlus släppt sin första smartklocka och dom har gjort mycket rätt, men det finns brister som vi hoppas dom lär sig utav.

OnePlus har imponerat och hyllats med sina telefoner, dom har även försökt sig på att skapa hörlurar, men det är just telefonerna som vi gillat. Det var ju egentligen bara en tidsfråga innan dom skulle släppa en klocka och nu är det dags, OnePlus Watch.

Det första jag la märke till med OnePlus Watch är att den är stor och det gillar jag, här har vi en OLED-skärm på 1,39 tum med en stilren design, rund och inte mer än två knappar vilket räcker för att navigera sig fram, mycket görs på skärmen direkt.

Nackdelen med att den är så stor och bara erbjuds i en storlek är att denna klockan är kanske inte för alla, för vissa kan klockan vara för stor helt enkelt.

Redan nu måste jag säga att klockan endast kostar 1 700 kronor vilket är billigt för en klocka i klass med OnePlus Watch. Förväntningarna är stora för att det är OnePlus men samtidigt måste man acceptera att det kan saknas funktioner som vi annars är vana vid.

Där Oneplus fokuserat mest på när det gäller klockan är batteriet, enligt dom ska den hålla i 14 dagar vilket kanske inte är hela sanningen, men jag får utan tvekan ut över sju dagar utan att behöva ladda den och då har jag använt träningslägen nästan varje dag samt fått en och annan notis i klockan.

OnePlus Watch

Men vi har ett problem, operativsystemet som tyvärr inte är Wear OS är fortfarande snabbt vilket känns som ett måste idag. Men det känns väldigt avskalat för att vara en klocka idag. Gränssnittet är lätt att jobba med, man kommer lätt in i det men samtidigt saknas det väldigt mycket, det går till exempel inte att ladda ner några appar till klockan ,det som finns där nu är det som gäller.

Men det finns mer än så, det går till exempel inte att använda Spotify eller någon annan musiktjänst i klockan, Oneplus argument är att det finns lagringsutrymme i klockan så man kan lägga in låtar direkt i klockan, men vem lägger in egna låtar 2021, allt streamas idag.

Det går heller inte att betala med sina klocka, stödjer inga betaltjänster eller röstassistent så där får man tyvärr lägga klockan åt sidan om det är ett krav.

Det som OnePlus Watch kan gör är att få notifikationer från inkommande mail, meddelanden samt att man kan svara på sina samtal om det behovet skulle finnas. Det går att snabbsvara på meddelanden men detta endast det som kommer in från Whatsapp och Messenger, inte SMS av någon anledning. Men när det gäller notiser fanns det en stor bugg när vi testade klockan, alla notiser dök inte upp och ibland var vi med om att samma notis repeterades gång på gång, visade alltså inte upp några nya.

OnePlus Watch

Koppla sina bluetooth hörlurar direkt till klockan är också möjligt och detta är något som har fungerat överraskande bra, tappade inte kontakt eller någon typ av brist en enda gång.

OnePlus Watch har inbyggd GPS som kan vara användbart vid träning i såsom löptur eller liknande, men tyvärr var vi med om problem även här. Jag gjorde ett test att jag hade två smartklockor på mig samtidigt, OnePlus Watch och en Apple Watch. Därefter tog jag en promenad och resultatet överraskade, när det gäller antal steg jag tagit så var det över 2000 steg i skillnad på dessa två klockor och då är det tyvärr OnePlus Watch som visade alldeles för lite. Även antal kalorier varierade rejält, ett exempel är ena morgonen så

Jag tog exakt samma promenadrunda flera gånger med bara OnePlus Watch och varje gång fick jag samma låga resultat. Jag började testa även andra klockor på samma runda och dom stegen där var närmare Apple Watch än dom var OnePlus Watch, varför detta vet jag inte men det är helt klart något OnePlus måste jobba på och åtgärda.

OnePlus Watch

Precis som andra smartklockor så känner OnePlus Watch av automatiskt om man börjat träna i såsom löprunda, cykla eller dylikt. OnePlus Watch har även koll på pulsen samt blodsyremäta som funkar. Just träningsdelen är något Oneplus måste förbättra istället för att erbjuda en massa träningsformer som dom varit tydliga med, men dessa träningsformer ska släppas med tiden, förhoppningsvis löser dom dagens problem innan dess.

När det gäller träningsdelen så får man tillgång till information som puls, kaloriförbränning, tid samt hjärtfrekvenszon som kan ge en bra överblick hur bra och hur kroppen mår under träningspasset, allt detta visas snyggt upp sedan i Oneplus Health-appen i telefonen, lätt att få sig en överblick och sammanfatta träningspasset.

OnePlus Watch

OnePlus Watch ska även ha koll på vår sömn genom sömnspårning, något jag aldrig testade tyvärr främst för att ingen klocka vi tidigare testat riktigt lyckats att ha koll på sömnen.

Är man beroende av att byta till mycket urtavlor eller göra egna så är det lite begränsat här, i nuläget går det endast att använda urtavlor som Oneplus erbjuder oss, man kan alltså inte ladda hem andra samt det är fåtal av dom urtavlor som man faktiskt kan anpassa efter eget behov, jag skulle vilja se detta på alla urtavlor mer eller mindre samt ha lite som en butik där andra kan dela med sig av sina urtavlor m.m.

 

När det gäller att se all information och styra allt som har med OnePlus Watch att göra, allt detta görs i OnePlus Health-appen som i nuläget endast finns till Android. Appen i sig är lätt att navigera sig igenom, stilrent och visar informationen som klockan samlar in om oss.

OnePlus Watch

Men fastän det finns dessa brister så vet jag att allt detta är brister som Oneplus kommer att åtgärda med framtida uppdateringar, det är bara tråkigt att allt detta inte var åtgärdat innan lanseringen med tanke på att det är deras första klocka och garanterat inte sista. Jag hoppas bara att Oneplus tar lärdom av alla dessa problemen denna gången till nästa generation OnePlus Watch.

OnePlus Watch är helt klart en klocka jag kan rekommendera, främst för sin låga prislapp på 1 700 kronro och för denna peng så får man fortfarande en klocka med många användbara funktioner och som även kanske är bland dom större på marknaden. Skärmen imponerar både med sin storlek, ljusstyrka och detalj.

OnePlus Watch är en klocka i rätt riktning, nu får vi hoppas att Oneplus lär sig av sina misstag denna gången till nästa generation, men detta är något dom oftast gjort med sina telefoner och jag hoppas dom fortsätter i samma spår med sina klockor nu.

ÖVERSIKT
Hårdvara
8
Mjukvara
5
Funktioner
6
Pris
10
OnePlus Watch är en klocka som jag kan se många ge en chans, sitt låga pris men ändå helt ok funktioner överväger det dåliga. Det dåliga må vara buggar och sådant som kan åtgärdas, men dom finns där och finns där från dag ett vilket i dagsläget inte borde finnas.test-oneplus-watch

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.