Intel kommer med en ny generation processorer vilket betyder att det är dags för nya moderkort, men vad är nytt denna gången och är det värt uppgraderingen?

När Intel släpper en ny generation processorer så är det inte bara ny processor som kommer utan vi får även nya moderkort att se fram emot där tillverkarna oftast hitta fler och bättre lösningar på tidigare problem.

MSI är som vanligt snabba med att presentera sina moderkort och kortet som finns med från start och som kan vara mest intressant är MSI MEG Z490 ACE som kom in till redaktionen långt innan Intel hunnit få ut sina processorer.

MSI MEG Z490 ACE testade vi tillsammans med Core i7-10700K, men planen var först Core i9-10900K för att verklgien sätta moderkortet och CPU på test. Tyvärr så är i9 försenat och vi fick börja testet med i7, men ett test med i9 är också på gång. Intel har gjort ett stort lyft i senaste Comet Lake-S där vi äntligen får tiokärniga processorer och vi kan verkligen öka prestandan rejält denna gången, men då gäller det också att moderkortet klarar av det. Nedan kan ni se några av flaggskeppen från Comet Lake-S där K-beteckningen är mest intressanta för oss.

Intel Comet Lake S

När vi packar upp MEG Z490 ACE första gången så märker jag ganska snabbt att MSI helt klart vill få bort så mycket värme som möjligt från kortet, vi hittar flertalet kylflänsar som på sitt sätt får kortet att bli lite mer stilrent men samtidigt snyggt. Det sitter bland annat tre stycken kylflänsar där alla tre har i ändamål att kyla mer M.2-portarna då just dessa komponenter kan bli riktigt varma, något som inte var problem för bara något år sedan men som börjat bli allt mer, antingen väljer man lösningen som MSI har här, eller så får man köpa en M.2 SSD med kylfläns direktmonterad.

Där MSI tänkt till denna gången när det kommer till dessa kylflänsar är att det är tre separata delar, vilket betyder att man enkelt kan komma åt dom även om grafikkortet sitter i, något som var ett problem i tidigare moderkort då kylflänsen brukade vara en stor del som gjorde det svårt att komma åt M.2.

Är man beroende av att ha mycket RAM så behöver man inte oroa sig så länge man kan nöja sig med 128 GB som är max och är hastighet en annan viktig aspekt så klarar MEG Z490 ACE hela 4800 MHz vilket nog kommer räcka gott och väl för dom flesta.

Vidare när det gäller att kyla ner kortet så har MSI valt att utrusta MEG Z490 ACE med en liten VRM fläkt som får in lyft från I/O panelen och in i VRM kylflänsen, allt för att få bort så mycket värme som möjligt, denna gången perfekt lösning för att få bort ytterligare från processorn om man väljer att överklocka och verkligen få i7-10700K att svettas.

MEG Z490 ACE

Förutom att ha ett moderkort som klarar tuffare tag, genom överklockning och hög prestanda så är även vilka portar som moderkortet lika viktigt, här är det ganska blandade känslor. Portarna som MEG Z490 ACE är utrustad med ser ut som följande:

  • 2x USB 2.0 (4x på framsidan)
  • 5x USB 3.2 (3x på framsidan)
  • 1x USB-C 20Gbps
  • Wifi antenner 802.11ax
  • Realtek ALC1220 Audio
  • 1 x Intel 2.5 Gigabit Ethernet, 1 x Realtek Gigabit Ethernet,  802.11ax Wi-Fi

En liten detalj som kanske många som just överklockar och jobbar mycket med olika bios kommer gilla är att vi hittar en fysisk knapp på I/O panelen för “Flash bios” samt en för “Clear CMOS”.

MEG Z490 ACE

Där det inte har hänt särskilt mycket är EFI som inte behöver vara en dålig grej utan istället har MSI valt att behålla samma mjukvaran med samma enkla och lättförståeliga gränssnittet som är en stor favorit hos mig och både när det kommer till att pilla med inställningar men även när man väl vill jobba lite med överklockningen som har en egen kategori “Overclocking Settings”.

Ett problem som dök upp under våra tester med MEG Z490 ACE var att Ethernet portarna inte levererade som det var tänkt, 2.5G porten hade stora problem att överföra stora filer, ibland såpass stort problem att det tillslut kraschade eller bara slutade överföra. Men samtidigt som detta problemet uppstod så hittade vi nya drivrutiner som efter installation åtgärdade dessa problem och efter det har vi inte haft några som helst problem med Ethernet.

Är man beroende av mycket lagringsutrymme så levererar MEG Z490 ACE här och vi hittar totalt sex stycken SATA 6Gbps samt tre stycken M.2 PCIe 3.0 vilket jag tror kommer vara mer än tillräckligt för många. Placeringarna för M.2 är bra och alltid tillgängliga, även om vi har ett större grafikkort installerat.

Vi gjorde lite olika benchmarktester med MEG Z490 ACE och i7-10700K samt ett RTX 2080 men fokus ligger på hur moderkortet levererar med processorn, RAM och SSD (SATA) i lagring.

Fastän att Intel av någon anledning fastnat med sina 14nm processorer så fortsätter dom att imponera både med prestandan och flera nya funktioner när det kommer till bland annat överklockning och moderkorten som vi är så beroende utav utvecklas dock på flera sätt och vi får nya funktioner men även flera förbättringar för varje generation som går.

MSI har gjort mycket rätt med MEG Z490 ACE och det märks tydligt att detta med att lära sig av sina misstag följer med här där flera förbättringar har gjorts. Enkla saker som placeringar av till exempel kylflänsarna till M.2 och hur man lagt stor fokus på att hålla kortet och komponenterna nedkylda på olika sätt.

MEG Z490 ACE

Är man ute efter att uppgradera eller satsa på Intels nya Comet Lake-S så ska man helt klart välja ett moderkort som håller måttet på alla sätt och MEG Z490 ACE är ett prisvärt alternativ, ska man satsa på att överklocka sitt system så är MEG Z490 ACE nästan ett måste med sina verktyg och funktioner. Dock hade jag hoppats på att få se ett större lyft med en mindre överklockning än det jag gjorde som ni kan se på resultaten från Benchmark testerna.

Fler tester på moderkort och Intels Lake Comet-S är på gång där vi får se hur stora skillnader det faktiskt kan vara mellan dyrare och billigare modeller bland annat.

BETYG
Kvalitet
9
Funktioner
8
Installation
8
Pris
7

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.