Intel har nu presenterat 10:e generation Core-processorer som kommer med bland annat 10 kärnor klockade över 5 GHz, hur mycket snabbare är nya generationen?

Det är dags för 10:e generationen Core-processor att ta plats och inte helt oväntat kanske så är dom snabbare, bättre och mer kraftfulla än tidigare.

Intel väljer att fortsätta jobba på arkitekturen Skylake som är baseras på Intels 14 nanometer. Det som är nytt dock denna gången är antalet kärnor mot tidigare generationen, tittar vi på toppmodellerna så hittar vi 10 kärnor på en klockfrekvent över 5 GHz vilket är imponerande för Intel.

Totalt kommer Comet Lake-S att bestå av tjugo olika modeller av processorer där det precis som tidigare kommer finnas processorer med K-beteckningen vilket gör att dom är upplåsta.

Processorn som blir flaggskeppet bland Comet Lake-S är Core i9-10900K med 10 kärnor (cores) och 20 trådar (threads) samt att den kan komma upp i 5,3 GHz med Intel Thermal Velocity Boost.

Vill man se dom andra modellerna som kommer erbjudas så gör ni det lättast på bilden nedan som sammanfattar alla siffror för varje modell.

Intel Comet Lake S Intel Comet Lake S Intel Comet Lake S Intel Comet Lake S

Förutom att vi hittar K-beteckningen så finns nu även F-beteckning som skippar grafikdelen och tillslut T-beteckningen som är lite mer energieffektiva än dom andra. Comet Lake-S kommer även med Intels nya Turbo Boost 3.0 som vi tidigare bara såg hos HEDT-produkterna men nu även hos Core. Utan att röra spänningen så ska klockfrekvensen kunna öka med ungefär 100 MHz.

När det gäller Turbo Boost 3.0 så är det endast Core i9 och Core i7 som får ta del av tekniken där just Core i9 kan få en rejäl skjuts utan att påverka värmen och detta även tack vare Thermal Velocity Boost.

För att vi ska kunna ta del av 10:e generationen Core-processorer så måste vi införskaffa oss nya moderkort som är baserade på Intels styrkretsar i 400-serien där toppmodellerna kommer ingå i Z490.

Intel Comet Lake S

Några av dom stora nyheterna hos Z490 som många kan komma att dra nytta av är bland annat inbyggt trådlöst nätverk Wi-Fi 6 (802.11ax) samt ethernetport på hela 2,5 Gbps.

Intels 10:e generation Core-processorer kommer att börja säljas slutet på maj månad och priserna kan variera en hel del. Vill man ha flaggskeppsmodellen Core i9-10900K med tio kärnor så får man räkna med ungefär 6 000 kronor, nöjer man sig dock med Core i7-10700K med åtta kärnor så blir det strax över 4 500 kronor.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.