Så som vi har längtat och sett framemot denna fantastiska flaggskeppstelefon med fokus på kamera från Huawei. Speciellt med tanke på hur bra Huawei P20 Pro levererade så har våra förväntningar varit sky höga.


De första vi möts av när vi öppnar lådan är hur vacker Breathing Crystal färgen är. Men precis som alla andra spegelblanka utseenden så är den otroligt känslig mot fingeravtryck. Kvalitén känns gedigen och lyxigt på samma sätt. Och den välvda fronten känns bra och ergonomisk men hur den är i praktiken trots skal är något helt annat.

När vi starta upp den första gången känner man igen sig rätt så snabbt. Inte mycket som har förändrats sedan Huawei P20 Pro eller Mate 20 Pro. Efter att ha installerat in sig så var det dags att testa kameran, och det finns inget svårare objekt att fota än barn och djur, det var precis det som blev vår första utmaning.

Vi blev riktigt imponerande av skärpan, detaljerna samt att man kan zooma så otroligt mycket. När vi pratar om zoom, då menar vi hela 50x zoom. Fastän att det finns en stabilisator som ska hjälpa till så gäller det att man verkligen är stabil om händerna när man använder zoom.

Vi vet ju alla om att kameran är den bästa i marknaden men hur är användarvänligheten med Huawei P30 Pro?
Är det värt att köpa en kamera telefon för nästan 10 000 kr eller är det mer än bara kamera telefon?

Där vi blev imponerad mest gällande kameran är deras mörkerläge eller så kanske man ska säga deras ljusinsläpp när kameran utsätts för mörka förhållanden. Vi tog bland annat ett kort i en biograf och i samband med krogmiljö där disco belysningen blinkade, pulserade i olika tempon och färger. Riktigt riktigt imponerande. Skärpan kvarstår trots att omgivningen man tar kort på är så pass dåligt belyst så lyckas P30 Pro att lysa upp bilderna till en lagom nivå och inte överdrivet mycket.

Något som är bra att nämna är också att när vi har samtal med Huawei P30 Pro så visas en animation om var man ska placera örat eftersom det saknas högtalare. Och vi var lite skeptisk till kvalitén av samtalet med att ha vibrationer i skärmen för att skapa ljudet. Så vi var häpna av att det faktiskt lät bra. Men under samtalets gång och man byter grepp om telefonen och om samtalet så tyvärr kan man om man inte sätter örat där telefonen vill att man ska ha örat, låta dovt och upplevas som sämre kvalité. Där hände ett par gånger att man sa under samtalets gång ”Va?”.

Vi ska vara helt ärliga och det är att vi på redaktionen inte är särskilt förtjusta i Huaweis gränssnitt EMUI, men det funkar. Dock blir användarvänligheten fruktansvärt negativt påverkad när man upptäcker att vid för hård användning av telefonen så börjar den att lagga. Den flyter inte på så bra som många andra flaggskepps telefonerna där ute. Blir den för hårt pressad så ser man med blotta ögat att den börjar lagga igenom ditt användande. Ett exempel är när man ska svara på mail och så får man massa mail samtidigt och andra notiser så kan exempelvis tangentbordet gensvar bli extremt mycket långsammare, eller när vi hoppade mellan appar att det kan lagga till på skärmen istället för den jämna flytet man är van vid hos konkurrerande Android telefoner.

Samma sak gäller vid split view, med multitasking skärmar, vi kollar exempelvis på Youtube och uppdaterar flödet på Instagram eller svarar på meddelanden/mail, det blir så påtagligt allt de där och tyvärr så blir det ett störnings moment som man inte kan blunda för som användare. Så kan detta vara Huawei fall, att deras mjukvara gör att vi konsumenter väljer att inte välkomna in Huawei på de sätt som dom ändå vill bli välkomnad som. Det spelar ingen roll om dom har telefonerna med den bästa mobilkameran i marknaden. För i sin helhet är det fortfarande användarvänligheten som väger tyngst, i alla fall hos oss.

Huawei P30 Pro är långt ifrån en dålig telefon, det finns många bra saker som Huawei lyckats med när det gäller sin ”fototelefon” och främst har ju kameran fått sig enormt lyft, men P30 Pro har även bland dom största batterierna på marknaden med hela 4 200 mAh samt att vi har funktioner som trådlös laddning, fingeravtrycksläsare under skärm samt vattentät som vi tycker borde vara en självklarhet men fortfarande något som många stora telefoner saknar idag.

Nu ska det bli intressant och se vad Huawei kommer hitta på med Mate 30 Pro då det är deras telefon dom imponerar med hårdvaran medan P-serien är fokus på kameran.

Huawei P30 Pro
 • 9/10
  Kvalitet - 9/10
 • 6/10
  Mjukvara - 6/10
 • 8/10
  Funktioner - 8/10
 • 7/10
  Pris - 7/10
7.5/10

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.