Blue Yeti-familjen fortsätter att växa och kommer Yeti X kunna bli en ny favorit hos många eller är det bara en mindre uppdatering?

Att ha en extern och bra mikrofon blir allt vanligare och detta inte endast hos personer som streamar, spelar in podcast eller gör Youtube-videos. Det har nästan blivit som en trend att man ska ha en bra och stadig mikrofon när man kommunicerar i spel eller utanför spel.

Blue har länge varit en favorit hos många och just Yeti-serien är nog den mikrofonen som vi fått se mest hos streamers eller youtubers. Nyligen fick vi se en mindre variant av Yeti som Blue döpte till Yeti Nano och som jag gillade starkt, bra prestanda till ett bra pris.

Nu är det dags igen och denna gången är det en lite större mikrofon vid namn Yeti X som helt klart är skapad just för de ändamål mikrofonerna kommit att bli idag. Yeti X är en USB-mikrofon som man kopplar in via micro-USB och det som jag inte tyckt om gällande dessa USB-mikrofoner har varit störningar som kan uppkomma, men här har Blue lyckats få bort att detta och kvalitén som mikrofonen ger ifrån sig vid inspelning är helt klart över godkänt. Dock kan jag tycka att Blue borde ha skippat micro-USB helt och satsat på USB-C istället som blir allt vanligare samt har mer kapacitet som kan behövas för en mikrofon som Yeti X.

Blue Yeti X

Installationen av Yeti X är lika enkel som den har varit tidigare men denna gången finns det dock lite mer inställningar vi kan göra mjukvarumässigt. Efter att Logitech köpt upp Blue så har dom valt att inkludera nya mikrofoner till Logitech mjukvaran G HUB software där man kan göra flera olika inställningar men även välja förinställda inställningar om man till exempel vill ha en mer radioliknande röst eller helt enkelt bara vill stänga ner LED-lamporna på framsidan m.m. Tidigare hade vi separata Blue VO!CE som vi gjorde alla inställningar men detta har nu bakats in i G HUB Software.

Några inställningar som vi kan göra via mjukvaran är

 • Voice EQ
 • High-pass filter
 • Noise Reduction
 • Expander / Gate
 • De-esser
 • Compressor
 • Limiter

På tal om dessa lampor så är dom enligt mig rätt så meningslösa, till en början tyckte jag om det att kunna se exakta volymen men inser ganska snabbt att allt det kan jag ju se i mjukvaran och har noll behov av dessa. Blue skulle gjort det lika enkelt som hos Yeti Nano med en enkel lampa om mikrofonen är igång och sen om man valt att stänga av mikrofonen eller inte. Dessa lampor går dock enkelt att stänga av i och byta färg samt ställa in lite hur man själv vill vilket är ett plus men långt ifrån det viktiga.

När det kommer till vad som gömmer sig under skalet så har Blue gjort ett stort kliv i själva ljudsystem från 16-bit till 24-bit vilket ger en större bredd på ljudet och helt klart ett lyft för sin prisklass, en mikrofon som passar dom flesta och dom som inte är ute efter kanske det bästa men fortfarande en mikrofon till OK pris.

Till Yeti X följer det med ett bordstativ som det alltid har gjort med Yeti-mikrofoner men vill man montera den på en arm så är det Radius III shockmount som gäller och även den monteringen är riktigt lätt då jag aldrig skulle rekommendera att ha en mikrofon på sitt bordsstativ utan alltid på en arm eller liknande lösning.

Att hitta en bra USB-mikrofon idag är inte lätt och speciellt när man vill hitta en med kvalitet och hög prestanda. Blue har gjort det igen denna gången med Yeti-serien där Yeti X är riktigt bra mikrofon till både nybörjare eller om man letar efter en ersättare till sin nuvarande. Ända minus enligt mig är att det är micro-USB istället för USB-C som hade underlättat och gjort saker och ting bättre samt lättare.

Yeti X har annars utrustats med dom vanliga funktionerna som vi kan se hos dom flesta mikrofonerna såsom att ställa in olika ljudlägen:

 • Stereoläge
 • Kardioläge
 • Omniläge
 • Dubbelriktat läge

Yeti X ser till ytan ut som en ny Yeti-mikrofon från Blue men det som gömmer sig under skalet är det som har fått störst lyft denna gången där ljudkvalitén överraskar och kommer garanterat att passa dom flesta och är en perfekt mikrofon som en start.

Nu ska det bli intressant och se om Blue kommer ta fram en bättre och smidigare Pro-modell av Yeti som kanske även skippar micro-USB och ger oss möjligheten att välja XLR eller USB-C där just denna valmöjligheten fanns i tidigare Yeti Pro-modellen.

ÖVERSIKT
Kvalitet
9
Funktioner
8
Installation
8
Pris
9

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.