Recension: Far Cry New Dawn

Far Cry är tillbaka i Hope Country men det känns inte som något nytt, mer som en expansion, större sådan.

Första frågan jag har fått gällande Far Cry New Dawn är om detta är Far Cry 6, bra fråga och svaret är väl, nja. Jag skulle väl säga att detta är Far Cry 5.1 egentligen, en ren av fortsättning på Far Cry 5 som enligt mig nästan är ett måste att spela igenom för att ens förstå lite av det som händer i New Dawn.

Far Cry New Dawn är som sagt en fortsättning av Far Cry 5 med båda gamla och nya karaktärer, vi får återbesök av flera namn från femman men jag får även vara med om nya namn som i alla fall inte jag känner igen men som garanterat har någon typ av bakgrundshistoria eftersom Far Cry är relativt duktiga på detta från tidigare spel. New Dawn utspelar sig 17 år efter där femma slutade och det har hänt en hel del i denna värld, tyvärr inte till det bättre men det är därför vi kommer in i bilden, hur och varför vi gör det är en bra fråga.

Har man spelat ett Far Cry tidigare så kommer man ganska snabbt känna igen sig här, man har olika outposts att ta över och detta enligt mig främst för att kunna använda “Fast travel” lättare för att ta sig till olika punkter, världen är full med en massa annat liv och byggnader som man kan utforska för att hitta material, material som behövs för att bland annat uppgradera sin bas eller Prosperity som det heter i spelet, all denna mekanik om hur detta funkar vad som behövs med mera är väldigt enkelt och man kommer snabbt in i det.

Materialet som man behöver kan man få på olika sätt, antingen kan man bli jägare för att döda djur i spelet och sedan sälja dess skin och kött, eller så gör man bara uppdrag och tar över outposts som ger en hel del material, men nu går det även att göra expeditions som har störst fokus på att ge oss detta material. En expedition är enkel, man flyger in med en helikopter, hämtar upp en väska som vaktas av en massa fiender, man ska ta sig till en specifik punkt där helikoptern sedan plockar upp en, under denna tiden kommer fienderna att jaga en konstant, men belöningen är bra och något man kommer behöva framöver. Det som är lite kul med expeditions är att man får besöka kända områden såsom Alcatraz, ISS satelliten har tydligen kraschat på jorden, superhemliga flygplan som kraschat m.m.

Samma material behövs för att kunna ta fram nya vapen som jag redan nu kan säga kommer att behövas ju längre in i spelet man kommer, fastän man hittar sig en favorit i början så behöver man nya mer kraftfulla vapen för att spelet inte ska bli allt för svårt.

Storyn i spelet då, vi har tvillingar som sätter skräck på hela området med sitt gäng och det är egentligen dom som är ens mål, men under denna resans gång så händer mycket annat och vi får besök av flera stora karaktärer från femman därav rekommenderas att spela igenom femman först.

Karaktären som vi spelar eller protagonisten är en helt ny karaktärer som kommer med ett tåg som kraschat och tagits över att tvillingarna, vi hjälper till att bygga upp samhället igen och försöka putta bort tvillingarna så mycket som möjligt, lättare sagt än gjort och vi har några timmar att se fram emot.

Far Cry New Dawn grafiskt får jag känslan av har det inte hänt särskilt mycket av från femman, men det är fortfarande bra och detaljrikt. Precis som i spelet tidigare så är även Far Cry New Dawn väldigt färgglatt delvis och vi har flera områden på kartan så verkligen sticker ut, uppskattar alla färgerna som man jobbar med i båda Far Cry 5 och New dawn.

Men det finns tyvärr brister, inte i det grafiska utan på många andra punkter. Spelet blir lätt enformigt, repetitivt och utmaningen finns inte riktigt där. AI:n i spelet är fortfarande lika dum som den var förra året vilket gör det hela ännu lättare, den AI:n som däremot har blivit lite smartare är faktiskt på djuren, möter man ett hög rankat djur så kommer denna att springa iväg om hälsan är låg, medan människorna, alltså fienderna fortsätter att slåss och kriga fastän dom dör vilket sekund som helst.

Fienderna kan komma upp lite här och var då dom patrullerar även om du är långt in i skogen, bra eller dåligt får man avgöra själv men eftersom det inte är särskilt svårt att få ner dom så är det bara ett störande moment för mig. Fienderna kommer dock i olika rankningar där Elite är högst rankat och det ända som skiljer dom åt mot andra är att dom har mer i hälsa, fortfarande lika dum.

Det finns brister i New Dawn, visst säger många att detta kunder varit en expansion eller liknande till femman, vi känner igen oss mycket från femman fast med nytt innehåll, inget av detta stör mig. Jag har riktigt kul i Far Cry New Dawn, jag är nyfiken på storyn, hur slutar allt, kommer det att sluta eller får vi ännu en fortsättning nästa år?

När det kommer till action i spelet så har man inte sparat på krutet det minsta och det finns gott om explosioner både när man vill och inte vill. Jag är glad att Ubisoft valt att ha med co-op läge i båda spelen men hoppas även på att detta är något som kommer att utvecklas och bli bättre med tiden då co-op just nu är lite tunn men har enorm potential framöver, bara dom inte väljer att lägga ner det.

Jag hoppas bara att vi nu är färdiga med Far Cry 5 och New Dawn, att vi är färdiga med den världen så att vi kan gå vidare till nästa som är lika rolig och underhållande som dessa två har varit. Jag hoppas även att Ubisoft tar sig tiden med kommande Far Cry-spel som dom börjat göra med Assassin’s Creed där vi inte får ett nytt spel varje år men kanske vartannat för att få bästa kvalitén med bästa storyn i just det spelet.

Far Cry New Dawn
 • 8/10
  Grafik - 8/10
 • 7/10
  Ljud - 7/10
 • 7/10
  Miljö - 7/10
 • 6/10
  Story - 6/10
7/10

Testutrustning

Processor: Intel Core i7-7700k
Grafik: MSI GTX 1080 Ti Gaming X (Vårt test)
RAM: 16 GB DDR4 3200 MHz
SSD: Kingston DC400 1600 GB (Vårt test)
OS: Windows 10 Pro

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


2 + 5 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.