När det är dags att bygga en ny dator finns två huvudsakliga sätt att avleda värmen från din dator: luftkylning och vattenkylning.

De har båda sina fördelar, men vilken typ av kylare du ska välja beror på din dators behov.

I denna artikel förklarar vi hur båda typer av kylning fungerar och belyser deras för- respektive nackdelar.

Vad är luftkylning och hur fungerar det?

Luftkylning är en väldigt enkel metod för kylning som har fördelen att den kan vara mycket effektiv och lätt att installera. En luftkylare består generellt av två delar – själva kylaren och tillhörande fläkt(ar). Fläkten, eller fläktarna, monteras generellt ovanpå eller på sidan av kylaren och flyttar varm luft från processorn för att kyla denna.

Fördelar med luftkylning

  1. Kostnad: Luftkylning är tack vare en enklare konstruktion billigare än avancerad vätskekylning. Om du har en tight budget kan du här få en fullgod kyllösning till under halva priset av vad en enkel vattenkylare kostar.
  2. Installation: Luftkylare är i regel lättare att installera än vattenkylare och är därför bättre lämpade för nybörjare.
  3. Inga vätskor: Du behöver inte oroa dig för läckage som potentiellt kan förstöra hela datorn.
  4. Underhåll: Luftkylning är praktiskt taget underhållsfritt. Det enda du behöver göra är attrensa ditt system på damm med jämna mellanrum.

Trots lägre kostnader och enkel installation finns det några nackdelar med luftkylning:

  1. Ljudnivå: Ett luftkylt system är generellt mer högljutt än ett vätskekylt, vilket kan vara distraherande.
  2. Prestanda: Påkostade luftkylare kan matcha vätskekylare i instegs- och mellanklasserna, i prisklasser uppemot 1 000 kronor – men generellt presterar luftkylare sämre.
  3. Utseende: Luftkylare tar upp stor plats och kan i regel inte anpassas i nämnvärd grad.

Vad är vattenkylning och hur fungerar det?

Vätskekylning eller vattenkylning är ett av de bästa sätten att kyla en dator, detta tack vare vattnets höga värmeledningsförmåga.

Ett system för vätskekylning består av vattenblock, en pump, en radiator, slang och eventuellt en reservoir. I detta system pumpas kylvätskan från ett kylblock som monteras på processorn till en radiator. I radiatorn kyls vätskan och den kylda vätskan tar upp och leder bort värmen från processorn i en kontinuerlig cykel.

Gällande vattenkylning finns två olika typer: AIO (all-in-one) och egenbyggen, den senare ofta benämnda custom loop. AIO-kylare säljs som färdiga enheter, vilket innebär att kyllösningen är färdig för montering – likt en vanlig luftkylare. Bygger du en custom loop av lösa delar får du full kontroll över varje del i kylslingan och kan välja maximal prestanda och utseende. AIO och custom loops har olika för- och nackdelar, vilket gör det viktigt att särskilja de båda.

Fördelar med vattenkylning

  1. Ljudnivå: Vätskekylning är generellt tystare, då fläktarna för kylning ofta varvar lägre än motsvarande fläktar i luftkylda system. De pumpar som används är generellt lågvarviga och därför tysta, då höga flöden inte behövs.
  2. Prestanda: Vatten har högre värmekapacitet än luft, och radiatorer har större avledningsyta att tillgå än luftkylare. Radiatorn kan också placeras så den varma luften från radiatorn avleds rakt ut ur chassit, vilket inte luftkylare kan.
  3. Utseende: Vätskekylda system kan göras väldigt tilltalande, med bland annat mer plats för en personlig touch genom RGB-ljuseffekter. Olika delar till custom loop-kylslingor kan också kombineras till en kyllösning helt unik för just ditt system.
  4. Skalbarhet: Du kan kyla fler delar med en custom loop än bara processorn. Även grafikkort och moderkort kan kylas med rätt kylblock. Endast fantasin och plånboken sätter här gränserna.

Trots att vätskekylning kan vara betydligt effektivare än luftkylning har metoden vissa nackdelar:

  1. Kostnad: Specialbyggd vattenkylning är betydligt dyrare än att köpa en vanlig luftkylare. Den ökade komplexiteten och kostnaden innebär däremot bättre prestanda. Enklare AIO-kylare är däremot prissatta för att konkurrera med luftkylare.
  2. Ökad komplexitet: Flera delar introducerar fler potentiella felkällor.
  3. Installation: Att installera en custom loop är en krävande process, speciellt för nybörjare. Installation av AIO-kylare å sin sida skiljer sig inte markant i komplexitet från en luftkylare, förutom att en radiator och fläkt monteras i chassit istället för direkt på processorn.
  4. Service: AIO-kylare är så gott som underhållsfria med minimal risk för läckage. Specialbyggda kylslingor kräver dock periodiskt underhåll och rengöring för att bibehålla maximal prestanda – mer än endast rengöring av fläktar som i en luftkylare.

Från AIO till custom loop

Generellt sett gäller i Sverige att luftkylning dominerar i prisklasserna i prisklasserna upp till cirka 700–800 kronor, varefter riktigt påkostade luftbaserade kyllösningarna tävlar i popularitet med AIO-kylare omkring 1 000-kronorsstrecket.

AIO-kylare kommer i olika storlekar, och i moderna högpresterande system gör du bäst i att undvika radiatorstorleken 120 millimeter. För att börja dra nytta av större kapacitet och radiatoryta, snegla istället på 240, 280 eller 360 millimeter – först här börjar vattenkylningens fördelar märkas på allvar. Prislappen för AIO-kylning värd namnet brukar börja omkring tusenlappen och kan sträcka sig uppemot 3 000 kronor. Med ökat pris kommer ofta mer bling och möjligheten att anpassa systemets utseende än högre kylprestanda.

För maximal prestanda krävs ett egenbyggt system och här börjar prislapparna för enklare system inklusive ett vattenblock för processor runt 3 000 kronor. Enstaka komponenter, likt vattenblock och radiatorer, kan kosta tusentals kronor och vattenblock för grafikkort kan generellt inte återanvändas vid uppgraderingar. Fördelen är istället att temperaturerna på de olika komponenterna kan sänkas med åtskilliga tiotals grader – temperaturer färdigbyggda system inte kommer i närheten av.

Den rätta kylaren för dig är…

Vilken typ av kylning som är rätt för dig är lika mycket en fråga om budget som det är en fråga om vilken typ av datoranvändare du är. Värdesätter du enkelhet och att slippa oroa dig för eventuella läckage? Välj luftkylning. Är du entusiast ut i fingerspetsarna och jagar maximala frekvenser och vill ha ett iögonfallande system? Bygg ditt din egen kylslinga, custom loop. Hamnar du någonstans emellan de två extremerna? Välj en väl tilltagen AIO-kyllösning.

Denna artikel är en insändare från Kingston

Tidigare artikelIntel slutar med namnen Celeron och Pentium
Nästa artikelTest: Logitech G413 SE

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn