[av_image src=’https://www.teknikhype.se/wp-content/uploads/2019/06/Apple_iPadOS_1.jpg’ attachment=’35718′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-jwhh2x26′ custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_heading heading=’iPad får sitt egna operativsystem iPadOS’ tag=’h2′ link_apply=” link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” padding=’10’ color=” custom_font=” custom_class=” admin_preview_bg=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jwhgx2ko’ custom_class=” admin_preview_bg=”]
iPadOS är helt nytt och detta är ett eget operativsystem som mer eller mindre är iOS som dom flesta skulle vilja ha det.

iOS 13 är en mindre uppdatering och tidigare har iOS och iPad varit i ett, men från och med nu så kommer iPad att få sitt egna operativsystem som kort och gott heter iPadOS.

iPadOS påminner mycket om iOS vilket inte är så konstigt men här har vi widgets vi kan leka med denna gången och stor fokus ligger i multitasking där vi kan använda flera appar samtidigt såsom mail, notiser, meddelande m.m.

Safari i iPadOS får sig en uppdatering också där vi nu bland annat har en bättre filhanterare både kopplat till Safari men även filhanterare väldigt lik det vi annars ser hos macOS och genom iPadOS kommer ha stöd för USB-minnen och SD-kort så man kan koppla sin kamera direkt i iPaden.
[/av_textblock]

[av_image src=’https://www.teknikhype.se/wp-content/uploads/2019/06/Apple_iPadOS_2.jpg’ attachment=’35719′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’pop-up’ av_uid=’av-jwhgyfwv’ custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jwhgwu86′ custom_class=” admin_preview_bg=”]
Det märks ganska tydligt att Apple går allt mer åt hållet att man ska kunna använda en iPad lite mer som en Mac men ändå inte hela vägen. Jag tycker iPadOS är ett smart drag och jag hoppas att många funktioner som finns i iPadOS tillslut kan komma till iOS framöver som till exempel att använda splitscreen och widgets lite vart vi vill.

iPadOS kommer även ge Apple Pencil ett litet lyft eller ett ganska stort sådant där latency eller fördröjningen från pennan till iPaden minskar från 20 ms till endast 9 ms vilket betyder kort och gott att det kommer bli svårt att märka av hur man använder pennan på skärmen.

Det ska bli intressant och se hur iPadOS utvecklas framöver och om detta kan gynna iOS i längden då all fokus nu ligger på iPhone istället.

iPadOS kommer att släppas till

 • Ipad Air 2
 • Ipad Air (3 generationen)
 • Ipad mini 4
 • Ipad mini (5 generationen)
 • Ipad (5 generationen)
 • Ipad (6 generationen)
 • Ipad Pro (alla modeller)

[/av_textblock]

[av_image src=’https://www.teknikhype.se/wp-content/uploads/2019/06/Apple_iPadOS_3.jpg’ attachment=’35720′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’fade-in’ av_uid=’av-jwhh0ghw’ custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_toggle_container initial=’0′ mode=’accordion’ sort=” styling=” colors=” font_color=” background_color=” border_color=” hover_colors=” hover_background_color=” hover_font_color=” colors_current=’custom’ font_color_current=’#7bb0e7′ background_current=” background_color_current=” background_gradient_current_color1=” background_gradient_current_color2=” background_gradient_current_direction=’vertical’ av_uid=’av-jwhgzcbm’ custom_class=”]
[av_toggle title=’Pressmeddelande’ tags=” av_uid=’av-upiflu’]
Nya iPadOS ger unika upplevelser designade för iPad

Ny hemskärm, kraftfull multitasking, nya sätt att använda Apple Pencil och mer därtill

San Jose, Kalifornien – Apple förhandsvisade idag iPadOS, det kraftfulla operativsystemet med ett nytt namn som uppmärksammar den speciella iPad-upplevelsen. iPadOS bygger på samma grund som iOS, men adderar nya möjligheter och intuitiva funktioner som är unika för iPad-enhetens mångsidighet och stora skärm. iPadOS innehåller nya sätt att arbeta med appar i flera fönster, snabb överblick av mer information på den nya hemskärmen och naturligare sätt att använda Apple Pencil. Dessutom innehåller det samma nya uppdateringar som iOS 13, vilket gör iPad till den perfekta enheten för både privatpersoner och kreativa proffs.

”iPad förändrar hur människor arbetar och uttrycker sin kreativitet och med iPadOS går vi ett steg längre genom att erbjuda spännande nya möjligheter som utnyttjar det stora omfånget och mångsidigheten”, säger Apples vice vd för Software Engineering Craig Federighi. ”iPadOS innehåller spännande funktioner, inklusive en ny hemskärm med widgetar, kraftfullare multitasking och nya verktyg som gör det ännu naturligare att använda Apple Pencil.”

Ny hemskärm

Hemskärmen har fått en ny layout för att visa fler appar på varje sida. Nu går det att lägga till vyn Idag på hemskärmen, så att man snabbt kommer åt widgetar för översiktsinformation, till exempel rubriker, väder, kalender, aktiviteter och tips.

Gör mer med Split View och Slide Over

iPad-användare kan nu arbeta med flera filer och dokument samtidigt i samma app tack vare uppdateringarna i Split View eller snabbt visa och växla mellan flera appar i Slide Over. Kunderna kan till exempel skriva ett mejl samtidigt som de tittar på ett annat mejl som ligger sida vid sida eller komma åt flera appar, såsom Meddelanden eller Kalender, genom att svepa. Appen Exposé ger en snabb överblick av öppna fönster i en app med ett enkelt tryck.

Fler sätt att använda Apple Pencil

Med iPadOS är Apple Pencil ännu mer integrerad i iPad-upplevelsen. Nu kan kunderna göra markeringar i, och skicka hela webbsidor, dokument eller mejl på iPad genom att svepa med Apple Pencil från hörnet på skärmen. Den nydesignade verktygspaletten ger snabb åtkomst till verktyg, färgpaletter, former, objektsudd, en ny pixelsudd som tar bort en del av ett drag och en linjal för att rita perfekt raka linjer. Apple Pencil känns ännu naturligare tack vare avancerade prediktiva algoritmer och optimeringar som förkortar den kortaste fördröjningstiden på marknaden ner till nio millisekunder.

Appen Filer blir ännu kraftfullare

Appen Filer innehåller allt du behöver för att snabbt öppna och hantera dokument och med iPadOS blir den ännu bättre tack vare stöd för iCloud Drive, så att det går att dela mappar. Alla som har åtkomst till en delad mapp kan se den i iCloud Drive och kommer alltid att kunna öppna den senaste versionen. iPadOS har även stöd för externa hårddiskar, så att användarna enkelt kan ansluta usb-enheter eller sd-kort eller logga in på en smb-filserver direkt från appen Filer. En ny kolumnvy med högupplöst förhandsgranskning hjälper användarna att navigera i kataloger medan stödet för Quick Actions, såsom markeringar, rotera och skapa pdf-filer, gör det enkelt att vara produktivare på iPad. iPadOS innehåller även lokal lagring, zippning och uppzippning och nya kortkommandon.

Surf i klass med stationära datorer med Safari

Safari är kraftfullare än någonsin på iPad. iPadOS visar automatiskt datorversionen av en webbplats, skalad till iPad-skärmen, och optimerar den för pekning, vilket gör att webbappar såsom Google Docs, Squarespace och WordPress fungerar suveränt i Safari på iPad. Safari har även stöd för viktiga nya funktioner, såsom en hämtningshanterare, trettio nya kortkommandon och förbättrad flikhantering.

Förbättrad textredigering

Textredigering på iPad har genomgått stora uppdateringar med iPadOS och det har blivit enklare och snabbare att peka med ökad precision och hastighet, välja text med ett svep och använda nya gester för att klippa ut, kopiera, klistra in och ångra.

Fler iPadOS-funktioner
 • Mörkt läge ger ett dramatiskt mörkt färgschema som ser snyggt ut i hela systemet och är behagligare för ögonen i miljöer med svag belysning.
 • Anpassade typsnitt kan installeras och användas i hela systemet, perfekt för att skapa vackra dokument på iPad. Typsnitt från små och stora leverantörer såsom Adobe, DynaComware, Monotype, Morisawa och Founder kommer att finnas i App Store.
 • Ett nytt flytande tangentbord sparar plats och har stöd för QuickPath, vilket gör det enkelt att skriva med en hand och ger mer plats för att visa appar. Kunderna kan nypa för att aktivera det flytande tangentbordet och dra det var som helst på skärmen.  
 • Bilder skapar samlingar i biblioteket för att visa upp de bästa bilderna, automatiskt dölja röriga och liknande bilder för att visa viktiga händelser från föregående dag, månad eller år. Bildredigering är intuitivare med nya verktyg som är enklare att använda, justera och granska och nästan alla bildredigeringsfunktioner kan även användas för videoredigering.
 • Sign In with Apple är ett snabbt, enkelt och privat sätt att logga in i appar och på webbplatser med Apple-ID.
 • Kartor innehåller en ny baskarta som är uppbyggd från grunden: Look Around med snygga gatubilder skapade av högupplösta 3D-bilder, Samlingar är ett nytt sätt att dela med sig av restauranger, butiker eller platser och Favoriter gör det snabbt att ta sig till vanliga destinationer.1
 • Prestandaförbättringar gör hela systemet snabbare med Face ID-upplåsning och ett nytt sätt att packa iPad-appar i App Store minskar nedladdningsstorlekarna med upp till femtio procent och gör appuppdateringar mer än sextio procent mindre, så att apparna startar upp till dubbelt så snabbt.

[/av_toggle]
[/av_toggle_container]

[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-1ru3tgi’]

[av_social_share title=’Dela med dig’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-13dhkle’]

[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-mk40oy’]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här


9 + 3 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.