Apple har nu presenterat nyheterna som iOS 15 kommer att erbjuda och det är inga större nyheter, men helt klart användbara sådana.

Årets WWDC har dragit igång och som vanligt är det fokus på mjukvara och Apple har en hel del olika operativsystem att täcka upp med nyheter.

iOS 15 är en av nyheterna som kommer med flera trevliga nyheter, men egentligen inga större sådana.

Facetime

Facetime har förbättrats på flera sätt, bland annat så kommer Facetime nu få stöd för webben vilket betyder att man kan bjuda in i stort sett vem som helst till ett Facetime-samtal via en länk och detta ska fungera båda på Windows och Android.

Facetime får även funktionen SharePlay vilket är helt nytt och gör det möjligt att tillsammans med andra via Facetime-samtal kan lyssna på musik tillsammans eller varför inte titta på filmer och serier. Det ska även gå att skärmdela via facetime nu, både på iOS och macOS.

iOS 15 wallet

Wallet

Wallet-appen har även fått sig ett rejält lyft i iOS 15 där appen bland annat har stöd för betydligt mer. Apple fortsätter att jobba hårt med att fler biltillverkare ska ge möjligheten till digitala bilnycklar. Men förutom det så har nu även funktionen att kunna öppna våra hem, kontor och hotell vara möjligt via Wallet.

Sist men inte minst så har Apple nu även gjort det möjligt att lägga in sitt ID eller körkort i appen, men detta kommer till en början endast i USA, om det kommer till Sverige är oklart men lär nog dröja.

Apple iOS 15 focus

Fokus-funktion

En helt ny funktion som kommer till iOS 15 är vad Apple kallar för Fokus. Med hjälp av denna funktionen ska man kunna skapa olika ”profiler” som till exempel Köra, jobb, fritid, träning, gaming och på så sätt välja vilka notiser och dylikt ska släppas igenom i dom olika profilerna.

Till exempel om man har valt jobb så kanske man inte vill få notiser om olika spel eller sociala medier, utan endast sådant som är jobbrelaterat. Kör man bil kanske man inte vill få några notiser alls om det inte är akut eller från familj.

Denna fokus-funktion kommer vi kunna ställa in lite hur vi vill, men Apple kommer även använda sig av AI för att hjälpa oss att ställa in profilerna efter hur vi använder telefonen. Detta är ingen funktion som endast kommer till iOS utan även iPadOS och macOS.

Notiser

Notis på iOS har tillslut fått sig ett rejält lyft och kan kanske bli lite mer organiserat än tidigare. Ikonerna för notiser har bland annat blivit större där man nu kan få en bättre överblick på viktiga och mindre viktiga notiser. Viktiga notiser är bland annat meddelanden som alltid hamnar högst upp i listan.

Har man mycket notiser från sociala medier samlas allt detta nu under en flick, samma gäller till exempel nyheter. Men frågan är då om man verkligen behöver notiserna om allt nu ändå samlas i en stor hög.

Mycket mer…

Det finns många andra trevliga nyheter som jag tror många kommer uppskatta, men detta är som sagt ingen stor uppdatering utan en mindre med några trevliga funktioner som uppskattas men som samtidigt kanske inte rätt hela vägen, men helt klart på god väg.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.