iOS 14

Apple har nu visat upp lite av vad iOS 14 kommer att göra och hur det kommer att se ut, största nyheten är nog helt klart att hemskärmen görs om.

iOS 14 har visats upp och det finns en hel del nyheter som är riktigt intressanta och där vi äntligen får funktioner som vi väntat på så länge, men även funktioner som inte är nya men nya för iOS 14.

iOS 14

Ny hemskärm

En av dom stora nyheterna är helt klart att hemskärmen nu kommer göras om på lite olika sätt. En ny funktion är App Library vilket är en funktion som automatiskt sorterar bland alla appar som är installerade och har dom under rätt kategorier i mapparna. Detta gör att man slipper ha en massa hemskärmar och istället samlas apparna i App Library som inte tar lika mycket plats bland hemskärmarna.

Widgets är är ingen nyhet hos iOS, men denna gången får vi chansen att använda oss av widgets direkt i våra hemskärmar och detta kommer vi kunna ha i olika storlekar. Det finns även möjligheten att använda nya funktionen ”Smart Stack” som också är en widget för hemskärmen som automatiskt väljer vilken widget som till exempel kalender, träning, nyheter m.m. som är mest aktuell under just den tidpunkten man tittar på sin telefon. En widget som helt enkelt är automatisk.

Picture in Picture kommer nu även till iOS vilket gör det möjligt att spela upp bland annat videoklipp ovanpå alla andra appar i telefonen så man kan titta på ett videoklipp utan att nånting stör en, en funktion som många väntat på till iOS men som äntligen kommer.

Apple App Clips

App Clips

Det är inte alltid som man vill ladda hem en app för att kunna betala sin parkering eller bara kunna beställa mat. Men nu kommer Apple släppa helt ny funktion, App Clips vilket gör det möjligt att använda appar utan att ladda hem dom.

Ett bra exempel är om man vill låna en elsparkcykel och inte äger appen så ska man med hjälp av App Clips kunna hyra denna cykel utan att installera appen. Utvecklarna kommer kunna koppla App Clips till fullversion appen, man måste fortfarande ladda hem något men detta ska enligt Apple vara max 10 MB.

iOS14 carkey

Carkey

Dagens bilnycklar kan vara en riktigt fälla och bara av att låsa upp bilen kan ställa till det rejält. Men detta vill nu Apple ändra på och meddelar att vi kommer kunna låsa upp våra nya bilar med hjälp av vår iPhone och NFC. Bilnyckeln hamnar då i appen Wallet, för att sedan kunna starta bilen så måste telefonen ligga på ladd-plattan i bilen.

En annan funktion är att man kommer även kunna dela sin bilnyckel till andra och samtidigt som man delar så kan man även välja vilka funktioner den personen ska få tillgång till i bilen och förmodligen även hur långt man får köra. Framtidens bilnyckel är vår telefon vilket inte låter helt dumt.

Apple har som mål att alla nya bilar från 2021 ska ha stöd för detta, men om så blir fallet återstår att se med tanke på hur lång tid det tog för Carplay att faktiskt komma till våra bilar.

iOS 14 messages

Messages

Finns inte jätte mycket man kan göra med meddelanden till iOS men Apple har ändå lyckats få till några nya funktioner. Vi kommer bland annat kunna nåla fast olika trådar, nya möjligheter att anpassa sina memojis och pratar man i en grupp med flera personer kommer man kunna tagga ”@” varandra och då får bara den personen notis om ett nytt meddelande i den gruppen.

Det ska nu även bli möjligt att ”dra tillbaka” meddelande som man skickat, kort och gott kan man radera meddelanden som redan har skickats, en funktion som länge varit efterfrågat.

och mycket mer…

Men funktionerna ovan är bara några av nyheterna hos iOS 14, som vanligt finns det en massa andra nyheter såsom att gränssnittet gjorts om hos till exempel Siri som inte tar upp hela skärmen när man har en fråga, eller när man får ett inkommande samtal får vi en notis högst upp på skärmen istället för hela.

Många mindre funktioner som underlättar och förbättrats hos iOS, nu väntar vi bara på att få se lite ny hårdvara, ny iPhone som dock dröjer till hösten men med kombination med iOS 14 faktiskt kan bli riktigt bra denna gången.

För att kunna använda iOS 14 måste man ha någon av följande enheter:

 • Iphone SE‌
 • Iphone 11
 • Iphone 11 Pro
 • Iphone 11 Pro Max
 • Iphone XS
 • Iphone XS‌ Max
 • Iphone XR
 • Iphone‌ X
 • Iphone‌ 8
 • Iphone 8 Plus
 • Iphone‌ 7
 • Iphone 7 Plus
 • Iphone 6S
 • Iphone 6S Plus
 • Ipod Touch (7:e generationen)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.