MSI är självklart med från start när det kommer till Z490-serien och deras senaste tillskott i moderkort MEG Z490 ACE är inget undantag att kalla flaggskepp.

10:e generationen Intel Core-processorer närmar sig sin lansering men redan nu har vi börjat få in moderkort för nya Z490-arkitekturen som har flera nyheter och flera fördelar.

Första intrycket när det kommer till 10:e generationen processorer från Intel så får vi äntligen fler kärnor och trådar samt att vi nu är uppe i över 5 GHz i klockfrekvens. Men vad nytt kan egentligen komma från ett moderkort förutom med RGB-lampor och design mer stilrent.

MSI MEG Z490 Ace som vi fått in och som vi är beredda med inför när processorn kommer in är att vi har ett kraftfullt moderkort när det kommer till det fysiska, ett tungt och robust moderkort med flera funktioner och oftast funktioner som man inte alltid kan se.

Med det nya moderkortet så har det varit stor fokus på kylning direkt på kortet vilket garanterat kommer behövas med tanke på alla komponenter som får jobba och som kan komma upp i temperaturer som påverkar prestandan.

Det som vi kan se och som jag nog inte är ensam om att ha längtat till ska bli standard. Vi hittar bland annat en USB-C 3.2 Gen 2×2 som klarar hela 20 Gb/s som i sin tur kan användas till en hel del tack vare den överföringshastigheten. Detta är en port som jag hoppas blir standard inom kort och att det nu kommer med Z490 är helt klart en bra början.

Ett annat stor plus är att Wi-Fi 6 blir standard med dom nya moderkorten som kommer kunna leverera till en början hastigheter upp emot 2 400 Mbps vilket kan räcka för dom flesta men inte alla. Skulle man inte vilja köra trådlöst får vi nu stöd för Ethernet 2.5G där hastigheterna ska vara 2.5 gånger snabbare än vanlig gigabit-port, dock finns det två portar som är 1G eller 2.5G.

Lagring som blir allt mer M.2 lagring finns det tre platser för denna gången och i mina senaste PC-byggen så har jag endast använt mig utav M.2 SSD utan att ha några som helst problem. SATA finns kvar om man vill ha riktigt mycket utrymme då SSD inte alltid behöver vara en fördel om man använder det rätt.

Mjukvarumässigt har även här hänt mycket där vi kan styra alla fläktarna kopplade till moderkortet individuellt och nästan in i minsta detalj, vi kan styra ljus, lättare överklockning, lättare uppdateringar av komponenter och helt enkelt allt för det ska underlätta för oss på ett bra sätt.

Ett moderkort kan för många vara något man inte väljer att satsa lite extra på eller tycker att behovet finns, men tro mig utan ett riktigt bra moderkort kan man få flera av sina komponenter att endast gå på halvfart och investeringen man gjort då blir enligt mig helt meningslös. MSI MEG Z490 Ace bjuder på flera nyheter och förbättringar, till exempel kommer vi kunna köra DDR4 minne upp till hela 5000 MHz denna gången, ljudkortet i moderkortet har fått sig ett rejält lyft eller varför inte så enkelt som att strömförsörjningen är “smartare” och bättre för oss vilket inte alltid kommer kräva ett lika kraftfullt nätaggregat, fördelar på flera sätt.

Det kommer ett närmare test på MSI MEG Z490 Ace längre fram där vi bland annat kommer prestandatesta alla funktion men även se hur installationer med dom nya moderkorten kan vara för både nybörjare och redan vana PC-byggare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.