Att e-handeln växt och fortsätter att växa är nog ingen hemlighet, men att det har en såpass stor påverkan på miljön har man nog inte tänkt på.

Allt fler svenskar väljer att handla så mycket dom kan online, men man ska inte tro att detta gynnar miljön på något sätt, tvärtom. E-handeln har ökat med över 40 procent under pandemin vilket inte kommer som någon överraskning, men det betyder även att fler varor returneras och leder till fler transporter.

Forskare som har koll på e-handeln säger att mellan 30-40 procent av allt man köper online returneras om man jämför detta med den fysiska butiken så returneras endast 1-2 procent. Att såpass mycket returneras via e-handeln resulterar till att utsläpp från fler transporter leder till att det blir en stor miljöbov i slutändan.

Men förutom att det är mer transporter så krävs det även mer emballage vilket i sin tur ökar sophanteringen och i slutändan mer på miljön. Allt påverkar på ett eller annat sätt men samtidigt så förstår man att e-handeln har ökat under pandemin men jag tror samtidigt att detta kommer att hålla i sig ett tag till så vi får hoppas man hitta flera smarta lösningar som inte påverkar miljön allt för mycket.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.