Apple har tillslut presenterat nya MacBook Pro som imponerar med sin prestanda och krossar tidigare generationen.

Vi har fått all information vi behöver när det gäller M1 Pro och M1 Max, nya MacBook Pro kommer självklart att vara utrustad med dom nya chippen och det blir rejäl kraftpaket, men tyvärr finns det en och annan besvikelse.

Nya MacBook Pro kommer att erbjudas i två olika storlekar, 14,2 och 16,2 tum. Men endast 16-tum får tillgång till M1 Max, 14-tummaren får nöja sig med M1 Pro. Skärmarna i sig är av MiniLED-typ eller som Apple kallar för Liquid Retina XDR, detta gör att vi får rejäl upplösning, 3024×1962 pixlar på 14-tummaren och 3456×2234 pixlar på 16-tummaren. Båda skärmarna kommer att ha ProMotion vilket gör att dom kommer kunna köra i 120Hz som max, liten överraskning som man inte hade väntat sig på en Macbook.

Apple Macbook Pro

Vill man dock koppla in flera skärmar så kommer M1 Pro klara av att driva ytterligare två stycken 6K-skärmar medan M1 Max klarar hela tre stycken 6K-skärmar. Men sen kommer nog den största besvikelsen som jag inte riktigt förstår mig hur Apple ens kunde överväga, Macbook Pro har nu en notch, kameran har alltså en rätt så rejäl notch också utan anledning, den har inte FaceID utan det är endast en kamera på 1080p. Enorm besvikelse och hade hoppats på att Apple kommit längre än så, eller i alla fall börjar erbjuda FaceID i sin MacBook Pro.

Chassit på nya MacBook Pro är som väntat byggt i aluminium vilket ska göra den mer hållbar men även hjälpa till med kylförmågan som inte är lika krävande som med Intel-processorer.

Apple Macbook Pro

Vill man ha det billigaste chippet som fortfarande levererar imponerande prestanda så är det M1 Pro med 8 CPU-kärnor som gäller. Man har dock fortfarande 14 GPU-kärnor att jobba med samt en bandbredd på 200 GB/s. Den billigaste M1 Max-chippet bjuder på 10 CPU-kärnor, 32 GPU-kärnor och minnesbandbredd på 400GB/s. Samtliga modeller börjar från 16 GB ram eller som Apple kallar för ”enhetligt minne”.

Men det finns flera trevliga nyheter, bland annat att Magsafe är tillbaka till MacBook Pro och denna gången går det att ladda sin MacBook Pro riktigt snabbt, vill man dock ladda via USB-C så går även detta, men Magsafe är att rekommendera enligt Apple.

Annan trevlig nyhet är att MacBook Pro nu kommer med flera portar och inte enbart några USB-C/Thunderbolt 4-portar. Denna gången hittar vi bland annat

  • 3 stycken ThunderBolt4/USB-C
  • 1 styck HDMI
  • 1 styck SD-kort-läsare
  • 1 styck ljudingång (3,5mm-port)

Så på vissa saker har Apple gjort riktigt bra ifrån sig när det gäller MacBook Pro, men sen finns det några riktigt idiotiska lösningar som jag hoppas dom får bort lika fort.

Apple Macbook Pro Apple Macbook Pro

Inte helt oväntat kanske så blir inte nya MacBook Pro en billig historia, den billigaste som är 14-tummare med M1 Pro kostar från 23 995 kronor, det är helt enkelt utgångspriset. Är man dock sugen på 16-tum så börjar priset på 29 995 kronor och då får man också ”bara ” M1 Pro.

Är man sugen på en MacBook Pro 16-tum med M1 Max så kostar den från 42 495 kronor.

Apple Macbook Pro

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.