Att det finns en hel del Playstation 5 på blocket just nu till extremt överpris är ingen hemlighet, men detta är heller inget blocket tycker är fel.

Det har varit många diskussioner på internet om hur Scalpers säljer bland annat next-gen konsolerna till betydligt högre prislapp än vad dom faktiskt kostar i butik. Anledningen är kanske inte helt oväntat för att dessa konsoler inte finns i lager och då passar vad man kallar för scalpers på att tjäna en slant.

Detta är något många tycker fel så spelsajten FZ valde att kontakta Blocket för att se vad det egentligen är som händer och vad dom tycker om detta.

Svaret Blocket fick dock är att dom inte ser något fel i detta, dom anser att om man får en vara såld så är det ett rimligt pris. Dock är det inte tillåtet att sälja sina förbokningar av konsolerna, man måste ha konsolen fysiskt för att få sälja den.

Kort och gott så är det marknaden som styr priset och att dom inte ser något fel i vad som händer just nu eller att dom tänker göra några som helst åtgärder. Dock kanske detta säger emot Blocket själva då dom var ganska snabba med att stoppa dom höga priserna för handspriten och munskyddet när det exploderade på Blocket i våras, kanske dålig jämförelse men principen är densamma.

Blocket uttalande som FZ fick till sig:

Privathandeln påverkas till stor del av yttre faktorer och generellt kan vi se att samhällshändelser återspeglas på andrahandsmarknaden. Vi kan se att exempelvis attraktiva varor med begränsad tillgänglighet går upp i pris eftersom det är så som marknaden fungerar. Det gäller bostäder i attraktiva områden, konst, klassiska bilar och det mesta som folk har ett intresse av att äga.

Vi har också sett andra exempel på plötsliga pristoppar som när O’boy-mjölchoklad tog slut och vissa försökte sälja sitt paket som stått i skafferiet det senaste året för tusentals kronor. Eller när somliga försökte sälja telefoner med appen Flappy Bird, när det hade blivit en stor uppmärksamhet kring den.

Släpp av ett nytt Playstation eller en ny Xbox är en stor händelse för inbitna gamers men också för många, många andra som tycker att det är kul att spela. Givetvis blir det ett stort tryck och vissa kommer inte att få en enhet från det första släppet.

Givet vår stora och centrala roll i många människors liv bedriver vi ett gediget kundservice-och kundsäkerhetsarbete. Och i det här fallet verifierar vi bland annat att säljarna faktiskt har varan så att ingen blir lurad. Vi tillåter exempelvis bara försäljning om man har varan hemma och vårt säkerhetsteam bevakar noggrant utvecklingen.

När det gäller prissättning är möjligheterna för oss som privat aktör att ingripa eller reglera priser begränsade utan det sker en självreglering genom marknaden. Om någon vill köpa en pryl till ett visst pris så är det ju ett rimligt pris för varan. Sätter säljaren ett orimligt pris så blir det ingen försäljning.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.