Ett mobilchip, System on a Chip med inbyggd 5G modem visades upp under årets IFA mässa.


MediaTek har tidigare visat upp ett all-in-one chip med 5G vilket även den marknadsledande Qualcomm satsar på. Qualcomm uppgav att de flesta av deras SoC:s kommer ha 5G modem nästa år.

Detta innebär bland annat dom billigare mobiltillverkarna som Oppo, Realme, Redmi, Vivo, Motorola, Nokia och LG antagligen kommer ha tillgång till 5G.

Qualcomm 7 serien kommer att säljas med eller utan 5G  modem i slutet av året och att dom första mobilerna kommer att presenteras nästa år. Däremot Qualcomms 6 serie med stöd  för 5G  kommer att säljas med förhoppningen mitten av år 2020 och att man planerar en presentation för 5G och deras flaggskepps serie 8 under senare del av år 2020. Men är man ute efter att testa på till exempel Starvegas så klarar man sig fortfarande på 4G ett tag till, frågan är bara om vi kommer få se högre krav på anslutning även hos spelen i framtiden, hur länge kommer 4G egentligen att räcka till?

Men den stora frågan enligt oss är, vad kan vi förvänta oss av 5G?

Förhoppningarna är många på 5G, att det bland annat ska lösa stora frågor som bredband till glesbygd, telemedicin för dom uppkopplade patienterna, dom självstyrda bilarna som ska reducera antalet olyckor, till ventilationssystem som vi själva kan reglera smartare belysning inom och utomhus.

Och vilka hastigheter kan vi förvänta oss?

Nedladdnings hastigheten kommer vara minst tio gånger snabbare än de snabbaste mobilnät vi har idag och initialt kan denna nedladdnings hastighet handla om upp till 10 Gbit/s.

Frågan är då om det är dags att överge 4G?

I gryningen finner vi 5G och i solnedgången finner vi med sannolikheten 3G. Som det ser ut nu så har inge svenska operatörer stängt ner 4G dock ser det lite annorlunda ut i omvärlden. Antagligen kommer 4G begränsas något när 5G ska in i näten och då först någon gång under 2020-2021.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här


4 + 3 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.