Test: Razer Huntsman

Razer har lanserat ett helt nytt tangentbord där brytarna har mekanisk känsla men använder sig av en teknik vi inte är vana vid annars, infraröd.

Razer fortsätter att komma med nya tangentbord men oftast är det inte mycket som händer förutom några få nya funktioner, men denna gången med Huntsman så får vi se lite ny teknik och detta specifikt i brytarna.

Razer Huntsman är utrustad med helt nya brytarna Opto-Mechanical som använder sig av ljus för att aktiveras, infrarött stråle som måste brytas för att registrera ett knapptryck.

Genast blev jag nyfiken på hur detta fungerar, vad det har för för och nackdelar.

Första känslan man får när man knappar på tangentbordet är att det känns precis som ett vanligt mekaniskt tangentbord där vi fortfarande har oljudet från tangentbordet som är en smaksak om man älskar eller hatar. Men känslan som man får från Razers nya brytare är det ingen skillnad på, det är inget man lägger märke till att det är infrarött ljus i brytarna som gör jobbet utan istället handlar det om att dessa brytarna ska klara av betydligt fler knapptryck än vanliga mekaniska brytare.

Designen på Razer Huntsman har inte mycket hänt där vi känner igen oss från deras andra tangentbord men tyvärr det som skiljer sig mycket från Huntsman och Huntsman Elite som i mina ögon är två olika tangentbord förutom brytarna. Vi fick Huntsman att testa men om man ger sig på Elite-versionen skickas även ett handledsstöd med samt att mediaknappar finns uppe i hörnet som vi gärna hade velat se i på båda Huntsman modellerna. Förutom att Huntsman och Huntsman Elite är två olika tangentbord nästan så skiljer sig även priset relativt mycket, nästan 700 kronor i skillnad.

BlackWidow från Razer är utan tvekan deras mest populära tangentbord och det finns i alla möjliga former och varianter att välja bland, om Huntsman kommer bli något liknande är nog inte omöjligt men jag hade gärna sett att Razer gör något mer revolutionerande med sina tangentbord och då inte endast när det kommer till brytarna utan även design, materialval samt deras val att släppa olika modeller av samma tangentbord och utesluta sådant som många kanske saknar.

Jag kan inte säga att Razer Huntsman är ett dåligt tangenbord men med tanke på att det kostar cirka 1 600 kronor så finns det bättre alternativ som gör att man får med funktioner som Huntsman saknar och kanske till ett lägre pris.

Kan inte riktigt säga att Razer är kända för sin kvalitet när det kommer till deras produkter men deras tangentbord har gjort ett riktigt bra jobb och Huntsman kommer nog inte vara ett undantag fastän att brytarna är helt nya.

Det största lyftet från Razer som jag verkligen tycker om är deras mjukvara, Synapse som är programmet som styr alla Razer produkter samt håller dom uppdaterade. Det är via Synapse man kan ställa in macros, men tyvärr så blir Huntsman utan dessa macos och om detta kommer vid ett senare tillfälle eller inte är okänt. Via mjukvaran kan man även leka med ljuset på tangentbordet där man kan ladda ner alla möjliga olika ”program” på hur det ska lysa eller ljuset ska aktiveras.

Razer Huntsman är ett bra tangentbord där Razer visar att dom har erfarenheten men det är svårt att argumentera mot varför detta tangentbord skulle vara värt pengarna och Elite tangentbordet ska vi inte prata om som kostar över 2 000 kronor.

Jag hoppas Razer kommer satsa på dessa nya brytare men att man kan dämpa dom lite då det finns användare som inte alltid tycker om det högljudda mekaniska ljudet men vill ha kvar känslan, Razer har lyckats med det förr och kan garanterat göra det igen.

Razer Huntsman
 • 7/10
  Kvalitet - 7/10
 • 7/10
  Känsla - 7/10
 • 5/10
  Komfort - 5/10
 • 4/10
  Pris - 4/10
5.8/10
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


6 + 8 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.