Recension: South-Park: The Fractured But Whole

South-Park är tillbaka och denna gången är det superhjältar som gäller, men inte superhjältar som vi känner till.

Det är svårt att tro att det faktiskt var fyra år sedan South-Park: The Stick of Truth släpptes och nu är det äntligen dags för ett nytt South Park spel där förväntningarna är höga, skyhöga ärligt talat.

Jag har personligen aldrig varit något större fan av South Park-serien men spelen har alltid varit av intresse och kan redan nu säga att jag ångrar inte en sekund att jag tog på mig att spela South-Park: The Fractured But Whole och jag gjorde detta med nöje tillslut.

Vi kommer prata extremt lite om storyn nu och detta är framförallt för att undvika spoilers och detta kan bli rätt svårt om vi nämner allt för mycket. Denna gången spelar vi som ”New kid” som är nyinflyttad till staden South Park. För att passa in i ”gänget” så går vi med hjälte gruppen ”Coon and Friends” där inte helt oväntat Cartman är ledaren och uppdraget som vi har är att hitta en bortsprungen katt, men tro mig det låter betydligt lättare än vad det låter och i slutändan kommer det inte alls vara katten i fokus utan något så mycket större.

Men mer än så avslöjar vi inte gällande storyn för det är just här för mycket spoilers kan komma som förstör upplevelsen där just storyn är en väldigt stor del. Som vanligt när det kommer till South Park så kan vissa av skämten vara väldigt brutala och lite eller ganska så mycket överdrivna men det är även det som oftast fått South Park att fastna på radarn.

Förutom att vi har en helt ny story att ta del av så har vi också nya mekaniker och betydligt större möjligheter till att tillverka (crafta) nya komponenter allt från sådant som kan hjälpa oss i stridens hetta för att återuppliva eller fylla på hälsan.

Innan vi påbörjar äventyret så får vi välja mellan tre klasser (hjältar) men ju längre in i storyn vi kommer ju fler hjältar får vi välja mellan där varje hjältar har olika typer av förmågor allt från att skada fienden till att fylla på med hälsan i sitt lag. Varje klass och varje karaktär har sina ”ulti” som är en super attack som gör betydligt mer skada, men för att detta ska vara möjligt måste den laddas upp vilket den gör genom attacker, block samt andra förmågor som dyker upp lite då och då.

Fienderna skiljer sig från första spelet men det är inte mycket och fienderna har även de sina förmågor som kan ställa till det för en, speciellt bossarna som inte enbart handlar om att göra simpla attacker utan mer än så oftast.

Grafiken i South-Park: The Fractured But Whole har det inte hänt särskilt mycket och det förvånar oss inte eftersom grafiken är baserad på samma som serien, tecknat med enkla raka linjer och egentligen fokus på manus och story i spelet. Det märks tydligt att männen bakom South Park Trey Parker och Matt Stones, hade inte dessa männen varit med så hade det väldigt tydligt märkts att det är inte South Park som vi känner igen från TV.

Manuset är minst lika välskrivet som tv-serien och det som lyfter upp spelet ännu mer är att vi får samma röster som i tv-serien så det finns egentligen inte mycket som skiljer sig. Musiken i South-Park: The Fractured But Whole är även det väldigt välgjort och varenda scen och varenda strid med musik passande i dessa situationer.

South-Park: The Fractured But Whole må på utsidan se ut som vilket annat South Park som helst men ju längre in i spelet vi kommer desto mer nyheter får vi vara med om men det är ändå nånting som gör att känslan av att spela en superhjälte inte gav samma som att spela nån typ av trollkarl som i första spelet. Det finns tack och lov mycket nytt som lyfter upp spelet men vi hade gärna sett att South-Park: The Fractured But Whole var något annat är superhjältar men kanske får vi vara med om något helt unikt om det kommer ett till South Park spel.

Omdöme

South-Park: The Fractured But Whole har fortfarande sin galna humor som vi är vana vid och ibland kanske lite överdrivet men som vi nämnde tidigare så är det just denna humor och överdrift som får South Park att sticka ut från allt annat i sin genre.

Att kombinera RPG med South Park är nog det bästa som hänt inom spelvärlden på bra länge och vi hoppas verkligen på att vi får se mer av South Park gänget i våra spelhörn, låt det bara inte dröja såpass många år till innan vi verkligen får ett nytt och kanske lite bättre äventyr.

South-Park: The Fractured But Whole
 • 7/10
  Grafik - 7/10
 • 9/10
  Ljud - 9/10
 • 8/10
  Story - 8/10
 • 7/10
  Miljö - 7/10
7.8/10

Testutrustning

Processor: Intel Core i7-7700k
Grafik: MSI GTX 1080 Ti Gaming X (Vårt test)
RAM: 16 GB DDR4 3200 MHz
SSD: Kingston DC400 1600 GB (Vårt test)
OS: Windows 10 Pro

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Tveka inte att vara med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


6 + 2 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.