Asus ROG Mothership kan vara framtidens gaminglaptop

Asus börjar äntligen tänka lite nytt när det kommer till gaming laptops då detta är mer som en tablet fast för gaming och man har inte snålat på specifikationen.

Asus ROG Mothership kan man säga är en 17 tums gaming tablet där man har tagit likt Surface Pro där man har en tablet samt ett tangentbord man kan docka på med hjälp av magneter.

Fastän vi har sett denna typ av laptop innan så är detta första gången som vi får se denna lösningen riktat mot spel och att Asus lyckats trycka in riktigt bra hårdvara med bland annat senaste grafikkort och processor.

Skärmen som är på 17,3 tum får nöja sig med 1080p men har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz vilket blivit ett måste idag bland gaming. Men det som gömmer sig under skalet är helt klart imponerande då Asus lyckats trycka in Intel Core i9-8950HK tillsammans med ett RTX 2080 på 8 GB GDDR6 och är ett fullskaligt grafikkort och inte ett kort anpassat för laptops.

Men även när det kommer till lagringen i ROG Mothership så har man inte snålat utan lyckats få in tre PCI Express SSD på 512 GB som är sammankopplade i Raid 0. Men inte nog med det, två av dessa enheter är kopplade direkt till processorn vilket ger brutalt höga hastigheter och detta har Asus gjort tillsammans med Intel och är förmodligen något vi kommer få se mer av i framtiden.

Den största utmaningen med ROG Mothership har utan tvekan varit att få bort all värme som uppstår med tanke på specifikationerna som denna maskin erbjuder, men Asus har gjort en hel del förbättringar både design men även när det gäller under skalet som nu har CNC-fräst aluminum för dom olika delarna och gör att datorn totalt väger 4,7 kg.

Anslutningarna som erbjuds är två USB-C varav ena har stöd för Thunderbolt och andra stöd för Virtuallink. Tre stycken USB 3.1 gen 2  samt en USB 3.0. För att koppla upp sig på ett nätverk kan man gör det antingen via Wifi 6 (802.11ax) eller via Ethernet (upp till 2,5 Gbit/s).

Asus ROG Mothership är utan tvekan ett kraftpaket men detta kommer förmodligen även göra att prislappen blir hör, hur hög vet vi inte i nuläget men målet är att börja säljas under andra kvartalet i år.

Det som jag tycker om och tänker på mest när jag ser denna gaming maskin är att vi förmodligen kommer få se fler lösningar som denna hos kommande gaming laptops eller tablets, vad man nu väljer att kalla dom. Äntligen börjar det hända något när det kommer till gaming laptops förutom att hårdvaran har fått sig ett rejält lyft dom senaste åren där vi mer eller mindre kan ersätta våra stationära med en tunn laptop med samma hårdvara.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


8 + 7 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.