Portabel lagring? Vi har nu gått ifrån molntjänsterna och riktat in oss på en mer lokal portabel lagring med WD:s Passport Wireless.

WD (Western Digital) har en serie portabla hårddiskar som kallas Passport, dessa brukar vara från 500GB och uppåt, vara utrustade med USB 3.0 och nu även WiFi överföring. Passport Wireless har, förutom USB 3.0 en trådlös överföring via WiFi (mot åtta olika enheter samtidigt) samt stöd för SD-kort för den som behöver avlasta kamerans minne.

passport-2

Vi fick se en hel del av dessa portabla, trådlösa lagringsmedier i Köpenhamn när bland annat WD och SanDisk visade upp nyheter från deras sortiment. Det är tydligt att de vill konkurrera mot den allt mer utbredda satsningen av ”molnet”, Google har deras Google Drive, Apple kör med deras iCloud och vi har ett flertal molntjänster så som Dropbox, Box och Mega. Vad de fysiska lagringsalternativen erbjuder är antingen en större hårddisk i hemmet som kopplas till sin mobil via internet, eller denna betydligt mindre, batteridrivna enhet som kan användas, i stort sett, var som helst.

passport-4

Den stora försäljningspoängen med denna hårddisk är helt klart den portabla biten, utöver detta kan man dela vidare internet med den eller streama media till sin TV via DLNA. Förutom TV:n så kan upp till åtta mobiler eller surfplattor koppla upp sig till hårddisken för att streama varsin film (åtta olika filmer) direkt från hårddisken. Vi lyckades inte samla ihop alla åtta enheter, men efter ett par sekunders buffring så drog filmerna igång på de enheter vi testat, detta gäller såklart även bilder. Gör man detta på resande fot så lovar WD en batteritid på upp till sex timmar, något vi tycker är i överkant, men två filmer kan man få ut från ett fulladdat batteri. Standby-tiden är betydligt längre och sträcker sig upp till 20 timmar, vill man dryga ut det ännu mer så kan man såklart manuellt stänga av hårddisken..

När man för över filerna från, förslagsvis datorn, och använder USB 3.0 så skickar datorn över filmer i runt 100MB/s åt båda hållen vilket gör att en film åker över någorlunda fort. De benchmarktest vi utsatte hårddisken för orkade inte riktigt leverera 100MB/s, speciellt inte när vi kopplade in den i USB 2.0 uttaget. Fullt resultat av dessa tester har ni i bilderna nedan.

Under den tiden vi testade denna hårddisk så kom vi fram till ett par fördelar och nackdelar, vi börjar med det positiva.

Fördelar

– Lite då och då så dyker det upp protester på sociala medier om hur mycket företagen som handahåller våra smidiga molntjänster äger av ”vårt” material. Detta kommer man snabbt undan om man sparar allt material på sin egen hårddisk som man bär med sig fysiskt.
– Att bära med sig sitt mediabiliotek på semestern och kunna skicka ut det till hela familjen så alla blir lugna och glada, utan att sjuåringen upptäcker att favoritserien nu är borta från streamingtjänsten familjen är abonnerat till kan vara något betryggande.
– Bär man med sig en systemkamera och fotar mycket, främst då i RAW-format så kan det vara väl till pass att stoppa i sitt SD-kort i hårddisken för att spara ner allt där, sen att man kan kolla på det från valfri enhet, trådlöst skadar ju inte.

passport-3

Negativt

– Cirka 70% av Sveriges befolkning konsumerar sin musik via streamingtjänster som Spotify eller Wimp, gemeneman har inte musik som filer på datorn längre( den grad som var för cirka 10 år sedan), samma kommer troligtvis gälla filmindustrin ju mer tiden går. Har man inga mp3-filer eller digitala filmkopior så hjälper denna hårddisken föga.
– Att koppla sig till hårddisken kräver att man under tiden kopplar ner sig från ett WiFi-nätverk i hemmet eller på hotellrummet, detta tar bort internet eller bekostar ens pott då telefonen/surfplattan direkt hoppar in i 3G/4G-läge under tiden.
– Nu när vi har en okej kamera, streamade filmer, all världens musik och en spelkonsol i en och samma enhet, som dessutom får plats i fickan så ska vi släpa med oss ännu en enhet som dessutom är större än mobilen men också som måste laddas varje dag vid aktiv användning. Är det något vi eftersträvar?

Priser (från)

500GB – 1350kr
1000GB – 1690kr
2000GB – 2360kr

passport

Omdöme

Vi är kluvna till Passport Wireless och dess användningsområde, för cirka 1000kr extra (Passport Ultra 1TB kostar cirka 700kr) så får man en trådlös koppling till sin mobil eller surfplatta samt möjligheten att hantera sitt SD-kort via hårddisken. Har man ett stort behov av  dessa funktioner och inte reflekterar över att bära med sig ännu en enhet så är Passport Wireless helt klart något att kolla upp. Men med den streamade media som växer allt starkare idag så känns det faktiska användningsområdet för denna typ av hårddiskar som något från senare 00-tal när film- och musikindustrin inte riktigt hade nått så långt och streamad media inte var lika spridd som den är idag.

WD Passport får en Bra-stämpel av oss på Teknikhype.se. Det är en stabil och bra produkt som erbjuder intressanta lösningar för dom som behöver det och för dom som har svårt för användaravtalen på tjänster som förmedlas via internet.

Tidigare artikelTest: ASUS ROG G550JK
Nästa artikelTest: Samsung Gear S

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn