TeknikHype har lagt vantarna på Toshibas Ultrabook U840W, första datorn med 21:9-skärm.

 Toshibas Ultrabook U840W är tunn som en ultrabook men bred som en bioduk, håller den måttet? För att vara den första skärmen med 21:9 formatet så är vi lite skeptiska till resten. Med en prislapp på nästan 7 000kr så borde man kunna önska lite mer. Visst den besitter en SSD-cache för snabbare uppstarter och belysning under tangenterna, men det känns som att det börjar bli en standard i bärbara datorer. Harman/Kardon högtalarna är väl ett litet plus i kanten, men räcker det för att få en bra upplevelse vid filmtittande?

IMG_1029

Kvalité

Vid första anblick så ser den seriöst byggd ut och stabil i konstruktionen, men när du börjar titta närmare så börjar man se missarna. Locket är tvådelat, borstad aluminium och gummi för ett enkelt grepp. Undersidan är täckt och med någon form av gummibeläggning. Baktill så finns det utblås för fläkten som vid belastning låter rätt högt. Samt hur tänkte Toshiba med placeringen av utblåset?

Tangentbordet som är upplyst underifrån känns svajigt och är inget direkt motstånd under utan det känns mest plastigt. Anläggningsytan för händerna när man skriver är av någon form av plast och känns bra mot händerna när man skriver längre texter. Skärmen har en bred synvinkel vilket rent praktiskt innebär att man kan sitta fler än en person vid datorn och kolla på film.

IMG_3423

 

Under skalet

Modell Toshiba Satellite U840W-10K
Operativsystem Windows 8
Mått (B x D x H) 36.8 x 20 x 2.2 cm
Vikt 1,67 kg
Processor Intel Core i5 3117U
1.7GHz Dual Core
Grafik Intel HD Graphics 4000
Minne 4 GB DDR3
Skärm 14.4 Tum med 1792×768 bildpunkter
Lagring 500 GB HDD
32 GB SSD-cache
Anslutningar 3x USB 3.0
Ethernet
HDMI
Hörlur
Mikrofon
Nätverk 802.11b/g/n
Pris 7 000kr

 

Det som är intressant här är att Toshiba valt att placera både en mekanisk- och SSD hårddisk, men detta är för att snabba upp uppstarter och systemladdningar överlag. Med 500 GB hårddisk så har man lagring som räcker och blir över för en bärbar dator. Med Intel Core i5 processorn har du kraft så du klarar dig ett tag med den också då ultrabooken egentligen är mest till för att vara smidig och lätt att ha med. Det är ingen direkt prestandamaskin vilket märks på utrustningen den har. Den duger perfekt till att titta på film, skriva och surfa på internet med. Den klarar även enklare spel, men jag personligen använder inte en bärbar dator till att spela några spel på, då det dels sliter mer på tangentbord och även hårdvaran. Värmeutvecklingen i just denna U840W är lite väl stor kan jag tycka men det beror nog mest på att utblåset är placerat lite dumt på baksidan och täcks av skärmen vid uppfällt läge, 60 grader i knät bränner lite.

Användning

Vi har använt Toshiba Satellite U840W till att dels titta på film på och även lite alldagligt arbete såsom surfa efter läsa artiklar och annat, och den följer med rätt bra faktiskt. Den är snabb i uppstarten (runt 10sekunder) och har inte varit med om att den ”sackat” efter och heller inte hängt sig, mycket till stor fördel med SSD-cachen som jobbar snabbt. Spelade även musik på den med hjälp av Spotify och blev förvånad över högtalarna, med tanke på tjockleken så kan man ju inte räkna med något direkt djup-bas spelande men Harman/Kardon systemet följde med bra och fick med mycket av de ljusa tonerna och en liten svag ton av bas fanns det i ljudbilden också. Det som stör mest är egentligen att fläktarna snabbt varvar upp och låter en hel del, detta trots att det sitter energisnål processor och inget direkt avancerat grafikkort heller gällande värmeutveckling.

Omdöme

Rent generellt så får Toshiba Satellite U840W-10k ett klart godkänt, då den funkar bra till rent alldaglig användning, fast det som drar ner på betyget är mest att fläktarna låter högt och den känns lite plastig när man väl börjar använda tangentbordet, sen priset, närmare 7000 kr för en dator som inte svarar upp till något direkt prestandamässigt känns lite väl i överkant.

Men till plussidan och största anledningen till att U840W’n får en ”Bra stämpel” är för den breda skärmen och storleksmässigt så känns den bra och är inte klumpig att flytta med sig, med Windows 8 så känns det bra med en bred skärm med tanke på utseendet i Metro.

stampel

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.