Nu kan vi kontrollera våra element via en app, men hur bra är det och kanske det som dom flesta är oroliga över är installationen.

Det är ingen hemlighet att vi vill få våra hem att bli allt smartare och om vi kan få till det att bli smart och samtidigt kunna spara in lite pengar på detta är detta ett stort plus. Men som vanligt när det kommer till att göra våra hem smartare finns det flera faktorer som folk är oroliga över. speciellt installationen.

Först måste man koppla in bryggan som följer med i paketet direkt i routern, det är en väldigt liten enhet som enkelt kan gömmas tillsammans med routern, men fortfarande ett extra moment som kanske inte alla uppskattar. Det följer med alla kablar som behövs till denna bryggan och det handlar då om ström samt nätverkskabel. Tyvärr är kablarna korta och just den installationen är helt klart den lättaste, när vi ska installera själva reglaget i vårt element är då det jobbiga börjar. Först och främst gäller det att ha lite kunskap i att kunna hantera verktyg men det gäller även att välja rätt kopplingar till rätt element som det till en viss del följer med men i plast.

Men sen andra problemet som uppstod var att jag aldrig riktigt fick parkopplingen mellan bryggan och termostaten att fungera, dom ville helt enkelt inte paras ihop och det krävde flera försök innan det gick igenom. När det gäller att visa rätt temperatur fick jag ordning på ganska snabbt, visst att det kommer missvisa 1-2 grader men det är enligt mig helt ok. Funktionen som jag var ute efter och säkert många andra är inte att ställa in temperaturen på exakt 22 grader eftersom det är ett element som ska värma upp en större yta.

Tado Smart Thermostat Starter Kit

När jag väl fick allting att fungera så fanns det flera funktioner som jag gillar starkt, bland annat så är designen på appen och webbsidan väldigt lätta att förstå och komma in i. Det är lätt att veta hur man ska ställa in temperaturer i olika rum om man har flera enheter, det räcker med en brygga till flera termostater. Det går att ställa in olika scheman direkt i appen när man till exempel inte är hemma, om man vill att temperaturen ska sjunka på natten men sedan gå upp igen lagom innan man går upp ur sängen på morgonen.

En annan trevlig funktion är Geofencing vilket betyder att man kan ställa in så systemet ska känna av när man är hemma, så temperaturen känner av när enheten i mitt fall telefonen och väljer att antingen stänga av eller dra igång värmen i hemmet. Detta kan man göra på flera enheter och det fungerar relativt bra, problemet är bara att värma upp med ett element kan ta tid så att stänga av elementet helt gjorde jag aldrig, dock valde jag att skruva ner temperaturen några grader.

Plus i kanten är dock att hela systemet har stöd för Google Assistant, Apple Homekit och Alexa vilket gör att vi kan ställa in temperaturen på lite olika sätt utan någon app eller telefon i närheten.

Tado Smart Thermostat Starter Kit

Fastän att installationen kanske inte var så smärtfri så var själva användandet det, när vi väl fick igång allting och det fungerade så fungerade detta riktigt bra. Hela gränssnittet på hur man ställer in allt och styr dessa Tado-enheter är enkelt och garanterat något som alla kommer förstå. Det som kanske kommer skrämma många är priset där startpaketet kostar 1 400 kronor och då ingår en termostat, vill man köpa till flera så kostar dessa ungefär 800 kr/styck. Har man många element i sitt hem och man vill styra alla dessa via en app kan det bli dyrt i längden, men det stora pluset är att även om man inte har ett modernt hem med annan uppvärmning än element så går det alltså att göra även detta till en smart lösning som kanske kan hjälpa oss att spara in några kronor varje år.

Det finns sina för och nackdelar men tänk på att installationen kan vara lite knepig, men när Tado väl sitter på plats så är detta en helt utmärkt produkt som jag tror många kommer ha nytta av och som kommer gynna både plånbok och energi.

Tado Smart Thermostat Startkit
 • 7/10
  Funktioner - 7/10
 • 2/10
  Installation - 2/10
 • 7/10
  Användning - 7/10
 • 5/10
  Pris - 5/10
5.3/10

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.