Sony har gett oss chansen att prova på minsta telefonen bland Z5 och precis som tidigare finns kraften kvar i ett mindre paket.

Först klagar vi på att telefonerna är för stora, sen klagar vi dom små men inte har samma hårdvara som flaggskeppen men Sony har lyssnat på sina kunder och skapat en liten telefon fast med samma kraft som en stor.

När man pratar om compact så är Z5 Compact verkligen det med en skärm på 4.6 tum som gör ett utmärkt jobb men har till viss del lite problem som Sony var snabba med att bekräfta men åtgärda lika snabbt och var inget vi märkte under våra tester.

sony-xperia-z5-compact-2

Själv är jag van vid min iPhone 6 och skulle nu ge ett försök på Android samt en mindre telefon då jag inte är nått större fan av stora telefoner, men ärligt talat så dröjde de inte länge innan jag insåg att Z5 Compact var lite för liten för mig.

Att flytta från iOS till Android och vice versa har aldrig varit lättare där båda parterna erbjuder appar som hjälper en att föra över appar m.m. till de nya OS:et.

Att hålla i telefonen för första gången kändes det, ovanligt. Väldigt liten telefon när man är van vid fem tum och större men fortfarande smidigt att behärska t.ex mail, sociala medier samt lättare spel. Det som gjorde mig extra glad denna gången var att fingeravtrycksläsaren även finns i denna kompakta telefon och denna gången sitter på sidan av telefonen på power-knappen där det aldrig varken varit smidigare eller snabbare att låsa upp sin telefon.

sony-xperia-z5-compact-5

Kan varken säga att läsaren är bättre eller sämre än andra telefoner utan dom gångerna man har torra händer så låser den upp telefonen omgående utan några som helst problem. Det känns skönt att även nya Android-telefon får denna funktion och att storleken på telefonen inte ska spela någon roll denna gången. Jag ska vara ärlig och säga att jag visste inte ens att telefonen var utrustad med fingeravtrycksläsare förrän jag började skriva detta test för att se hur säkerhets-menyn såg ut i telefonen.

Z5 Compact är utrustad med Snapdragon 810 som fått sitt rykte om att den kan bli varm och så även här men endast om telefonen får jobba lite hårdare en längre tid som t.ex när vi skulle uppdatera våra 50+ st appar samtidigt, den gången som telefonen valde att stänga ner en app för att det blir varmt var när vi skulle spela in i 4K en längre tid då detta är väldigt krävande och något som telefonen tydligen inte klarar av en längre stund tyvärr. Enligt Sony så har man försett kretskorten i samtliga Z5-telefoner med ett värmerör som ska leda bort värmen bättre.

 

Specifikationer

Modell Sony Xperia Z5 Compact
Operativsystem Andoid 5.1 (lollipop)
Mått (H x B x D) 127 x 65 x 8.9 mm
Vikt 138 gram
Processor Qualcomm Snapdragon 810
Minne 2GB
Skärm 4.6” IPS LCD 1280 x 720 pixlar (323 ppi)
Lagring 32GB + stöd för microSD upp till 200 GB
Kamera Bak: 23MPFram: 5.1MP
Batteri 2 700 mAh (ej utbytbart)
Anslutningar MicroUSB
3,5mm uttag
Nätverk LTE
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.1
NFC
Färg Vitt, Svart, Gult och Coral.

Konstigt nog så har Sony kört fullt ut när det gäller processor samt kameran men när det kommer till arbetsminnet så fastnade man på 2GB istället för mer vilket kan göra att telefonen kan kännas seg eller inte svarar direkt om mycket är öppet samtidigt.

sony-xperia-z5-compact-4
Z5 Compact vs. Z5

Precis som dom andra telefonerna i Xperia Z-serien så är även denna vatten och dammtålig och viktigt att notera att det är tåliga och inte täta fastän man kan ta bilder samt bada med telefonen så är de inge Sony själva rekommenderar. Fördelen är att man inte behöver vara rädd om man skulle spilla eller tappa telefonen i vatten vilket är en stor lättnad enligt oss.

Kvalitets känslan på telefonen är väl inte den högsta med plastram runt om, men Sony har tänkt till lite när det gäller fram och baksidan som är av glas och skyddas av en högre kant från ramen runt om som ska ta första smällen om man tappar telefonen i marken.

En liten men tuff telefon som erbjuder samma hårdvara som toppmodellerna, synd bara att materialvalen inte kunde vara lika bra som hårdvaran denna gången.

sony-xperia-z5-compact-betyg

Omdöme

Sony har ännu en gång lyckats få till en telefon i den mindre klassen med att bibehålla kraften under skalet samt erbjuda en skärm av toppklass. Är man ute efter en liten telefon som har hårdvara som man klarar sig några år på samt en kamera bland dom bättre så rekommenderar vi Z5 Compact starkt.

Bättre-stämpel är det värt synd bara att Sony inte valt att hålla i kvalitetskänslan som i dom större Z5-modellerna såsom baksida och ramen runt telefonen i ett annat materialval som inte känns lika billigt och plastigt.

Det kommer även en hel del onödiga appar installerade som man genast måste göra sig av med om man inte stör sig på att dom finns där, men det är mindre problem som alltid går att göra sig av med.

[column size=one_half position=first ]Fördelar

  • Kameran
  • Skärmen
  • Vattentålig

[/column][column size=one_half position=last ]Nackdelar

  • Onödiga appar
  • Kvalitetskänslan

[/column]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.