Vi har nu fått testa Sony’s första objektivkameror. Hur bra fungerar dom i verkligheten och vilken ska man välja?

I höstas visade Sony upp två smidiga kameror, de kallas objektivkameror och skiljer sig en hel del från både vanliga kameror och mobilkameror. Kameran ligger i ett objektiv, objektivet kopplas trådlöst till din mobil (Android eller iOS), sen är det bara att börja fota.

Rent designmässigt så märker man ju att det är två modeller ur en serie, QX-serien. Båda objektiven har en platt botten för att få stabilitet när man ställer ifrån sig den för att fota. Då resten av objektivet är runt så blir det dock problematiskt vid vertikala bilder. Objektiven är också relativt små vilket gör att man gärna sätter dem på ett stativ, dels för att få upp dom men också för att kunna justera vinklar. Alternativ två är att använda den medföljande hållaren som man kan klämma på sin mobiltelefon. För större mobiler/tablets så släpper Sony en hållare vid sidan av som kan fästas på enheter med en skärm upp mot ~12″.

Båda enheterna fungerar med microSD eller Sony’s memorystick vilket gör att du kan använda kameran utan någon telefon inkopplad. På sidan sitter avtryckare samt zoomreglage. Det man går miste om när man fotar direkt med kameran är skärmen/sökaren. Att ta bilder med QX10/100 utan skärm blir väldigt klumpigt, det är svårt att veta vad som fångas på bild, svårt att veta om det blir rakt och var fokus hamnar.

qx10.qx100.2

För att filma krävs dock både microSD och telefon. Detta beror på att objektivet i sig inte har någon möjlighet för menyer eller fler knappar. Detta gör att filmning görs via reglage på mobilens skärm. MicroSD krävs för att datan från filmen ska hinna lagras, då den trådlösa hastigheten mellan telefonen och objektivet inte hinner med de stora filerna som en film ger så finns kravet med microSD.

Sammankoppla

För att använda din mobil med något av objektiven så krävs kamerappen PlayMemories Mobile. Appen finns till både Android och iOS, med hjälp av appen blir din mobil objektivets sökare och meny. När appen är installerad så kan resten skötas via NFC och WiFi-direct.

När du startar PlayMemories Mobile första gången så ber den om lösenord, detta finner man på insidan av batteriluckan.

Såfort enheterna är kopplade så visas objektivets bild på kameran, nu ser man skillnaden på de båda kamerorna. QX100 har märkbart fler inställningar jämfört med lillebror QX10. Tyvärr är man fortfarande ganska begränsad, men de viktigaste inställningarna finns tillgängliga.

I praktiken

Som vanligt när det kommer till nya produkter så ser det väldigt smidigt ut på film. Dessvärre är inget av objektiven speciellt användarvänligt, så som att enkelt kunna ta en bra bild.

PlayMemories är trögstartat och enheterna måste kopplas ihop innan man kan börja fundera på hur kortet ska fotas. Med andra ord är det långt ifrån jämförbart med mobilens inbyggda kamera som man får upp direkt från låsskärmen/hemskärmen (beroende på modell och mjukvara). Fästet man får med är också tillräckligt klumpigt för att man inte vill använda det på mobilen hela tiden, detta ger också ett extra moment om man ska ta en bild då man får montera ihop alla delar innan man kan börja fota

Vid mörker så faller objektiven platt såvida man inte är utrustad med stativ och tillräckligt med tid. PlayMemories jobbar inte med telefonens blixt vilket gör att det är omöjligt att koppla blixt till objektivet. Även här faller objektiven helt (troligtvis är detta mjukvarubaserat), om det skulle fungera så kommer ändå inte telefonens blixt kunna mäta sig med en ”riktigt” blixt i en kamera.

Vill man fota stillastående objekt i mörker så klarar, främst QX100, detta över förväntan.

Vad gäller batteritid så är den okej. Trots att det inte finns någon skärm inkopplad så drar den en hel del batteri, mycket beror på den trådlösa kopplingen till telefonen som går via Wifi Direct. Laddar gör man via microUSB-uttaget och batterimängden ser man på en lite display på högra sidan av objektiven. då denna inte är barkgrundsbelyst så krävs det ett visst ljus för att kunna tyda.

Sony.qx100.3

Uppdateringar

Under testperioden fick vi glädjen att testa uppdateringssystemet på objektiven. Tyvärr kändes det som att gå tillbaka till en mobil från 00-talet. Mjukvaran laddas ner via Sony’s hemsida till datorn, objektiven kopplas in i datorn där man sedan uppdaterar den genom en guide.

Vi hade gärna sätt, som alternativ, en notis från PlayMemories att en uppdatering är släppt till objektiv QX-XXX. Därefter laddas mjukvaran ner till telefonen och objektivet uppdateras Via WiFi-kopplingen.

Det positiva med uppdateringen vi fick uppleva är att det visade lite vad Sony vill med QX-serien då det kom en del nya funktioner som vi saknade i den tidigare mjukvaran. Det största som brister är i stort sätt mjukvaran i kamerorna, speciellt QX-100 då den har potential till betydligt fler inställningar än idag.

Här nedan följer mer detaljerad information för specifika enheter:

sony.qx10

Sony QX-10

QX-10 som är den mindre modellen kan mer jämföras med en traditionell kompaktkamera. Det är ytterst få inställningsmöjligheter. Det man kan välja mellan är två autoprogram och ett “manuellt” läge där man kontrollerar ISO:n (upp till 800) och exponeringskompensationen.

Sensorn är en Exmor R CMOS på 18,2 MP, den är utrustad med G-lens objektiv som har 10x optisk zoom.

Testbilder

morker.lampor.qx10 mork.sjo.qx10 blomma.qx10

Zoom

Mjukvara

Mjukvaran som är i enheterna är som sagt Playmemories Mobile, en enkel mjukvara som påminner en hel del om Sony’s mobilkamera. Sony har även några andra appar som fungerar både med QX10 och QX100, samt ett par andra kameror från Sony. Men den som rekommenderas är ovan nämnd app. Såhär ser UI:t ut när man använder den för QX10

Omdöme

Sony QX-10 är en liten och smidig objektivkamera, tyvärr är den väldigt begränsad i mjukvaran (idag), långsam att få igång och bristfällig i mörkare miljöer.

Priset ligger strax under 1500 kronor enligt Pricerunner.se. Det är mycket pengar för objektivet som det är nu. Men vi ska också nämna att detta är en ny produkt som kommer utvecklas från flera olika håll men inte minst Sony.

Sony.qx100.2

Sony QX-100

QX-100 är helt klart favoriten, dessvärre så kostar den mer än det dubbla, men å andra sidan får man också en betydligt mer kompetent kamera. Enligt Pricerunner så ligger priset på cirka 3500 kronor vilket är väldigt mycket pengar då billigare systemkameror ligger i samma prisklass.

QX-100 blir någon form av mellanting mellan en systemkamera och kompaktkamera. Sensorn är en Exmor R CMOS av typ 1.0. Den har en upplösning på 20,2 MP och zoomar lite mindre än lillebror QX-10, 3,6x.

Till skillnad från QX-10 som har ett G-lens objektiv så är QX-100 utrustad med objektiv från Carl Zeizz. Objektivet är mer än dubbelt så stort jämfört med QX-10 och ligger betydligt skönare i handen. Den större storleken gör det också enklare att hålla objektivet på ett bra sätt när man ska fota utan att man har den fast på ett stativ eller på telefonen.

Testbilder

blomma.qx100 trad.qx100 bro.qx100  morker.sjo.qx100 installningar.sko.qx100

Zoom

Mjukvara

Även här så är det Playmemories Mobile som gäller, men till QX100 så finns det lite mer inställningar och valmöjligheter. Bland annat så kan man ställa in slutartid och brännvidd manuellt (kräver senaste mjukvaran 2.0 i objektivet). Här kommer bilder som visar QX100’s UI.

Omdöme

QX-100 faller på sitt höga pris och sin seghet. Objektivet är varken snabbare än mobilen’s kamera eller en systemkamera. Då man ändå får ha med sig en extra enhet så kan man lika gärna ha med sig en riktig kamera som man kan köpa för ett liknande pris. Fördelarna med objektivkameran är dock att den kopplas direkt till telefonen vilket ger möjligheter att dela bilderna direkt när de är tagna.

För att QX-100 ska få en stämpel så vill vi se betydligt snabbare mjukvara som kommer igång direkt, inte loggar ur om skärmen stängs av och ger fler möjligheter från mobilens inbyggda kamera som photosphere, panorama med mera. Att kunna koppla in en blixt till objektivet är också en viktig sak för att kameran ska kunna konkurrera med alternativen som finns.

Vi hoppas på att kunna ge ut stämplar på kommande modeller av objektivkameror, men denna gången går inte mjukvara och hårdvara hand i hand vilket ger ett negativt helhetsintryck.

Tidigare artikelNyhet: Stora risker med att installera Flappy Bird
Nästa artikelRykte: LG G2 mini på MWC

1 kommentar

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn