Sonos Beam är en mindre soundbar men den smartaste ute på marknaden just nu, men är den för alla? Svaret är enkelt, Ja.

Att ha någon typ av hemmabiosystem hemma är enligt mig nästan ett måste om man spenderar mycket tid framför tvn. Inte bara för att få en bättre upplevelse utan för att med hjälp av en soundbar så kan man göra så mycket mer än bara få ett bättre ljud idag och Sonos bevisar detta väldigt tydligt med Beam.

Jag har tidigare fått möjligheten att prova på olika soundbars, från kända tillverkare till mindre tillverkare där även priset är betydligt lägre och när det kommer till just ljud så har jag alltid sagt att man får vad man betalar för och att man enligt mig ska lägga fokus på tillverkare som nästan enbart jobbar med ljud och kan sin grej.

En av dessa tillverkarna är Sonos som endast jobbar med ljud men som vill få våra system att bli allt smartare och enligt mig helt rätt tänkt, speciellt med en soundbar man har under sin tv. Sonos beam må vara en liten soundbar men det gör verkligen sitt jobb betydligt bättre än många andra soundbars där ute.

Enligt Sonos så är Beam skapad för ett ”mindre” rum men enligt mig så gör denna soundbaren ett alldeles utmärkt rum även i större vardagsrum till exempel det ända som vi valde att lägga till och som nästan är ett måste är Sonos SUB som ska fylla ut basen och gör det inte bara snyggt med sin design utan ett alldeles utmärkt jobb.

Sonos har tidigare hyllats för design på sina produkter och så även denna gången med Beam som har en stilren design med några få touchknappar på ovansidan och en led-indikation lampa. Det finns ingen optisk ingång nu utan denna har istället ersatts med ARC-kompatibel HDMI-port där även ARC nästan är ett måste för att få detta systemet att fungera med tvn. När vi väl startar upp Beam första gången så ska vi göra all installation via deras app och det är även här vi kan styra i stort sett allting med produkten. Att synka Beam med SUB görs också via appen och detta gjordes väldigt enkelt, det är minst lika enkelt att synka ihop flera högtalare från Sonos där allt egentligen bara fungerade.

Med tanke på storleken på Beam som är relativt liten märks det tydligt att det finns tre separata kanaler för höger, vänster samt center och gör detta riktigt bra. Det finns inget surroundsound direkt i Beam men möjligheten att koppla in flera Sonos-högtalare och synka dessa gör att man genast får ett riktigt fylligt 5.1 ljud.

Man kan väldigt enkelt skapa ett system som man själv vill redan från dag ett eller om man senare vill bygga ut sitt hemmabiosystem med fler högtalare och allt detta trådlöst samt väldigt enkelt.

Men förutom att få ett fylligare och betydligt bättre ljud från tvn så kan man enkelt spela musik på Beam och detta via appen där vi bland annat kan få tillgång till Spotify-appen eller om man bara vill spela upp allt ljud från telefonen i högtalaren och detta tack vare att Beam kopplas upp på det trådlösa nätverket. Det finns alltså ingen bluetooth möjlighet utan allt detta styrs över det trådlösa nätverket (wifi).

Beam blir även Sonos första soundbar som har stöd för röststyrning och kommer att fungera med Alexa, Google Assistant samt Siri (Siri via Airplay 2). Man kommer till exempel kunna sätta på tvn via röstkommandon eller om man vill att något specifikt ska spelas upp på tvn så kan man enkelt prata med sin Beam, ovanligt att prata med sin högtalare men den gör ett fantastiskt jobb.

Om man är ute efter en soundbar till ett vettigt pris där man är ute efter bra ljudkvalitet så är Beam utan tvekan det man ska satsa på, det är inte alla som kanske har råd att spendera över 10 000 kronor på ett hemmabiosystem men fördelen här är att man kan köpa allting i sin takt såsom till exempel SUB samt Play:1 som extra högtalare. Röststyrningen används kanske inte av all men jag skulle verkligen rekommendera att ge det en chans, låt våra assistenter visa vad dom går för och hur enkelt samt det faktiskt är. Installationen behöver ingen oroa sig för men viktigt att hålla koll på så att den tvn som Beam ska kopplas in i har stöd för ARC, inget måste men enormt plus.

Sonos Beam kostar 4 699 kronor vilket är ett riktigt bra pris med tanke på vad man får, vill man sedan lägga till en SUB kostar det lite mer 7 899 kronor och extra högtalare i form av Play:1 kostar ungefär 2 000 kronor styck.

Sonos Beam
 • 8/10
  Kvalitet - 8/10
 • 8/10
  Ljud - 8/10
 • 9/10
  Funktioner - 9/10
 • 8/10
  Pris - 8/10
8.3/10

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.