Test: SanDisk Extreme Portable SSD

Extern hårddisk som tål lite tuffare tag blir allt mer ett måste och Sandisk visar oss det dom gör bäst och eftersöker mest.

När det kommer till externa hårddiskar finns det en hel djungel ute på marknaden att välja bland och det viktigaste här är att se vilket användningsområde man har för hårddisken samt vilken prestanda och storlek som kommer behövas.

Att ha en extern hårddisk som är tålig och tål betydligt tuffare tag än andra är enligt mig nästan ett måste och detta inte endast för att man måste utsätta hårddisken för tuffare tag utan risken finns alltid för antingen fukt eller helt enkelt att man tappar hårddisken. Tack vare SSD idag så har det både blivit lättare och säkrare att bygga denna typen av hårddiskar och SanDisk Extreme Portable SSD är helt klart en hårddisk värd att titta på.

SanDisk Extreme Portable SSD är helt täckt av ett gummiliknande material på ovan och undersidan medan sidorna har en tjockare gummiram runt om som förmodligen ska skydda om man tappar den. Ena hörnet hittar vi även ett hål som markerats väl med en tydligt färg och ett perfekt hål att kunna fästa till exempel karbinhake och ha hårddisken på bältet eller liknande. Hårddisken är även tunn även om man kanske ser det som en självklarhet men inte alltid måste med tanke på att höljet som skyddar hårddisken kan ta sin plats, men Sandisk har lyckats få ner hårddisken till endast nio millimeter tjock.

Sandisk har lyckats att IP55-klassa denna hårddisken vilket betyder att hårddisken tål vatten stänk men man kan inte toppa den under vatten en längre tid. Det går alldeles utmärkt att alltså spola av hårddisken under rinnande vatten vilket vi gjort flertalet gånger. Något som man inte kanske alltid tänker på är temperaturen för en hårddisk men det har Sandisk tänkt på. Extreme Portable SSD ska enligt Sandisk klara av mellan 0-45 grader Celsius vid användning men den ska tåla -20 grader Celsius ända upp till plus 70 grader när hårddisken inte är inkopplad. Så temperaturer är inget problem så länge hårddisken inte ligger en längre tid i solsken och blir riktigt riktigt varm.

Eftersom USB-C blir allt vanligare så har även denna hårddisken utrustats med detta och det medföljer en kort sådan kabel, men Sandisk skickar även med en adapter så vi kan använda äldre USB-portar om man inte har tillgång till USB-C, generöst och tyvärr fortfarande ett måste hos många.

Tycker man fortfarande att skriv- och läshastighet är viktig så har inte Sandisk snålat utan vi fick stadiga 500 Mbps när vi använda oss av USB-C porten, använder vi den äldre porten så fick hårddisken kämpa med att komma upp till knappt 350 Mbps. Prestandan är i båda fallen helt klart godkänt men att använda sig av USB-C blir allt mer ett måste och allt mer en standard hos många tillverkare.

Är man ute efter en extern hårddisk som verkligen ska klara av tuffare tag men vill ändå inte betala för mycket är SanDisk Extreme Portable SSD är helt klart det självklara valet och vi får ta del av en hårddisk från ett företag som verkligen kan detta med lagring och speciellt SSD.

Designen är unik för hårddisken men materialvalen som Sandisk gjort för att skydda hårddisken är helt rätt och förutom att hårddisken ser ut att vara tålig så är den även det denna gången.

SanDisk Extreme Portable SSD finns i fyra olika storlekar att välja mellan 250 GB, 500 GB, 1 TB eller 2 TB. Priset för hårddisken börjar från 1 099 kronor vilket är helt klart ett bra pris dock får man endast 250 GB för det priset vilket kan vara för lite för många, vill man istället satsa på 2 TB får man betala nästan 7 000 kronor.

SanDisk Extreme Portable SSD
 • 6/10
  Prestanda - 6/10
 • 8/10
  Design - 8/10
 • 7/10
  Funktioner - 7/10
 • 8/10
  Pris - 8/10
7.3/10
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


5 + 8 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.