Samsung Galaxy Watch är utan tvekan klockan som har överraskat mig positivt och detta både när det kommer till hårdvaran och mjukvaran, men var finns problemet?

Samsung har äntligen släppt en ny smartwatch och denna gången kommer den inte att ingå i Gear-serien utan istället blir det ett helt nytt namn, Galaxy Watch vilket märks tydligt är en nystart och en värdig sådan som jag fastna för ganska snabbt.

Galaxy Watch finns i två olika storlekar 42 eller 46 millimeter där det inte låter mycket men tro mig när jag säger att fyra millimeter kan göra rätt mycket på en klocka och för mig var 46 millimeter en perfekt storlek. Men förutom storleken så växer även batteriet rejält, hos 46 millimeter hamnar batteriet på hela 472 mAh medan 42 millimeter får nöja sig med 270 mAh där jag inte vet hur mycket det påverkar batteritiden då jag endast provat på den stora modellen.

Jag tycker att en klocka ska alltid vara vattentät och inte endast vattentålig och Galaxy Watch är vattentät, såpass vattentät att den ska klara av 50 meter djup, jag testade inte 50 meter men testade dock att bada och simma med klockan utan några som helst problem. Men även glaset är tåligt (Gorilla glas) där jag råkat slå mot klockan lite då och då omedvetet men inte en skråma på klockan och ser fortfarande ut som ny.

Men förutom att klocka när stryktålig så har Samsung lyckats trycka in riktigt bra hårdvara. Skärmen som är en 1,3 tums AMOLED-skärm gör ett riktigt jobb och bjuder på en hög upplösning som gör ett bra jobb med färger och det kanske inte är det man ute efter med en klocka men man vill fortfarande ha hårdvara som håller måttet både utseende men även upplevelse/användning.

Det som gömmer sig under skalet när det kommer till processor (dubbelkärnig Exynos), ram (1,5 GB) och lagring (4 GB lagring) är kanske inte särskilt imponerande men när det kommer till användning så är det inga som helst problem men att man valt just den hårdvaran är helt klart för att få klockan så strömsnål som möjligt och visst är batteritiden helt klart godkänd för en smartwatch.

Jag har använt klockan i nästa en vecka utan att behöva ladda den och då har jag inte igång alla notiser i klockan utan ”endast” meddelande, samtal samt mail då det räcker för mig och gör även att man sparar lite på batteriet. Drar jag igång fitnessfunktionerna såsom att dra igång GPS så töms batteriet väldigt snabbt vilket inte är helt oväntat och något man får ta i åtanke med alla smartwatches som har inbyggd GPS.

Det som oroade mig mest med Galaxy Watch var mjukvaran som jag hade hoppats på skulle vara Android Wear men istället blev det Samsungs egna Tizen-system som jag insåg ganska snabbt var ett smart alternativ. Galaxy Watch har nog det bästa gränssnittet för en klocka men hur vi navigerar oss i menyn är ännu bättre. Galaxy Watch är utrustad med två knappar och en en roterbar ring runt hela klockan som gör det möjligt att navigera mellan menyer, samt upp och ner i till exempel ett meddelande. En väldigt smart lösning där Tizen verkligen gör sitt bästa med denna lösningen och att man slipper peta direkt på skärmen med tanke på hur små dom är men även opraktiskt att peta på skärmen istället för en fysisk knapp. Det går fortfarande att navigera genom att röra vid skärmen men det finns betydligt bättre alternativ. Lösningarna som Galaxy Watch har är enligt mig helt klart dom bästa lösningarna.

Det finns mycket som jag gillar med Galaxy Watch, flera saker som jag var skeptisk till men nu när jag använt klockan i fler veckor så kan jag helt enkelt inte vara utan den.

Klockan gör precis det jag vill som till exempel visa dom mest viktiga notiser och samtidigt ha en snygg klocka där batteritiden är i alla fall mellan måndag till fredag. Att ladda den är dock inget problem eftersom en liten dockstation följer med och det tar inte många timmar att fylla upp batteriet igen. Klockan är även vattentät samt tålig tack vare det tåliga glaset från Gorilla Glass, dock ska man fortfarande vara försiktig då man inte vet vad som kan hända under skalet i klockan.

Samsung Galaxy Watch är helt klart en klocka värd att lägga lite mer energi på om man ute efter en klocka fastän den lite högre prislappen, men förvänta er inte allt för många appar då appbiblioteket är tunt och jag hoppas verkligen Samsung kommer jobba vidare på detta eller på något sätt öppna upp för Android Wear-appar.

Samsung Galaxy Watch
 • 9/10
  Kvalitet - 9/10
 • 9/10
  Funktioner - 9/10
 • 8/10
  Design - 8/10
 • 7/10
  Pris - 7/10
8.3/10

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.