Samsung Galaxy S5 är senaste flaggskeppt i serien Galaxy S från Samsung, vad kan vi vänta oss av denna mobiltelefon? 

Det nya flaggskeppet från Samsung har kommit och alla är vi ivriga i att testa den nya tekniken, i Samsungs fall så är det mycket som hänger på fingeravtrycksläsaren, och även få testa funktionaliteten i nya TouchWiz som är uppdaterad, men hur funkar nu allt detta och framförallt hur är Samsung Galaxy S5 som telefon?

Design

Galaxy S5 erbjuder egentligen inte någon direkt uppståndelse när det kommer till designen, den känns igen från de tidigare modellerna, S3 och S4, med egentligen en stor förändring och den ligger i hemknappen nämligen fingeravtrycksläsaren, mer om den kommer vi till senare. Man märker att det är något annorlunda med S5an då man öppnar luckan till USB anslutningen och man ser även någon konstig plastdetalj på bakstycket, detta är för att hjälpa till med att upprätthålla IP 67 klassen, där 6 står för helt dammtätt och 7 står för vattentätt, detta har man lyckats uppnå genom en gummitätning runt luckan på undersidan och även en gummitätning på insidan av bakstycket, man påminns om att stänga luckan till micro-usb varje gång man pluggar ur laddkabeln. Rent byggnadsmässigt så känns inte S5an särskilt stadig, hela telefonen känns plastig och väldigt otillräcklig på alla sätt, jag kan ju bara jämföra ifrån min S3a som jag själv besitter och den känns mer välbyggd och ordentlig.

Något som kan kännas oroande är hur mycket kamerahuset sticker ut och hur repigt det troligen kan bli efter ett tag i och med att det ligger platt mot bordet.

Gränssnitt

Samsung använder sig av sitt egenutvecklade TouchWiz vilket har fått ett litet ansiktslyft i den senaste utgåvan, rent generellt så är det fortfarande likt den tidigare versionen, men lite har förändrats. Vi tar en titt under inställningsmenyn och ser ikoner efter ikoner efter ikoner efter ikoner, det känns som att man borde kunna strukturera upp det systemet betydligt bättre Samsung! Kameraappen har nu i, samband med uppdateringen av TouchWiz, fått sig en liten uppdatering och känns något snabbare vid tagning av kort. Vid första uppstarten har du även något som kallas Flipboard längst till vänster bland hemskärmarna och det är Samsungs egna tidningsläsare, på sätt och vis. Där samlas de flesta nyheter ifrån de största tidningarna. Sedan har Samsung valt att ta bort menyknappen till vänster om hemknappen, här har Samsung valt att använda en ”aktiva-appar” knapp istället.
Samsung har även något som kallas sekretessläge, det är en funktion som gör det möjligt att ha bilder, sms och annat skilt om du bara ska låna ut telefonen för ett samtal eller annat, dock märkte vi att om man har fingeravtrycksupplåsning så funkar inte denna funktionen för du ges inte möjlighet att logga in med sekretesslösenordet.

Rent allmänt så känns det som samma gränssnitt med den största förändringen under inställningsmenyn och dessvärre till det sämre.

Funktion

Den största nyheten med Samsung Galaxy S5 är nog fingeravtrycksläsaren, och den lämnar mer att önska efter, jag personligen har märkt att av 10 gånger så har läsaren fungerat fyra till fem gånger. Man har fått byta grepp när telefonen är upplåst, för det fingret som har fungerat bäst är pekfingret och inte tummen som man smidigt kan dra när man håller telefonen i enhandsgrepp. Det är nog också en bidragande faktor att man skall dra fingret över läsaren, det är nog där som den största bristen finns, i jämförelse med iPhones läsare som man håller fingret mot. Utöver fingeravtrycksläsaren så har den även inbyggd pulsmätare samt redan nämnd IP 67 klassningen.

Kameran klarar av att spela in 4K filmer, men då krävs det aningen mer än de 16 GB, som är den interna lagringen, då utrymmet försvinner väldigt fort vid lagring av 4K filmer. Under kamerahuset hittar vi inte bara blixten utan även en liten extra funktion, nämligen pulsmätaren, detta är en funktion som ingår i S Health, Samsungs nya hälsoapp. Där kan du mäta puls och även hålla koll på hur du rör dig och lägga upp matschema osv. I stort sätt ett sportarmband samlat i telefonen.

Specifikationer

Modell Samsung Galaxy S5
Operativsystem Android 4.4
KitKat
Mått (B x D x H) 72,5 x 8,1 x 142 mm
Vikt 145 gram
Processor Qualcomm Snapdragon 801
Quad-core 2.5 Ghz
Minne 2048 MB
Skärm OLED (AMOLED)
1080 x 1920 pixlar
Lagring 16 GB intern lagring
Utökningsbart med microSD upp till 128 GB
Kamera Främre kameran 2 MP, 1920 x 1080
Bakre kameran 16 MP 5312 x 2988 (4K inspelning)
Batteri 2 800 mAh
Anslutningar Micro USB
3.5 mm
Nätverk 4G LTE
Bluetooth 4.0
IR-sändare
NFC
WiFi 802.11 ac/a/b/g/n
Pris 5895:- Enligt pricerunner.se

3dmark_sgs5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdöme:

Så då har vi kommit till det sista i detta test, omdömet, vad tycker vi och varför? Personligen så var faktiskt förstahandsintrycket detsamma igenom hela detta testet och det var just ”plastig och otillräcklig”. När man sedan börjar göra lite tester såsom 3D mark så märker vi att den presterar sämre än en Note III som dessutom kostar 2000 kronor mindre, då känns det inte lika lockande längre. Fingeravtrycksläsaren känns även den lite smått dålig och skulle behöva förbättras en hel del. Ska man nämna något positivt i telefonen så är det väl att Samsung vågat sig på det här med IP klassningen, igen (Galaxy Active va före) och även fingeravtrycksläsaren. Men det behövs förbättringar och detta är nog bara början på vad vi kan komma att få se i framtiden. Detta gör att Galaxy S5 inte får någon stämpel av oss.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.