Teknikhype har testat Samsung Galaxy S4 Zoom, en kombinerad mobiltelefon och kompaktkamera.

Samsung Galaxy S4 Zoom är en sådan där teknikpryl som kan få igång ha-begäret ganska kraftigt. Kombinationen av att ha en bra kamera i fickformat och att det dessutom är en mobiltelefon låter verkligen hur bra som helst. Men hur funkar det egentligen?

En kamera eller mobiltelefon?

S4 Zoom är inte en mobiltelefon. Tanken på att använda den som en mobiltelefon går helt bort. Det kan ju tänkas att det är mobiltelefonen S4 med en riktigt bra kamera, men riktigt så enkelt är det inte. S4 Zoom är å ena sidan en smartphone med Android 4.2.2 Jelly Bean, men alla funktioner är inte med. S4 Zoom saknar till exempel multi window och air view, men med senaste versionen av TouchWiz flyter allting på lika bra som på exempelvis S4 eller S4 Mini.

Skärmen är en 4.3” 540×960 AMOLED touchskärm, vilket är samma som vi kan finna på en S4 Mini. Den känns liten när det gäller skärm på en smartphone, men stor om man tänker att det är på en digitalkamera. Processorn är en dubbelkärning sådan med en klockfrekvens på 1.5GHz och den har 1,5 GB ramminne. De har fått in ett kraftfullt batteri på 2,330mAh men trots detta så behöver kameran laddas dagligen om den används till en del surf och fotande. Batteriet går dock att lätt ta bort, och alltså kan man ha med sig ett extra batteri om det ska fotas mycket. Det går utmärkt att bygga ut minnet i Zoom upp till 64 GB, vilket kanske kan vara bra då minnet som följer med ligger på 8 GB.

Men som sagt, det är inte en mobiltelefon. Att ta upp Zoom och använda den som en telefon och faktiskt ringa med den känns väldigt klumpigt och obekvämt. Den ligger inte bekvämt i handen för att användas som mobiltelefon, och det blir pilligt att skriva SMS eller text med en så pass liten skärm.

zoom1

Kamera

Samsung Galaxy S4 Zoom har sin styrka i att det är en bra kamera. Med en 16-megapixelsensor och 24mm lins som har 10x optisk zoom känns det som en extremt bra kamera om det ses som en smartphone, och skönt att det inte skarvats på med digital zoom som ändå mest resulterar i suddiga bilder. Det häftiga med denna kameran är ju dock de extra funktionerna, att den kan användas som en telefon, och att det går att ladda upp bilder direkt på sociala medier.

Formatet bilderna sparas i är JPEG. Inget RAW alltså men det ska gå att spara i EXIF, DPOF, Mobile Print och det går att spara ner bilderna i diverse olika format som 16:9, 3:2 eller 4:3.

Smarta funktioner

Zoom har en hel del smarta funktioner. En av dessa är Zoom Ring, vilket betyder att man genom att vrida på just zoom-ringen, så kan man snabbt få tillgång till flera smarta funktioner. Man kan lätt aktivera genvägar för kameran, för att komma åt Autoläge, Galleri eller Smart Mode. Det går även att under ett telefonsamtal snabbt ta en bild, och sedan skicka den som MMS till personen man har samtalet med. Utöver detta används ringen i fotoläge till att zooma in och ut.

En annan smart funktion är att håller man ner slutarknappen, så startas automatiskt kamerafunktionen, vilket är smidigt.

Jag lägger även in smarta funktioner som att det faktiskt är en smartphone också. Det ger nämligen en enorm uppsjö av funktioner som jag skrev ovan, att det går att ladda upp bilderna direkt på sociala medier. Detta kan ju vara exempelvis Instagram, Google+, Twitter, YouTube eller Facebook. Det går även att komma åt bra appar som ChatOn, Flipboard, TripAdvisors, Dropbox med mera.

Design

Om man ser på S4 Zoom på framsidan, så ser den helt enkelt ut som en vanlig Samsungmobil. Och ser man på den från andra hållet, så ser det ut som en vanlig kompaktkamera. Men att väl ta tag i S4 Zoom ger helhetskänslan, och den är inte direkt optimal. S4 Zoom känns klumpig och felbalanserad. Den har en liten ram runt skärmen vilket gör att skärmen inte ligger direkt på underlaget då man lägger den ifrån sig vilket är bra, för att ha den liggande på andra sidan blir att den ligger snett pga linsen. På-knapp, volymknapp och slutarknapp finns på ena sidan. På andra sidan finns plats för microSD samt stativ.

Att fota med en Samsung Galaxy S4 Zoom

Egentligen så fungerar autoläget aldeles utmärkt till det mesta. I det läget anpassar det sig snabbt efter rådande ljusförhållanden. Zoom har 16 megapixel BSI CMOS-sensor, vilket gör att fokuseringen fungerar snabbt och det krävs mindre ljus för att bilderna ska bli bra. Den har även bildstabilisator som hjälper till, speciellt om man fotar något i rörelse eller om man zoomat in. Men förutom autoläget så finns många fler möjligheter att fotot ska lyftas upp och bli lite bättre.

zoom3

Olika smarta fotolägen som finns är bland annat mat, landskap, spårljus, makro, ansikte, panorama, samt foton som innebär så väl ljud och bild. Sedan finns det mera manuella inställningar där man själv kan ange slutartid, bländare och ISO och direkt på skärmen se vilka förändringar de olika inställningarna gör med bilden.

zoom4

Att ställa in dessa olika fotolägen är både lätt och svårt. Att hålla i Zoom gör att man med sin tumme lätt kan navigera bland menyerna i fotoläget. Problemet är dock att handen då också väldigt lätt kommer åt touchknapparna för meny och tillbaka. Detta har flera gånger inneburit att bilden som jag nyss fotat, har försvunnit i intet då jag kommit åt tillbakaknappen.

zoom2

Exempelbilder

Här är ett och samma motiv fotat i flera olika inställningar, så väl automatiskt och viss manuell. Motivet är ganska typiskt sådant som fotas, ett fint motiv och en dramatisk himmel med stora ljusa moln och solen som lyser igenom på vissa platser, och nedre delen av bilden är mörkrare. Så, hur klarar de olika lägena av detta motiv?

zoomautoLiten

Auto. En bild enbart fotad med auto som inställning. En helt okej bild om man inte ska använda den till något. Men molnen blir mest som en vit massa, och husen är lite matta i sin återgivning.

zoomfylligtonLiten

Fyllig ton. Med detta alternativ syns färgåtergivningen bättre. Det blir bättre kontrast bland molnen, och husen får mer lyster och det kan anas att en sol lyser på byggnaderna.

zoomlandskapLiten

Landskap. Här planar himlen ut lite mer. Färgåtergivningen blir lite annorlunda på vattnet, annars väldigt lik det automatiska läget.

zoomprogramplusljusLiten

Program med +0.7 på ljus. Att plussa på ljuset visar tydligt vilken skillnad det gör i bilden i ljuset enbart. Här ser bilden ut att allt verkligen ligger i ljus, men ett litet för kraftigt ljus gör att det blöder igenom i kontrasterna på vissa hustak och molnen suddas mest ut.

zoommanuellautowbLiten

Manuell 1/200s f8.8 -2.0 och auto WB. Denna inställning såg på skärmen väldigt fin ut, och det syns även på den färdiga bilden att det kan löna sig att ställa in manuellt. Denna bilden får möjligen husen att se mörka ut, men återgivningen av himlen och vattnet blir bättre än förinställda lägen.

zoommanuellwbcloudLiten

Manuell 1/200s f8.8 -2.0 och WB cloud. Sett till bilden innan så har denna fått förändringar i vitbalansen, till inställningen “skugga” vilket ger lite skillnad i färgåtergivningen.

 zoommakroLiten

Makro fotat på cirka 5 cm avstånd i auto.

zoomutzoomLiten

ZoommaxzoomLiten

Inzoomning. Här syns exempel på hur det fotats från ett och samma ställe, utan att ha zoomat, och med maximal inzoomning.

Specifikationer

Processor

1.5GHz dual-core

Android

4.2 Jelly Bean

RAM-minne

1.5GB

Skärm

4.3” 540×960

Skärmtyp

Super AMOLED

Kamera

16MP

Främre kamera

1.9MP

Vikt

208g

Höjd-bredd-djup

126 x 64 x 15 mm

Batteri

2330mAh

Kommunikation

microUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi, DLNA, NFC

Sensorer

GPS, accelerometer, magnetometer, närhetssensor

Övrigt

3.5mm-ingång

Maxupplösning

16M: 4608×3456

Filformat foto

JPEG (DCF), EXIF 2.21, DPOF 1.1, Mobile Print

Brännvidd

4.3 – 43 mm

Skärpeinställningar

Auto (Centrerad, Multi, ansiktsigenkänning, leendedetektor, ögondetektor, via pekskärm), manuell

Scenlägen

Smart suggest, Bästa foto, Vackert ansikte, Serietagning, Bästa poser, Barn, Landskap, Gryning, Snö, Makro, Mat, Fest, Action, Rika toner, Panorama, Vattenfall, Filmfoto, Teater, Suddgummi, Ljudbild, Siluett, Solnedgång, Natt, Fyrverkeri, Ljus.

Effekter

Filter: Ingen, Miniatyr, Gråskala, Sepia, Vintage, Turkos, Regnbåge, Serietidning, Gotisk svart, Kornig, Pastellmålning, Fish-eye

Reglage: Färg, Skärpa, Kontrast, Mättnad

Kvalitet: Utmärkt, Hög, Standard.

Geotaggning

Google Maps, Google Maps Navigation, Google Stretview, Google Latitude, Google Adresses, TripAdvisor, TourWrist

Ljudingång/utgång

3.5 mm

Priset på en Samsung Galaxy S4 Zoom ligger runt 3500 kronor och uppåt utan abonnemang.

zoombra

Omdöme

Samsung Galaxy S4 Zoom är en bra kamera med många möjligheter att fota med olika inställningar utefter syfte och smak. Det går snabbt att navigera mellan appar, och snabbt att starta kameran. Nackdelar är att den är otymplig och lite svår att hålla i. Det är lätt att klicka bort bilder man just fotat, av misstag då man kommer åt någon av touchknapparna. Som smartphone är skärmen ganska liten, men som kamera är den enorm. Att veta exakt vad denna pryl ska användas till är lite svårt. Att använda den hela tiden till vardags är nog enbart till för de med riktigt stort fotointresse, eller om man arbetar med sociala medier, eller om man är ute på resa. Då är det smidigt att lätt kunna skicka sina foton till vänner och bekanta eller att ladda upp bilden på instagram. Allt som allt är det ändå en bra teknikpryl, som fungerar bra bara man kommit fram till vilket syfte den ska användas till. Så Teknikhype ger Samsung Galaxy S4 Zoom ett Bra i omdöme.

Tidigare artikelTävling: Vinn ett par Plantronics Backbeat go 2
Nästa artikelRykte: Fler rykten om GTA V till PC

3 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn