Äntligen ett tangentbord från Roccat med ny och annorlunda design samt känsla för kvalitet redan från dag ett, vad kan gå fel?

När jag packade upp Roccat Vulcan 120 Aimo för första gången var jag mest nyfiken på hur designen på tangentbordet skulle vara med tanke på hur “tunna” varje tangent är och man får både ett helt nytt utseende men även ny känsla som jag inte trodde var möjligt bara för att utseendet är annorlunda.

Jag ska vara helt ärlig och säga att det var längesedan jag såg fram emot ett tangentbord men med Roccat Vulcan såg jag verkligen fram emot, främst för att designen är annorlunda men även för att det är Roccats egna brytare som gäller nu.

Roccat försöker få till känslan av att varje tangent liksom hänger i luften och detta genom att varje tangent är tunnare samt sitter betydligt högre upp på själva brytaren. Ramen runt hela tangentbordet är tillverkat i borstat aluminium vilket är brutalt snyggt och jag gillar verkligen känslan. Det märks så tydligt att Roccat har tänkt på många detaljer och ett bra exempel är media-knapparna som ger en känsla som man annars hittar på ett mixerbord annars och främst på ett DJ-mixerbord. Jag hade gärna sett att flera tangentbord har volymreglage ratt/knapp då dom flesta förmodligen justerar och jobbar med just volymen i ett spel eller bara när man lyssnar på musik. Stort plus och ett stort lyft för Roccat med tanke på att deras tidigare tangentbord inte har varit dåliga men långt ifrån samma kvalitet som Vulcan.

Roccat Vulcan har inga dedikerade makrotangenter utan istället så får man välja att sätta tangentbordet i “Game mode” för att då göra alla knapparna in Ins-gruppen till makrotangenter. Jag personligen har aldrig tyckt om tangentbord med makrotangenter då jag tycker dom bara är i vägen och det är aldrig som jag någonsin använder, men självklart är man ute efter dessa tangenter och ser det som ett måste kanske inte Vulcan är rätt tangentbord.

Belysningen på tangentbord som blir allt viktigare enligt många är uppdelad i sex zoner som går att programmera individuellt om man vill det via Roccat Swarm mjukvaran. Det finns att välja bland nio olika lägen hur tangentbordet ska lysa där man till exempel kan välja att lysa upp WASD-tangenterna i en färg som en grupp, mjukvaran är fortfarande väldig omodern och jag hoppas att Roccat släpper ett lyft när det kommer till Swarm inom kort.

Brytarna som Roccat utvecklat själva heter Titan och detta är första tangentbordet med dom nya brytarna. Titan ska enligt Roccat vara fortare vilket förkortar nedtryckningen med 20 procent och det är svårt att säga när man använder tangentbordet utan istället går jag på känslan och ljudnivån på brytarna som är mer än OK enligt mig. Roccat har verkligen lyckats få till brytare som är relativt tysta men som ger en bra känsla vid varje knapptryck. Jag har använt tangentbordet till både spel och jobb vilket betyder att jag har använt tangentbordet mellan 10-12 timmar om dagen utan några som helst problem. Titan är Roccats första brytare nu ser jag verkligen fram emot att se vad dom har planerat framöver och vilka av deras tangentbord som kommer utrustas med brytarna.

Roccat Vulcan är tangentbordet som jag använder dagligen nu och detta främst för att jag är så beroende av mediaknappar och det som kommer med Vulcan är precis det jag är ute efter samt att brytarna för min smak är helt klart bra. Belysningen för mig är annorlunda vilket jag tycker om och det är varken för mycket eller för lite.

Det finns tre olika Vulcan-modeller att välja bland, Vulcan 80 som saknar handledsstöd samt endast lyser blått, Vulcan 100 som saknar handledsstöd men har fler färger än bara blått samt flaggskeppet 120 Aimo där handledsstödet följer med på samt man har miljontals färger att välja bland. Handledsstödet som man fäster med hjälp av magnetfästen vilket är ett stort plus när man ska göra rent tangentbordet och man behöver inte riskera att göra sönder några plastdetaljer som håller allt på plats, bra lösning och bra lösning för dom som inte vill använda handledsstödet.

Roccat Vulcan 120 Aimo är tangentbordet är Roccat visar sina muskler mer eller mindre och äntligen enligt mig så får vi ett tangentbord från tillverkaren som många kommer uppskatta, inte alla men väldigt många.

Roccat Vulcan 120 Aimo
 • 8/10
  Kvalitet - 8/10
 • 9/10
  Design - 9/10
 • 7/10
  Komfort - 7/10
 • 6/10
  Pris - 6/10
7.5/10

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här


6 + 4 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.