Test: Roccat Sova

Roccat Sova är en kombination av tangentbord och mus som är perfekt för spelande vid TV:n, men vi konstatera snabbt att sova är inte för alla.

Roccat har gett sig på att kombinera det dom vet bäst av två världar, att kombinera tangentbord och mus på en större yta som ska vara mer eller mindre perfekt att använda för gaming i vardagsrummet eller framför TV:n där man kanske inte riktigt har tillgång till ett större skrivbord.

Jag har tidigare försökt hitta någon lösning på att kunna spela i vardagsrummet som inte är konsol och problemet som jag haft då har ju varit just tangentbord och mus. Jag var inte riktigt ute efter att spela några precisions spel då jag inte tror det finns nån utrustning som skulle göra det möjligt att spela lika bra som vid ett skrivbord.

Men Roccat Sova är en större platta som har ett tangentbord, handledsstöd (typ), mus samt musmatta där allt detta kan vi ha i knät utan några som helst problem och antingen spela eller bara surfa runt om vi känner att tangentbord och mus krävs för detta.

Tangentbordet är inbyggt och det finns ingen möjlighet att välja olika brytare utan det finns tyvärr endast en variant att välja bland, det saknas även en numpad så detta är en rejält bantat tangentbord som gör sitt jobb bra, det är fortfarande ett gamingtangentbord samt en gamingmus precis som Roccat är kända för. Tangentbordet kan man välja med antingen membran- eller mekaniskabrytare vilket är passande för gamning tangentbord där med mekaniska brytare kostar en aningen mer. Då fokus ligger på gaming så är tangentbordet även bakbelyst dock med endast Roccat-blå färg där vi kan justera ljusstyrykenivån.

Musen är en gamingmus där vi hittar ett fäste för att både gömma muskabeln men även för att hålla musen på plats så den inte kan glida av utan kabeln håller allt på plats. Om man vill så kan man använda sig av en annan trådlös mus men inget jag hade rekommenderat då risken var enormt när vi testade detta att musen skulle åka av musmattan och ner i golvet, att det finns mus med kabel på Sova finns där av en stor anledning.

Roccat Sova är utrustad med en löstagbar USB-kabel som är ungefär fyra meter långt vilket enligt mig borde räcka för dom flesta vardagsrum. Sova är även utrustad med två extra USB-portar, tyvärr ingen snabbladdning för våra telefoner och att jag tar upp just telefoner är för att det finns möjligheten att köpa till ett fäste man kan sätta ovanpå tangentbordet för just våra telefoner.

På undersidan av Sova hittar vi som fyra “kuddar” som ska göra det bekvämare att ha hela enheten i knät samt hålla den på plats och inte glider av. Dessa kuddar man ta av för att rengöra eller om man väljer att använda Sova på ett skrivbord då är dessa kuddarna lite i vägen. Även musmattan går att lossa för antingen rengöra eller byta ut vid slitage.

När jag väl använder Sova så försöker jag att använda det precis som jag hade gjort vi ett skrivbord där vi har kombination av att skriva mycket till att spela mycket. Just skrivandet är inte det lättaste och det blir inte särskilt bekvämt, har inget emot att skriva kortare texter men att använda Sova till att göra kontorsarbete ska man undvika då det heller inte är skapat för det. När vi väl börjar spela så är det en helt annan historia som funkar ett tag men att sitta med Sova i knät under en längre period inget vi varken rekommenderar eller klarade av själva, två tre timmar går utan problem.

Hela iden med Roccat Sova tycker jag om, men det finns en del saker som jag skulle vilja ändra på som till exempel att kunna plocka Sova i två delar eller på något sätt vika ihop den för att lättare kunna förvara den, skulle även vilja se ett pryl som den helt trådlös när det kommer till kommunikation mellan enheten och PC, batteriet kanske är ett problem med vikten då men lösningar finns alltid.

Om vi får se en andra generation av Roccat Sova återstår att se, men just en marknad för detta tror jag inte är särskilt stor men behovet finns för dom som vill kunna njuta av sina spel även i soffan utan en handkontroll. Spelupplevelsen som jag får av Roccat Sova kommer stanna kvar i mitt vardagsrum när man vill spela något mindre krävande spel och bara vill slappa med mus och tangentbord, det finns både många fördelar och nackdelar med Roccat Sova men för mig är det en produkt som faller i smaken och används kanske inte dagligen men några gånger i veckan.

Roccat Sova
 • 7/10
  Kvalitet - 7/10
 • 6/10
  Design - 6/10
 • 7/10
  Komfort - 7/10
 • 6/10
  Pris - 6/10
6.5/10
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


3 + 1 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.