Test: QNAP TS-431X3-4G

QNAP TS-431X3-4G

QNAP har tagit fram en perfekt NAS för hemmet eller mindre företag och nu är 10Gbps ett måste framöver.

Jag har gång på gång fått chansen att prova på olika NAS från olika tillverkare, men har inte riktigt fastnat för det då jag inte haft riktigt behovet samt inte heller haft någon plan på hur dom ska testas.

Men när QNAP hörde av sig och frågade om vi ville prova på QNAP TS-431X3-4G och det enda kravet jag hade var att göra detta via 10Gbps-nätverk för att få känna på hur snabbt det faktiskt kan gå.

Men för att kunna få 10GB att fungera så gäller det att ha switch och nätverkskort som klarar det, vilket jag också fick med mig från QNAP. Förutom QNAP TS-431X3-4G så skickade dom även med LAN-10G2T-X550 som är det integrerade nätverkskortet och det är första gången jag får se ett sådant kort som klarar 10Gbps och det märks snabbt på kortet att t.om detta kortet behöver kylas ner, mycket data skapar även mycket värme tydligen.

QNAP LAN-10G2T-X550

När kortet väl är på plats behöver vi inte göra mycket mer, drivrutiner för att få igång kortet löser Windows 10 men jag valde ändå att uppdatera och lägga in dom senaste drivrutinerna.

För att göra det ännu mer komplicerat men samtidigt till stor nytta är att vi behöver en switch, en switch som klarar av minst 10Gbps. QNAP har en riktigt bra men framför allt lätt att komma igång med switch, QSW-M408-2C. QSW-M408-2C gör det möjligt att koppla åtta enheter med kabel för att få ut 10Gbps men jag kunde nöja mig med två, en till min dator och en till vår NAS som ligger i fokus. Kanske helt oväntat så är det inga som helst problem med installationen av denna switch, men det blir snabbt ett måste om man vill komma upp i 10Gbps.

QSW-M408-2C

För att en NAS ska fungera på bästa möjliga sätt så måste även den ha prestandan som klarar det. Under skalet hos QNAP TS-431X3-4G hittar vi AnnapurnaLabs AL-314 processor tillsammans med 4 GB DDR3 RAM. Det viktigaste är kanske hårddiskar och här får det plats fyra hårddiskar antingen SSD eller HDD.

Portarna på baksidan som kan vara avgörande för många är helt klart något för alla:

  • 1x 10 Gb LAN SFP+
  • 1x 2,5 Gb LAN
  • 1x 1 Gb LAN
  • 3x USB 3.2 GEN 1

Men när man ska överföra såpass mycket data så gäller det att ha hårdvara som har koll på detta och framför allt stadig hårdvara som man alltid kan förlita sig på. QNAP har gjort detta länge och det märks ganska tydligt på många detaljer på QNAP TS-431X3-4G fysiskt med bra lösningar för hårddiskarna, men även när det kommer till att jag under en månadstid inte en enda gång märkte att denna NAS skulle bugga, krascha eller ställa till det för oss på kontoret, allt flöt på och några av filerna som vi jobbade med var tunga 4K-videos som ibland låg på några 100GB per fil och det tog inte många sekunder att flytta filerna.

QNAP TS-431X3-4G

Samtidigt som vi använde denna NAS till tunga filer och hårt arbete som videoredigering så använda vi även den till ett mediacenter där vi spelade upp filmer, videoklipp och liknande från en smart-TV samt Xbox direkt från vår NAS. Att få detta att fungera är inga större problem, men det behövs lite kunskap och man måste jobba med QNAP QfinderPro som är admin panelen man kan jobba ifrån för att ställa in en och annan inställning.

Just gränssnittet på QNAP QfinderPro är enkelt, det är lätt att förstå men samtidigt finns det bra med inställningar att pilla med samtidigt kanske det viktigaste att hålla koll på sina hårddiskar både utrymme och status på dom.

Men istället för att behöva flytta och hålla på så valde vi att jobba direkt från QNAP TS-431X3-4G där all redigering skedde från denna hårddisk vilket fungerade utan några som helst problem. Det märks tydligt dock att 10Gbps är ett måste då jag testade att flytta till 2,5 och 1 Gb LAN portarna där det genast märktes en skillnad på all data som skickas, problemet är nu att man är beroende av denna NAS men framför allt av 10 Gbps.

När det gäller att välja rätt NAS för sina behov så gäller det samtidigt att välja rätt hårddisk till sin NAS där det idag finns specifika hårddiskar som är för just NAS och vi valde att använda oss av både Western Digital och Seagate där hårddiskarna är skapade för NAS dom kort och gott betyder att dom kan jobba dygnet runt utan problem.

QNAP TS-431X3-4G

Fördelen med en NAS är att man kan använda den till flera ändamål, vi har tagit upp hur det är att jobba direkt från enheten samt använda den som media center, men det går även ta all sin backup direkt i sin NAS och här är har vi en perfekt lösning att ta dessa backup på kvällar/nätter när man kanske inte jobbar och då får PC/Mac ta sin enhet i fred, fungerar alldeles utmärkt och en NAS har blivit ett måste på vårt kontor nu.

Det enda jag egentligen bara kan klaga på när det gäller QNAP TS-431X3-4G är småsaker som egentligen inte har något med prestandan att göra. en av dom är LED-lamporna som ska visa status på hårddiskarna samt NAS i sig, dessa kan vara svåra att läsa av ibland, men samtidigt så hör man om hårddiskarna jobbar. QNAP TS-431X3-4G är ingen tyst NAS och det är kanske inte så konstigt när vi testade den så hade vi fyra mekaniska hårddiskar som inte är tysta så det gäller nog att ha denna NAS på ett ställe som inte stör en, vi gömde vår i en byrå som fungerade utmärkt.

QNAP TS-431X3-4G har en ganska hög prislapp på strax över 5000 kronor och detta är då utan hårddiskar. Detta är även utan nätverkskortet och switchen som jag nämnde tidigare, allt detta är extra, men har man redan tillgång till att köra på 10Gbps så är QNAP TS-431X3-4G helt klart en bra investering och relativt framtidssäker lösning av NAS.

BETYG
Kvalitet
8
Installation
7
Funktioner
7
Pris
6

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.