Trådlöst headset som inte begränsar oss med funktioner och som har en annorlunda men helt klart positiv design.

Trådlösa gaming headset blir allt vanligare och Plantronics har varit med i leken ett tag när det kommer med satsning av gaming. Nu är det dags för ett par nya RIG-lurar och denna gången är det trådlöst som gäller och dom har inte snålat med funktioner, tvärtom.

RIG 800HD är som sagt trådlösa hörlurar som vi kopplar till PC via basenheten som tar emot den trådlösa signalen. Basenheten i sig är fyrkantig, inte stor och klumpig så det är lätt att dölja den och inget måste att ha den framme. RIG 800HD kör på 2,4 GHz band vilket egentligen är samma som bluetooth men ändå har Plantronics valt att utesluta Bluetooth denna gången.

Allt fler tillverkare satsar på nån typ av surround sound i lurarna fastän inte särskilt många använder funktionen när man väl spelar, RIG 800HD har dock gått ett steg längre utrustat detta headset med Dolby Atmos vilket jag inte varit med om tidigare.

För att kunna dra nytta av Dolby Atmos måste man dock använda sig av koden som följer med i Windows Store och därefter påbörja inställningarna som varken tar tid eller är krångliga.

Enligt mig så är RIG 800HD flaggskeppet från Plantronics och det märks tydligen när vi börjar gräva lite i vad som gömmer sig under skalet, vi hittar bland annat 40 millimeter högtalarelement vilket gör att ljudbilden blir betydligt större och bättre. Jag har tidigare provat Plantronics fast billigare headset och det märks väldigt tydligt att RIG 800HD har betydligt större fokus på detaljer. När jag testar att lyssna på musik dock så förändras en hel del, det märks tydligt att detta inte är hörlurar att lyssna på musik om man ute efter detalj men helt klart hörlurar för gaming och detaljerna som förekommer där.

Testade även Dolby Atmos vilket jag inte är särskilt stort fan av i hörlurar utan här tycker jag det ska vara ett hemmabiosystem som har hand om det. Visst blir ljudet bättre, bredare, fylligare men det blir oftast något man ändå väljer att stänga av främst för att spel oftast kommer upplevas i stereo.

Vill man så finns det en knapp där man kan ställa in olika EQ-profiler och dom som gäller då är

 • Pure EQ

 • Seismic EQ

 • Intensify EQ

 • Vocal focus EQ

Här får man helt enkelt hitta det som passar en själv bäst eller i värsta/bästa fall ställa in ett eget EQ som passar just dom spelen man spelar.

Mikrofonen som vanligt när det kommer till egentligen alla headset är väldigt begränsade främst för sin storlek och så även denna gången, mikrofonen är OK och det går som sagt att höras tydligt. En måste-ha funktion följer med och det är att allt oljud runtomkring filtreras bort och all fokus ligger på användarens röst. RIG 800HD är utrustad med en helt OK mikrofon som gör sitt jobb och filtrerar bort det som dom på andra sidan inte vill höra.

Batteritiden som jag egentligen har något problem med när det gäller trådlös headset har Plantronics lyckats bra med, enligt dom ska batteritiden vara 24 timmar men det är inget som jag valt att gå in på detalj, dock har jag kunnat använda headsetet flera dagar i 4-5 timmar per session utan problem. Ladda gör man via micro-USB kabel som även följer med, en full laddning tar dock ett par timmar och har alltså inget stöd för snabbladdning, dock går det som vanligt att använda hörlurarna medans dom laddas.

När det kommer till gaming headset så brukar detta vara något man har på sig oftast länge och ofta, där kommer frågan om hur bekväma RIG 800HD egentligen är och med tanke på att kuddarna är så stora och omsluter hela örat så måste jag säga att Plantronics har gjort ett bra jobb. kuddarna är mjukare än jag annars är van vid och är gjorda i ett textil liknande material.

Installationen är väldigt lätt, det ända man egentligen behöver göra är att ha headsetet laddat, koppla in basenheten via USB och sen är det bara att köra på där man kan ställa in olika funktioner via mjukvara om man skulle vilja det.

Som ni kanske ser på bilderna så är designen på RIG 800HD lite annorlunda mot många andra headset och detta vet jag inte anledningen till men gissar på att man jobbat mycket på att få ner vikten, vikten som endast ligger på 290 gram. Jag dock gillar även denna designen som är annorlunda och som helt klart sitter bra på huvudet även långa perioder utan problem.

Det ända som jag tycker Plantronics har gjort lite fel det är att skicka med en TOSLINK-kabel/funktion. TOSLINK är det som gör det möjligt att kunna ställa in ljudet enskilt för kommunikation och spelljud, detta måste alltså köpas separat och inget som följer med, dock har basenheten porten för TOSLINK redo.

Jag har tidigare haft lite svårt för Plantronics gaming headset, inte för deras design för det är faktiskt något som jag har hyllat dom för utan för deras ljud, ljudbilden har varit “fattig” och saknat en hel del, men nu äntligen börjar Plantronics satsa på ljudet och väljer att behålla sin unika och lätta design. Jag är också glad att det inte finns en massa RGB-belysning på lurarna som drar batteri utan här går all kraft till ljud och mikrofonen vilket är precis det man vill när det kommer till gaming.

Det är dock lite synd att Plantronics inte valt att utrusta RIG 800HD med bluetooth för till exempel konsoler eller att man kan koppla basenheten till en konsol och köra trådlöst där, vill man ha 800-serien till konsol så är det RIG 800HS eller RIG 800LX som gäller.

Plantronics har gjort ett riktigt bra jobb, det finns vissa funktioner som vi saknar tyvärr men som vi helt klart tror att dom kommer ta med sig till nästa generation som förmodligen inte allt för långt borta.

Priset för RIG 800HD ligger på cirka 1 200 kronor vilket enligt mig helt klart är värt priset med tanke på funktionerna man får med bland annat Dolby Atmos samt trådlöst till en modern och lätt design. Plantronics har lyckats pressa priset riktigt bra till ett headset som inte snålar på prestandan denna gången.

Plantronics RIG 800HD
 • 9/10
  Design - 9/10
 • 7/10
  Funktioner - 7/10
 • 8/10
  Komfort - 8/10
 • 6/10
  Pris - 6/10
7.5/10

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.