RIG 500 Pro är ett robust headset med annorlunda design men som tyvärr har några brister vi inte trodde fanns kvar hos dagens headset.

Plantronics har tidigare gett sig på att släppa gamingheadset som kanske inte har gått hela vägen och inte riktigt kommit ut på marknaden som dom hade hoppats på.

Nu gör man ett nytt försök och denna gången är det Pro-versioner som gäller där vi har samma annorlunda design som tidigare men denna gången lite andra materialval där vi bland annat hittar aluminium design som gör headsetet främst tyngre men även ger ett stabilt headset som ger en hög kvalitetskänsla.

Men räcker verkligen det? Hur är det med ljud och mikrofonen?

Som många andra tillverkare av headset så vill man skapa ett headset som fungerar både till PC och konsol, inte alltid lätt men man försöker göra detta genom att hitta en lösning på detta, lättaste lösningen är oftast att man har en 3.5 mm-port från lurarna som går in i handkontrollen sen att man skickar med en “splitter” som delar upp mikrofon porten och ljud porten för PC. Dock har Plantronics tänkt till när det gäller konsol och skickar med en sladd där man i änden som ska in i handkontrollen även monterat direkt på en volymkontroll för att enkelt kunna justera ljudnivån i lurarna utan att behöva gå in i menyer eller liknande.

Tyvärr valde Plantronics att göra detta lite annorlunda, en lösning som vi inte riktigt förstår hur man kommit fram till. RIG 500 Pro har en sladd, en 3.5 mm port som passar perfekt till konsol bland annat, men när man läser om detta headset så hittar man att det även ska passa till PC vilket det gör, men endast laptop i sådana fall. Till en stationär PC kan man inte ha endast en 3.5 mm port utan behöver två och en sådan “splitter” skickas tyvärr inte med.

RIG 500 Pro väl på huvudet så sitter dom bekvämt, det finns tre olika lägen man kan ställa in för storleksanpassning och dessa tre räcker för dom flesta. Bandet på huvudet justeras automatiskt och gör att lurarna sitter bra och på sin plats. Dock hittar jag ett frågetecken där och det är att en sladd sitter på utsidan av lurarna, om det är någon typ av designval eller att man inte kunde “bygga in” denna kabeln vet jag inte men det känns lite dumt att ha en såpass viktig kabel så på utsidan där den enkelt kan slitas av.

Kuddarna som sitter på öronen är bekväma, det är en mjukt tyg men dock så gör dom inte sitt jobb att stänga ute allt oljud särskilt bra, isoleringen är något vi gärna hade velat se något bättre utav. Komforten finns där som sagt men tyvärr inte funktionen med öronkuddarna.

Ljudkvalitén hos Plantronics RIG 500 Pro E är bra och av någon konstig anledning är dom riktigt bra när det kommer till att lyssna på musik. Att jag tycker det är konstigt är för att detta headset har skapats för gaming, för e-sporten. Ljud i spel är också bra, detaljerat där man hör klart och tydligt mycket detaljer och mycket av dessa gissar jag på beror på dom stora 50 mm högtalarelementen som sitter i lurarna.

Det som Plantronics gör annars är ju att jobba med mindre headset till både telefoner men även andra verksamheter, så just mikrofonen var vi nyfikna på och här visar Plantronics det dom gör bäst. Mikrofonen hos Plantronics RIG 500 Pro E är väl kanske när det kommer till designen inte den snyggaste men den gör ett riktigt bra jobb, man stänger ute allt annat ljud är användarens och ljudet som mikrofonen snappar upp är verkligen klart och tydligt, precis som vi hade väntat oss av Plantronics. Mikrofonen går att ta av om man inte vill använda den samt när man fäller upp den så hamnar den i mute-läge.

Plantronics RIG 500 Pro är ett bra headset, Plantronics har gjort förbättringar på det som tidigare varit brister i sitt headset men det finns fortfarande flera aspekter som gör att detta headset inte är riktigt bra fastän att man valt annat material samt lyckats få till en robust design så finns det fortfarande mycket RIG 500 Pro E brister på som vi tycker inte borde hända.

Främst hur Plantronics tänkt sig att man ska använda detta headset till PC, hur öronkuddarna inte allt isolerar ljudet utifrån som det borde, justering av storleken på headsetet tar betydligt längre tid att justera nu än annars, relativt stor och klumpig design som garanterat går att banta ner. Ett headset till konsol utan tvekan där det märkt att Plantronics utvecklat detta för just konsol bland annat genom volymkontrollen direkt på sladden.

Plantronics RIG 500 Pro kostar ungefär 999 kronor om man inte väljer Pro E (e-sport) som kostar cirka 1 500 kronor och det är endast sistnämnde modellen som erbjuder aluminium ram.

Plantronics RIG 500 Pro
 • 7/10
  Kvalitet - 7/10
 • 6/10
  Ljud - 6/10
 • 5/10
  Komfort - 5/10
 • 6/10
  Pris - 6/10
6/10

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.