Philips är redan kända för sina tv-apparater men hur är det med en skärm som är perfekt för gaming? När vi inte trodde det kunde bli bättre motbevisar Philips detta.

Det är inte alla som behöver en stor tv-apparat på 55 eller 75 tum i sitt hem. Jag vet allt fler som väljer bort en stor tv mot en betydligt bättre, mindre och oftast billigare skärm för till exempel gaming på sina konsoler bland annat.

Philips Momentum 4K eller 436M6VBPAB som den också heter är en skärm som jag till en början var lite förvirrad över vem den var till. Men ganska så snabbt insåg jag att detta är den perfekta skärmen för just gaming och då menar jag perfekta. När man ser den så ser det ut som en TV men den är mindre än många tv-apparater som vi ser idag, med sina 42 tum är detta en riktigt bra storlek för gaming och Philips lyckas även få till en bra prestanda på denna storleken.

Philips Momentum 4K

Det skulle gå att använda Momentum 4K som en datorskärm men kanske inte något jag skulle rekommendera främst för sin storlek då just 42 tum är lika för stort för just det, men möjligheten finns.

Till storleken så är Momentum 4K en kompakt, tunn skärm som på framsidan har tunn ram vilket ger mer yta för bild. Men där Momentum 4K imponerar mest är helt klart bildkvalitén som är där all fokus ligger också. 4K-panelen som sitter i Momentum 4K är riktigt skarp och imponerar med sin kvalitet, detta tack vare att Philips valt att använda en MVA-panel. Vi har en hög konstras att jobba med samt kan ställa in ljusstyrkan efter eget tycke där man inte behöver oroa sig att det blir allt för mörkt. När det kommer till färgrymd så matchar den DCI-P3-standarden vilket i sin tur kommer klara av 100% SRGB när det kommer till filmer. Svarstiden är nere på 4 ms (grå till grå) vilket är helt klart godkänt för konsol och speciellt på en skärm på 42 tum. Uppdateringsfrekvensen är på 60 Hz.

Philips Momentum 4K

Inte helt oväntat efter som detta är en 4K-skärm så har den även stöd för HDR med en maximal ljusstyrka på 1000 cd/m2 där just HDR och alla färger verkligen framhävs på ett sätt man kanske inte alltid ser i filmer men betydligt vanligare i spel. Om det finns stöd för HDR så kommer denna skärm automatiskt att gå över till detta och ställa in det som ska ge bäst resultat, men det finns möjlighet att välja olika profiler och ställa in det lite efter eget tycke om man känner att det behövs.

Eftersom detta är en skärm anpassad för gaming så har Philips inte helt oväntat valt att ge Momentum 4K stöd för AMD Freesync som man kan slå på via Philips egna funktion som dom kallar för Adaptice Sync. Detta gör att bildfrekvenserna blir betydligt jämnare och ger ett bättre flyt i spelandet. Men väljer man spela på konsol så är det i nuläget endast Xbox One X som har stöd för AMD Freesync, men detta är garanterat något som fler konsoler kommer ha stöd för i framtiden, perfekt skärm att framtidssäkra sig.

Philips har inte snålat när det kommer till anslutningar och det går verkligen att koppla in flera enheter men istället för att fokusera på HDMI har man valt att displayport är viktigare, främst kanske för att det har bättre stöd för 4K-upplösning.

Det finns två inbyggda högtalare i Momentum 4K på 7 watt och det ger precis det ljudet man förväntar sig, inte särskilt bra och rekommenderas alltid att bytas ut. Men Philips är dock stolta över dessa högtalare då dom är noga med att säga att det är välbalanserade och har surroundljud och stöd för DTS, men det är långt ifrån bra ljud och det ska helt klart ersättas med betydligt bättre och större element eller om man nöjer sig med hörlurar.

Anslutningarna som finns är:

  • 1x HDMI 2.0
  • 1x Displayport 1.4
  • 1x Mini Displayport 1.4
  • 1x USB-C
  • 2x USB 3.0
  • Hörlursingång
  • Hörlursutgång

Just när det kommer till USB-portarna är dessa perfekta att ha där om man till exempel behöver ladda handkontroll, telefon eller liknande om nu konsolens USB-portar skulle räcka till.

Det följer med en fjärrkontroll som är väldigt viktig och detta främst då det inte finns några fysiska knappar direkt på skärmen utan alla inställningar ställer man in med fjärrkontrollen. Det är en ganska liten fjärrkontroll och det kan stundvis vara ganska bökigt att få till alla inställningar. Men ett problem som vi hade om och om igen med fjärrkontrollen var att faktiskt starta skärmen, att få bild, att helt enkelt få liv i skärmen kunde ibland bugga rejält och man blev då tvungen att koppla ur elkontakten och sen koppla igen för att då startar skärmen per automatik.

Philips Momentum 4K

Många punkter hos Momentum 4K är en fullträff men sen finns det vissa beslut som jag inte riktigt förstår mig på är bland annat varför bara en HDMI-port, varför väljer man att ha mini Displayport som är väldigt ovanligt hos konsoler men lite vanligare på PC, då menar jag verkligen liten.

Men det finns så mycket annat som Philips Momentum 4K gör det bra och ger den nästintill perfekta upplevelsen när det kommer till gaming. Imponerande färger, grym kontrast och en svarstid som är anpassa för just spelande. Även priset är imponerar som ligger på strax under 8 000 kronor vilket är helt klart ett godkänt pris med tanke på prestandan och storleken.

Det vi saknar och som egentligen är det enda minus är att vi endast har en HDMI-port samt att fjärrkontrollen som är såpass viktig är väldigt bökig och inte alltid fungerar som vi vill.

För bästa priserna se nedan:

i samarbete med PriceRunner

 

BETYG
Kvalitet
9
Funktioner
8
Installation
8
Pris
8

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.