Dags för ny flaggskeppstelefon från OnePlus som bland annat bjuder på en ny design av baksidan, dock inte mycket mer än så.

Oneplus inleder året som vanligt med att släppa en ny flaggskeppstelefon, denna gången gjorde dom dock lite annorlunda genom att släppa den i Kina några månader innan resten av världen. Men nu så, nu har vi den inne på redaktionen.

Det första man lägger märke till med OnePlus 10 Pro är självklart den nya designen, främst när det gäller kamerorna på baksidan. Detta påminner (enligt många) om Samsung S21-serie, något som jag gillade starkt genom att man visar designen på ett tydligt sätt, det ser mer robust ut och ger en annan karaktärskänsla av telefonen. Nackdelen som inte bara Oneplus gör med sina nya telefoner är att dom har en fin och len baksida, såpass len ibland att det blir svårt att hålla i telefonen utan ett skal, men Oneplus är inte ensamma om detta problem. Men precis som tidigare så följer det med ett silikonskal med Oneplus 10 Pro.

Baksidan har Oneplus skyddat telefonen med Gorilla Glass 5 medan framsidan skyddas av Gorilla Glas Victus, runt telefonen har vi sedan en tunn och snygg metallram som verkligen både smälter in och sticker ut precis lagom när det gäller designen.

OnePlus 10 Pro

Där Oneplus fortsätter att leverera är med sin skärm, vi har en AMOLED-panel på 6,7 tum och en upplösning på 1440 x 3216 pixlar och kanske det viktigaste av allt 120Hz. Det som denna nya skärmen sticker ut med och som är nytt är att Oneplus har skruvat upp ljusstyrkan rätt så rejält till hela 1300 nits som max som verkligen får HDR att sticka ut vid till exempel filmer. En annan nyhet denna gången är att skärmen har fått andra generationen av LTPO vilket kan justera bildfrekvensen ända ner till 1 Hz nu, allt för att spara på batteriet så mycket som möjligt.

En annan trevlig detalj med skärmen är att man nu kan färgkalibrera mer i detalj, man kan helt enkelt få till mer ”korrekt” färger vid olika sammanhang, just färger är något som skärmar på mobilen haft problem med. Skärmen levererar och detta är något som Oneplus alltid varit kända för, nästan sedan dag ett så vi är inte förvånade eller besvikna denna gången.

När det kommer till OnePlus 10 Pro i prestanda så har vi en Snapdragon 8 gen 1 att jobba med, senaste som finns på marknaden just nu och den kanske mest kraftfulla processorn från just Snapdragon-serien. OnePlus 10 Pro har när det gäller hårdvaran egentligen allt man kan önska sig, snabbaste CPU, högfrekvent skärm, UFS 3.1-lagring samt upp till 12GB i RAM. Hela upplevelsen från att spela, till att fotografera till att använda telefonen för sociala medier så är den snabb, imponerar men fortfarande inte snabbast på marknaden.

OnePlus 10 Pro

Spelar man mycket på sin telefon så kan jag tyvärr inte säga att OnePlus 10 Pro är den optimala telefonen, när vi gjorde 3D marks stresstest för just grafik och oftast där spelen kommer in så tappar telefonen över 40 procent av bildfrekvensen ganska snabbt, om det har med någon optimering som Oneplus valt för att spara batteri eller om hårdvara bara inte klarar av det vet jag inte. Men upptäckte liknande ”problem” när jag testade lite olika spel som kräver lite mer från telefonen, dock tycker jag inte man märker allt för stor skillnad av att bildfrekvensen sjunker som den gör, men fortfarande något som jag tycker telefonen alltid ska kunna leverera på, speciellt med tanke på att man har ett dedikerat spelläge som dessutom förbättrats från tidigare generationer.

Något som jag var orolig för när OnePlus 10 Pro släpptes i Kina var operativsystemet, som vi alla kanske vet så är det Oppo som styr och ställer över OnePlus, så borta i Kina valde man att byta ut Oxygen OS mot Color OS från Oppo istället. Detta fick både kritik och många besvikna fans att börja se sig om, men Oneplus gjorde tydligen detta bytet endast borta i Kina. Nu när OnePlus 10 Pro finns hos oss så är det återigen Oxygen OS som gäller och självklart Oxygen OS 12.1 som är baserat på Android 12.

OnePlus 10 Pro

Eftersom det handlar om Android 12 så får vi ta del av dom senaste nyheterna som operativsystemet har att erbjuda, Oneplus fortsätter att ”förbättra” sina egna funktioner såsom widgetpanelen Shelf som jag tror många ganska snabbt stänger av. Men det viktigaste är nog ändå att vi får ta del av senaste Android och att Oneplus håller hårt i Oxygen OS även denna gången, men det är nog bara tidsfråga innan det blir dags för Color OS från Oppo.

Oneplus fortsätter sitt samarbete med Hasselblad och även denna gången finns Hasselblad med på i ett hörn när det gäller att ”justera” mjukvaran och alltså inget med hårdvaran. Huvudsensorn på OnePlus 10 Pro är 48 megapixel Sony IMX789 som är samma sensor som i OnePlus 9 Pro. Det är väldigt små skillnader mellan 9 och 10 Pro när det gäller kamerans huvudsensor.

En annan sensor som är densamma som i 8 pro är zoomkameran som fortfarande är på 8 megapixlar och har en optisk zoom på 3,3x. Inte mycket har hänt här när det gäller hårdvaran och Oneplus verkar vara nöjda med den lågupplösta zoom-sensorn helt enkelt.

Det som däremot är helt nytt i OnePlus 10 Pro är vidvinkel kameran som har lite unika funktioner. Detta är en sensor på 50 megapixlar denna gången, vilket är överraskande mycket om man jämför med zoomen på endast åtta. Men fastän sin höga megapixel så hade man hoppats på att Oneplus jobbat med färgerna och skärpan, speciellt då Hasselblad finns med i ett hörn. Men just på dessa två punkter så tappar kameran detta och just färgerna ser jag som ett stort problem då den kan få bilder med gula-detaljer att se ”gammalt” ut, slitet, inte alls den gula som det faktiskt är.

OnePlus 10 Pro

En liten kul detalj med vidvinkelkameran är att Oneplus har lagt in ett nytt läge att fota och då får man en synvinkel på hela 150 grader, detta måste nog ändå vara den bredaste synvinkeln som en telefon har idag. Dock får man räkna med fiskögeeffekten och är kanske inte något som alla tycker om.

OnePlus 10 Pro är en telefon som verkligen ger blandade känslor, skärmen är toppen till en början och levererar vid ”vanlig” användning eller vid filmer, men kraschar vid spelandet. Designen är snygg, men vissa val man gjort på baksidan gör den hal och svår att hålla i, silikonskalet blir ett måste. Kameran med sin huvudsensor gör ett bra jobb, zoom-sensorn finns där men inga höga krav och sen en helt ny vidvinkel sensor på hela 50 megapixlar som fastän Hasselblad inte lyckas leverera på ”rätt” sätt.

Batteriet finns det inte mycket att säga om, 5 000 mAh som gör sitt jobb bra, Oneplus jobbar vidare med att hitta tekniker för att ge oss så mycket batteritid som möjligt och det ska dom helt klart ha beröm för. Dom fortsätter även att hitta snabbare sätt att ladda telefonen på, denna gången följer det med en 80W laddare som är en Oppo Super Vooc-laddare och ska ladda extremt snabbt och det gör den, men detta är ingen smidig liten laddare utan rätt så stor, fördelen är väl att man kan ladda sin laptop med den om behovet skulle finnas.

oneplus cabel

Sen tillslut har vi även prestandan som finns där, vi har dom senaste komponenterna idag och borde ha en telefon som verkligen maxar när det gäller prestanda, men som ändå inte lyckas med detta om man tycker benchmarkstester är viktiga, det är helt klart godkänt men inte bland toppen av telefoner.

Jag som användare gillar verkligen OnePlus 10 Pro, för mina behov som är meddelanden, mail, youtube, sociala medier och enstaka spel så levererar OnePlus 10 Pro mina behov, jag tar bilder men det är mest ”vardagliga” bilder där detaljerna inte är viktiga, jag ser fortfarande inte nån telefon som kan eller kommer någonsin kunna slå min DSLR (systemkamera) som används minst lika ofta.

Det som jag fortfarande gillar med Oneplus är deras Oxygen OS, här har vi ett väldigt ”clean” OS där OnePlus kämpar vidare med att leverera senaste versionen av Android så fort det bara går, till och från så är dom snabbast efter Google själva och vi får hoppas det fortsätter så även framöver.

ÖVERSIKT
Kvalitet
9
Design
8
Funktioner
7
Pris
7
test-oneplus-10-proOnePlus 10 Pro är en telefon som verkligen ger blandade känslor, skärmen är toppen till en början och levererar vid "vanlig" användning eller vid filmer, men kraschar vid spelandet. Designen är snygg, men vissa val man gjort på baksidan gör den hal och svår att hålla i, silikonskalet blir ett måste. Kameran med sin huvudsensor gör ett bra jobb, zoom-sensorn finns där men inga höga krav och sen en helt ny vidvinkel sensor på hela 50 megapixlar som fastän Hasselblad inte lyckas leverera på "rätt" sätt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.