Test: Netgear Orbi RBK23

EN router är inte alltid den snyggaste prylen och som oftast måste synas, men Netgear Orbi är helt klart något man inte behöver skämmas för och samtidigt ger topprestanda.

Att ha ett stabilt trådlöst nätverk hemma och speciellt om det är ett äldre hus med betydligt tjockare väggar samt golv kräver mycket från EN router, men varför nöja sig med en när det idag finns snygga och effektiva mesh-system vilket gör att alla kan ha ett nätverk med full täckning i sitt hem.

Netgear Orbi är ett alternativ och min personliga åsikt är detta är nog den snyggaste lösningen. Visst finns system som har mindre enheter men Negear har tagit fram en design hos Orbi så den ska passa in hos dom flesta, på bokhyllan, bredvid tv:n eller bara på en hylla där den syns för alla.

Precis som hos många andra system likt Orbi så måste en av enheterna ha tillgång till porten där internet kommer in i bostaden/kontoret men efter det är endast strömkälla som krävs och installationen är nog bland den lättaste vi varit med om gällande nätverk.

Just installations delen är det som vi har lagt fokus på flera gånger hos tidigare system och detta främst för att ett system som Orbi inte alltid kommer införskaffas av en kunnig kund utan man vill egentligen bara koppla in systemet och köra på och det är nästan det ända man måste göra. Först och främst måste man installera Orbi-appen på sin iOS- eller Android-enhet då det är genom den allting styrs.

När man kopplar upp första enheten till nätverket måste man vänta lite på att enheten i sig ska konfigureras och allt detta ser man enkelt via LED-ljus på ovansidan som indikerar när allt är färdigt och redo att börja konfigureras via appen om man till exempel vill byta namn på nätverket, byta lösenord eller se listan på alla uppkopplade enheter.

När man sen ska utöka nätverket och ansluta nästa enhet så är det väldigt enkelt, det ända man måste göra egentligen är att förse enheten med ström och sen gör systemet allt per automatik, det tar några minuter för system att synkronisera men när det väl gjort det en gång är allting färdigt, samma sak gäller med tredje enheten om man väljer paket med tre. Installationen är väldigt enkelt där vi egentligen bara kopplade in allt och vi var redo att använda nätverket.

Designen på appen är väldigt enkel och precis som det ska vara, enkel installation kräver även en enkel app. Det finns inte jätte mycket funktioner men funktioner som föräldrar koll samt gäst WiFi finns som vi enkelt kan hålla koll på. Även vilka enheter som är uppkopplade på nätverket visas där vi även kan låsa ut “objudna” gäster.

Mesh-system handlar allt om att ge full täckning trådlöst men även kunna koppla in enheter med kabel om det behövs och det är här vi valde att testa prestandan på hur snabbt Orbi-enheterna kommunicerade mellan varandra. Innan vi gjorde detta så valde vi att köra på 5 GHz band för att detta även ger stöd för Google Assistant voice control som dock inte var tillgänglig under vårt test.

Några tester vi gjorde gällande överföring var att både överföra stora filer men även en massa små filer som till exempel 1000 stycken filer på mellan 1-2 MB samt större filer på 1.5-2 GB men endast ett fåtal. Då vi endast hade två våningar att ta del av kunde testet endast göras en våning ner i källaren vilket gav tydligt att det krävdes en hel del från Orbi att ge oss full täckning, men utan att vi behövde göra något för att anpassa nätverket.

Hastigheter som vi kom upp i gällande dessa överföringar var

 1. Skriv – 190 Mbps / Läs – 280 Mbps
 2. Skriv – 165 Mbps / Läs – 278 Mbps
 3. Skriv – 175 Mbps / Läs – 288 Mbps

Resultat ovan fick vi genom att göra dessa överföringar om och om igen och efter att valt ut tre stycken så ser vi tydligt att nätverket är stabilt vare sig det handlar om stora eller små filer. Max hastighet när det kommer till läs kom vi upp emot 550 Mbps men då var det extremt små filer samt under en kort stund, men möjligheten finns.

Att ha många enheter uppkopplade mot Orbi är inga som helst problem, Netgear har funnits med ett tag på marknaden och dom gör det dom kan bäst, nätverk. Vi valde att testa koppla upp flera konsoler mot nätverket och detta främst för vi ville se om Orbi kunde känna av vilken prioritering som behövs men tyvärr inge vi kunde hitta, dock kunde vi själva välja att prioritera konsolerna istället för en surfplatta eller smart-tv.

Netgear Orbi är ett system som håller det den är skapad för. Vi får en hög prestanda som passar dom flesta men det viktigaste enligt mig gällande ett mesh-system är installationen, en installation som jag tror dom flesta kommer klara av då Netgear gör allt för att göra det så enkelt som möjligt, mycket händer per automatik som bara får det att fungera.

Appen är lika enkel den och hjälper oss att hålla koll på vad som händer på nätverket samt ger oss notiser när till exempel nya enheter kopplar upp sig eller varför inte meddela om internet skulle ligga nere all denna informationen lagras sen i appen historik.

Det finns en nackdel med Orbi som flesta av oss på redaktionen kom på och det var priset, priset är relativt högt men mitt argument för det är att du får ett stabilt nätverk, en typ av “investering” där man får senaste tekniken och där hastigheten som Orbi klarar av kommer vi klara oss ett tag till, streama 4K-video eller streama på flera enheter samtidigt begränsas inte längre av en router utan istället av vad bredbandsleverantören klarar av.

Netgear Orbi RBK23
 • 7/10
  Funktioner - 7/10
 • 9/10
  Installation - 9/10
 • 8/10
  Prestanda - 8/10
 • 7/10
  Pris - 7/10
7.8/10
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


6 + 9 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.