MSI Radeon RX 5600 XT

AMD fortsätter att jobba sig uppåt med sina grafikkort men frågan många ställer sig är om det verkligen når hela vägen, för priset så överraskar MSI och AMD med 5600 XT.

Det var längesedan jag gav AMD en chans med sina Radeon-kort och nu är det dags att faktiskt ge dom en chans för att se om det ens är i närheten av vad Nvidias RTX-kort.

RX 5600 XT är inte flaggskeppskortet men är steget under och jag är överraskad av hur MSI lyckats få till en såpass bra kylning i ett såpass litet paket. RTX-korten är betydligt större än 5600 XT till den fysiska storleken.

Erfarenheten jag har av MSI är att dom alltid har varit duktiga med att kyla ner sina grafikkort och så även med Radeon RX 5600 XT där temperaturen aldrig gick över 40 grader i normalt läge, alltså utan att vi egentligen gör något tyngre på maskinen. Så fort grafikkortet fick börja jobba lite så gick temperaturen upp men överraskande lite, när jag gjorde flera av benchmarktesterna så hamnade jag mellan 58-64 grader vilket enligt mig är helt klart godkänt och mer än så.

Temperaturer är alltid något som tillverkarna kämpar med och senaste tiden har det bara blivit bättre och bättre, MSI har lång erfarenhet av detta och vi kan ganska snabbt konstatera att AMD lyckats få sina kort att inte bli lika varma som RTX, enorm skillnad på temperaturer vilket i sin tur gör att MSI gör det dom redan kan och samtidigt behöver inte priset rusa iväg för att en dyr och komplicerad kyl sitter på kortet.

Anslutningsmöjligheterna är till störst fokus på Displayport där vi hittar tre stycken Displayport 1.4 och endast en HDMI 2.0b port så det gäller att vara beredd att använda sig utav Displayport som blir allt vanligare idag.

MSI Radeon RX 5600 XT

Just prislappen på MSI Radeon RX 5600 XT är helt klart över godkänt, strax under 4 000 kronor för ett nytt kort och då får man verkligen ett kort som klarar av dom flesta spelen i 2560×1440 pixlar och omkring 60 FPS på högsta inställningarna. Nöjer man sig med att dra ner detaljerna lite med med samma upplösning kommer man utan tvekan upp i 100 FPS som jag tror blir allt vanligare idag med skärmar på 120 eller 144 Hz.

Tack vare att MSI Radeon RX 5600 XT har stöd för PCIe 4.0 så kan betydligt mer data bearbetas och det märks ganska snabbt att detta gör skillnad redan från start. Vi har tyvärr inte testat att köra på PCIe 3.0 men läst från tidigare tester att skillnaden på till exempel FPS kan vara det dubbla, hade man tidigare 30-35 FPS så kan man med hjälp av PCIe 4.0 komma upp i 60 FPS utan problem.

När väl PCIe 5.0 blir aktuellt och tar fart på riktigt kommer självklart även det bli ett lyft, men denna gången nöjer vi oss med 4.0 som ger ett rejält lyft och skulle man sitta på gamla drivrutiner i kortets bios så gäller det att uppdatera dessa omgående, finns flera bra guider på internet som förklarar detta steg för steg.

Ett måste när det kommer till att testa vad grafikkortet går för är att köra 3DMark tester och jag valde att köra på Firestrike och Time Spy. Firestrike körde jag på Ultra-inställningar vilket verkligen fick kortet och egentligen alla komponenter att jobba till sitt yttersta. Resultatet på Firestrike – Ultra blev 5602 poäng vilket jag tycker är helt klart godkänt och hamnar precis under storebror RX 5700.

Time Spy är ett perfekt test för att se hur bra kortet hanterar DirectX 12 som blivit allt vanligare idag men som även kan ge en liten skillnad när det kommer till prestandan. Resultatet här med dom grafiska poängen hamnade på 7655 poäng vilket också är precis under RX 5700 så AMD har gjort ett bra jobb att optimera dessa två korten så dom precis hamnar intill varandra i många test.

MSI Radeon RX 5600 XT

Tittar man på prestandan och vad man faktiskt får för pengarna när det gäller MSI Radeon RX 5600 XT så är detta ett kort jag skulle rekommendera för dom som inte är villiga att betala allt för mycket för ett grafikkort men som fortfarande är lite krävande av grafiken i spelen. RTX-korten är bra när det kommer till prestanda och funktioner, men då får man även räkna med att öppna upp plånboken betydligt mer, dyrare med tanke på vad man får.

Är man ute efter att spela i 4K-upplösning så ska man kanske sikta lite högre och till en högre prislapp, jag är dock glad att AMD faktiskt är tillbaka “in the game” med grafikkorten och det kommer nog inte dröja länge innan dom utmanar RTX på riktigt, dom har redan lyckats med temperaturen och när MSI är inblandat och utrustad dom med sina kylare kan dom nog vrida upp prestandan ytterligare då temperaturen inte kommer bli ett problem framöver.

MSI Radeon RX 5600 XT

En annan rekommendation som jag har redan nu är att om man väljer att använda sig av Radeon-kort så ska man nog också överväga att köra på Ryzen-processor, kör man allt från AMD så finns det flera fördelar och funktioner där CPU och GPU kan kommunicera som kan ge bättre prestanda och stabilare prestanda.

Testutrustningen som vi använda oss av när vi testa MSI Radeon RX 5600 XT bestod av MSI MAG B550 Tomahawk med Ryzen 9 3900X monterad och 16GB (2x8GB) 3200 MHz där vi har en maskin med hög prestanda och verkligen ger ett rättvist resultat på hur grafikkortet presterar.

i samarbete med PriceRunner

 

BETYG
Kvalitet
8
Funktioner
8
Installation
7
Pris
8

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.