Vi har allt högre krav på våra gamingskärmar både med upplösning och bilduppdatering, något som MSI svara på med MAG271CQR.

När det kommer till gaming skärmar idag så blir kraven allt högre och högre, inte bara vill vi ha en så hög uppdateringsfrekvens som möjligt utan vi vill även ha en högre upplösning än 1080p och om möjligt även ha en “curved” skärm för en bättre “omfattning” av bilden.

Detta är något som MSI har lyckats med och dom har i stort sett lyckats med alla tre punkterna som jag tog upp

 • 144 Hz – 1ms responstid
 • WQHD – 2560 x 1440 pixlar
 • Curved LED

Som ni ser så är inte detta en vanlig gaming skärm utan detta är en skärm som är framtagen för dom som är lite mer krävande och som vill ha bland det bästa på marknaden utan att kräva 4K i nuläget. Jag visste först inte vad jag tyckte om Curved då jag vet att i tv-världen så var det inget som slog igenom men när det gäller skärmar till våra datorer så är det en helt annan historia.

När man har en såpass mindre storlek på skärm som 27 tum curved om man jämför med en TV så blir omfattningen helt annorlunda med en skärm i denna storlek, man får verkligen lite känsla att skärmen omfamnar en och upplevelsen blir så annorlunda och mycket bättre. Detta är svårt att vara med om när man står i butiken och testar detta men när man väl har detta på sin plats, på sitt kontor så märker man att curved borde vara standard när det kommer till gaming skärmar.

Ett annat stort plus som jag inte har sett på skärmar tidigare men som tydligen blir allt vanligare är kontroll-joysticken som vi använder för att komma in i menyer och inställningar, istället för att behöva gissa sig fram vilken knapp man ska trycka på har men en liten joystick på baksidan av skärmen där man i stort sett inte kan göra fel eller inte förstå hur navigeringen fungerar, stort plus och hoppas detta kommer till fler skärmar än bara dom anpassade för gaming.

Optix MAG271CQR är utrustad med AMD Freesync men saknar tyvärr Nvidia G-sync så är man beroende av just G-sync så är kanske inte detta rätt skärm, men jag har testat att använda mig av skärmar med och utan G-sync och med tanke på vad denna skärmen har att erbjuda så saknar jag inte det och med sina 144 Hz är detta en skärm med riktig hög prestanda som passa dom flesta.

För att kunna dra nytta av max prestanda på skärmen så gäller det att välja rätt anslutning och rätt kabel tyvärr, när det gäller Display port så har skärmen stöd för 2560 x 1440 i 144 Hz, det har även HDMI (1.4) men då gäller det att grafikkortet klarar av detta samt att man har en HDMI-kabel som stödjer detta, något som kanske är självklart för många men tro mig, jag har får ofta frågan om varför man inte kan köra på mer än 60 Hz via HDMI och oftast brukar det bero på antingen grafikkortet eller kabeln.

MSI Optix MAG271CQR har flera anslutningar och som vanligt hos dagens skärmar hittar vi här även USB-portar, anslutningarna som vi har att jobba med är

 • 1x Display Port
 • 2x HDMI 1.4
 • 2x USB 2.0
 • 1x USB 3.0
 • 1x 3.5 mm port

Panelen som MSI har valt till Optix MAG271CQR är en VA-panel och jag gissar på att anledningen till detta är främst för den högre upplösningen med den högre uppdateringsfrekvensen som görs bäst med VA. Färgerna och ljusstyrkan på skärmen är något som jag inte gjort några mer invecklade tester men det märks tydligt att MSI vill framhäva framför allt färgerna och detta utan någon fokus på HDR då det är lite vanligare vid 4K upplösning. Det ända jag fick ställa in efter eget behov gällande färgerna på skärmen var att vitbalansen var lite mer åt det blåa hållet, men detta är som alltid en smaksak och går lätt att justeras i menyn direkt på skärmen. MSI sägs dock ha implementerat “Blue Light Reduction” där mycket av det blåa ska ha tagits bort, men enligt mig fanns det kvar och denna reduction kanske är för betydligt kallare färger.

Tyvärr så fortsätter MSI dock att envisas med att få in funktioner i menyn när det gäller just färger som enligt mig är helt meningslösa och gör inget speciellt. Split Windows är en funktioner där man kan dela upp skärmen i sig  i olika delar, detta går lika bra att göra i Windows men även sådant som ska “boosta” det svarta i skärmen som egentligen inte gör särskilt mycket för ögat. Värt att tänka på är att ställa in rätt “profil” för att få ut rätt prestanda i skärmen där man kan välja mellan till exempel FPS, Race eller Normal. Jag hade gärna velat se mer profiler på om man vill maxa skärmen eller inte, möjligheten att överklocka skärmen finns idag också men inget som rekommenderas om man inte vet vad man gör.

Jag är väldigt positiv till Optix MAG271CQRdär dom flesta funktionerna finns med både som jag haft som krav men som även överraskat mig till det positiva och som jag nu har svårt att vara utan. Jag saknar dock G-Sync då jag är en Nvidia-användare och skulle framöver gärna se skärmar som har stöd för både AMD FreeSync och Nvidia G-sync, men förstår även att tillverkaren vill ha skärmar anpassade för olika grafikkort istället för en skärm som passar alla.

Priset på Optix MAG271CQR är cirka 4 300 kronor vilket är ett bra pris med tanke på vad man får och hur dyra skärmarna var för bara något år sedan. MSI har verkligen lyckats kombinera tre viktiga faktorer i en skärms som jag kan tänka mig passar dom flesta, kanske til och med har det lilla extra. Ser fram emot att se vad MSI kan komma med framöver bland skärmarna och hur mycket bättre det egentligen kan bli förutom när det gäller kvalitet på färg och HDR.

MSI Optix MAG271CQR
 • 9/10
  Prestanda - 9/10
 • 8/10
  Funktioner - 8/10
 • 6/10
  Kvalitet - 6/10
 • 6/10
  Pris - 6/10
7.3/10

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.