MSI MPG Z590 Gaming Force

MSI är alltid snabba när det kommer nya generationer processorer och Intels 11:e generation är inget undantag med Z560 Gaming Force.

Moderkort är en viktig komponent men kan även vara en komponent som alla inte alltid lägger varken extra tid eller pengar på, men det finns anledningar att göra detta och det finns anledningar varför MSI kommer med nya moderkort nästintill varje halvår, dom lär sig av tidigare misstag eller helt enkelt förbättrar moderkorten på olika sätt.

MPG Z590 Gaming Force är ett moderkort där designen på kortet har hänt en hel del, MSI fortsätter att jobba med RGB-belysning på moderkortet där kan styra hur det ska lysa genom MSI egna mjukvara, detta är helt klart ett moderkort som är ett måste om man bygger en gamingrigg och har planer på att ha mycket RGB i sitt chassi.

Här har vi ett moderkort som har stöd för Z590-chip vilket bland annat gör att det finns stora möjligheter till överklockning och tack vare MSI på flera lättare och säkra sätt. Vill man verkligen tänja på gränserna så ska man nog ändå tänka till, men möjligheten finns. Jag får helt klart känslan av att MSI satsat med detta moderkort när det gäller överklockning, är man inte ute efter det så finns det andra lösningar som är billigare men har stöd för t.ex LGA 1200 och så Intels 10:e samt 11:e generation processorer.

MSI MPG Z590 Gaming Force

Ett stort plus med Z590 är dock att det nu finns stöd för PCIe 4.0 vilket kanske inte är något för alla men kommer bli inom en snar framtid, en port som kan användas till mycket och som jag tror tack vare sin höga hastighet kan dras nytta av betydligt fler komponenter och i högre upplösning än tidigare.

MPG Z590 Gaming Force har precis som många andra moderkort plats för fyra stycken DIMM-Slots vilket ska ha stöd för 32GB per slot, alltså totalt 128GB. Precis som tidigare så har dessa ram-platser stöd för dubbla kanaler samt XMP som ska hjälpa till och förbättra överklockningen. Jag gjorde en lättare överklockning via en XMP-profil vilket fungerade utmärkt, både ramminnet och moderkortet var stabilt. Dock så saknas det ”stell security” och är något som oftast används för att öka hållbarheten, varför man valt att skippa det vet jag inte.

Som nämnt tidigare så är detta ett moderkort med fokus på överklockning och då inte enbart CPU och GPU utan även RAM. MPG Z590 Gaming Force har stöd för RAM-minnen med hastigheter upp till hela 5333 MHz om man känner att detta behövs, dock krävs det att man har en Rocket Lake-processor, inget som jag tyvärr testat men läst till mig från andra proffs inom överklockning att MPG Z590 Gaming Force håller stabil MHz och att MSI gör det bra denna gången, oftast är det minnet som ger vika innan moderkortet.

MPG Z590 Gaming Force är ett kort som drar mycket och kräver mycket ström, så för att ge moderkortet den ström den faktiskt behöver så är det traditionella 1x 24-stifts ATX-kontakt som gäller, men sen är det dubbla 8-stifts ATX 12V-kontakter som hjälper till vilket kan behöver och kommer behöver beroende på hur mycket man väljer att överklocka sin maskin. Jag gillar ju dock att det är mycket ström, heller för mycket så man säkert vet att alla komponenter som behöver får tillräckligt. Men samtidigt så bli detta garanterat något som kommer bli allt vanligare och vi får förse våra moderkort med allt mer ström framöver.

När det gäller anslutningar i moderkortet så hittar vi bland annat sex stycken SATA 6Gb/s som står redo vid behoven, inget som jag använt i mina tester men det finns. Vidare hittar vi:

 • 1x 4-stifts CPU-fläktkontakt
 • 1x 4-stifts vattenpumpsfläktkontakt
 • 6x 4-stifts systemfläktkontakter
 • 1x Ljudkontakt på frontpanelen
 • 2x Anslutningar på systempanelen
 • 1x Chassiintrångskontakt
 • 1x Clear CMOS-bygel
 • 1x TPM-modulkontakt
 • 1x TBT-kontakt (stöder RTD3)
 • 1x Tuning Controller-kontakt

När det kommer till PCI så hittar vi tre stycken PCIe x16-platser där dom två första är anslutna direkt till CPU med ett skydd för en bättre hållbarhet, sista platsen är dock utan skydd vilket jag tycker återigen är konstigt, varför inte bara ge alla tre platserna detta skydd. Längst ner på MPG Z590 Gaming Force hittar vi sen två stycken PCIe 3.0 x1-platser.

Det som kanske är viktigast eller i alla fall högt upp på listan av krav är vilka anslutningar vi hittar på baksidan av moderkortet, finns det några överraskningar eller är det samma som tidigare. Det finns dock lite olika enligt mig konstiga lösningar som MSI gjort med MPG Z590 Gaming Force där jag istället vill se mer USB-C eller vanlig USB-A istället för t.ex HDMI.

Portarna som vi hittar i bakpanelen är:

 • 4x USB 2.0
 • 1x HDMI 2.0b
 • 1x Displayport
 • 2x USB 3.2 GEN2 (10Gbps)
 • 2x USB 3.2 GEN1
 • 1x USB-C 3.2 GEN2 (20Gbps)
 • 1x Ethernet 2,5G LAN
 • Ljudkontakter
 • Optisk S / PDIF-utgång
 • Flash BIOS-knapp

Jag förstår att det finns lite olika möjligheter med att koppla in skärm direkt i moderkortet, men samtidigt tror jag att dom som väljer att köpa MPG Z590 Gaming Force vet vad dom gör och satsar hellre på ett RTX 3080 eller Radeon 6900 XT än något integrerat från Intel.

MPG Z590 Gaming Force är helt klart ett moderkort för den som gillar och vill satsa på att överklocka på bästa möjliga sätt. Det finns enorm potential för det och något som MSI dragit nytta av med sin kunskap. MSI har dock gjort vissa konstiga val för att öka hållbarheten för konsumenten, men jag hoppas samtidigt det finns anledning till detta och då menar jag inte ekonomiska skäl.

Det man dock ska tänka på när det gäller MPG Z590 Gaming Force är att detta är ett moderkort som kräver ström och detta är varesig man ska överklocka eller inte. MSI har bra alternativ även där när det gäller nätaggregat och dom tar i många fall fram komponenter som funkar väldigt bra tillsammans.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.