MSI Intel AMD

MSI fortsätter att imponera med nyheter och denna gången är det MSI MPG K360 CoreLiquid som imponerar med låg ljudnivå och riktigt bra kylning.

MSI tar verkligen till sig när det kommer till att skapa bättre komponenter och ett resultat på detta är med nya MSI MPG K360 CoreLiquid som fått sig flera riktigt bra förbättringar, både prestanda men även när det kommer till användning.

Något som man märker ganska snabbt hos alla tillverkare men främst MSI i detta fallet är att man vill underlätta och göra det så lätt som möjligt att installera och använda sig av deras komponenter. MSI MPG K360 CoreLiquid kan för många kanske kännas lite för mycket främst för att man är rädd för att installationen ska krångla till det, men här finns många faktorer som MSI tänkt på och använt sig av sin erfarenhet.

Radiatorn och fläktarna på MSI MPG K360 CoreLiquid kan man som vanligt välja att montera lite olika i ett chassi, men först måste man skruva på fläktarna på radiatorn som enligt mig är nästintill omöjligt att misslyckas med eller göra fel. Viktigt att tänka på dock är att ha vibrationsdämparna som är en gummiring på skruvarna rätt, man vill få bort så mycket oljud som möjligt som kan uppstå hos bland annat fläktar.

MSI MPG K360 CoreLiquid

Fläktarna som följer med MSI MPG K360 CoreLiquid är tre stycken på 120 millimeter var och MSI kallar dessa för Torx Fan 4.0. Fläktarna har en ny design där vi hittar åtta blad som är vinklade på ett speciellt sätt samt att yttre delen av fläktarna sitter ihop som ska öka luftflödet ytterligare. Självklart så har MSI även utrustat varje fläkt med ARGB så om man vill går det att styra varje fläkt separat när det gäller ljuset och det gör man via MSI Center.

Eftersom detta är en vattenkylning så har vi slangar att jobba med där vätskan ska transporteras och det är just slangarna många är rädda för ska spricka, börja läcka och helt enkelt skapa kaos i sitt bygge. Men MSI har inte snålat här, vattenslangarna har MSI valt att skydda med tre lager av flätad plast tillsammans med ännu en förstärkt yta av nät så man enkelt kan vinkla och justera slangarna hur man vill och passar en bäst.

När det är dags att montera självaste pumpen som sitter direkt på processorn är detta något jag vet många är oroliga över samt osäkra på om man gör rätt eller om den sitter rätt. Det jag själv oftast haft problem med är fästet som sitter på baksidan av moderkortet och ska hålla pumpen på plats inte alltid vill som man själv vill. Är man orolig eller inte har nån koll på kylpastan så har MSI valt att lägga på färdig kylpasta redan så inget man behöver tänka på hur mycket man ska ha eller hur den ska appliceras.

Det är just här MSI har tänkt till och underlättat detta rejält, det är så att i MSI MPG K360 CoreLiquid så skruvar man först på som en bricka så den sitter på plats och i sin tur skruvar på pumpen på denna, väldigt enkelt och smärtfritt, slipper man krångla att hålla både baksidan och framsidan på plats.

Märks tydligt att MSI vill ge så många som möjligt chansen att använda sig av MPG K360 CoreLiquid och här har vi en pump/system som passar till följande plattformar:

Intel

 • LGA 1150
 • LGA 1151
 • LGA 1155
 • LGA 1156
 • LGA 1200
 • LGA 1366
 • LGA 2011
 • LGA 2011-3
 • LGA 2066

AMD

 • AM4
 • AM3+
 • AM3
 • AM2+
 • AM2
 • FM2+
 • FM2
 • FM1
 • TR4
 • sTRX4
 • SP3

Men när det då kommer till prestandan av MPG K360 CoreLiquid som kanske även är den viktigaste i slutändan så har vi en kylare här som gör ett riktigt riktigt bra jobb. Vi testade MPG K360 CoreLiquid på Intel i9-11900K som vid normal användning höll sig nere på mellan 36-38 grader vilket helt klart är godkänt, mer än godkänt enligt mig.

Alla tester vi gjorde valde vi att inte överklocka processorn på något sätt utan målet var att se hur MPG K360 CoreLiquid lyckas kyla ner Intel i9-11900K med standard prestanda. När vi körde på maximal belastning på processorn med hjälp av olika benchmark tester så kom vi strax över 50 grader, som max var vi uppe i 56 grader vilket överraskade mig, drog jag då igång fläktarna till max så sjönk temperaturen genast med 4-5 grader.

Kort och gott kan jag säga redan nu att MPG K360 CoreLiquid är ett rejält lyft mot MSI tidigare generation av vattenkylare.

En annan trevlig nyhet med MPG K360 CoreLiquid som ser ut att bli allt vanligare är LCD-skärm på pumpen och detta är något MSI vill erbjuda, här hittar vi en 2,4 tums LCD skärm som bland annat ska visa processorns frekvens men kan även visa såsom temperatur m.m.

Men det finns ett litet problem, prestandan är verkligen toppen, installationen är det lättaste vi varit med om men prislappen däremot, prislappen ligger på 2 999 kronor vilket är saftigt, riktigt saftigt för en vattenkylare. Fördelen är väl att man kan dra nytta av denna kylaren länge med tanke på alla plattformar som den faktiskt stödjer om man nu skulle vilja gå från ena tillverkaren till den andra. Hög prislapp men den levererar också precis som man väntar sig för den prislappen.

ÖVERSIKT
Installation
10
Kvalitet
9
Funktion
9
Pris
5

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.