Hur mycket nytt har hänt med webbkameran? Logitech försöker och göra mindre justeringar men framför allt gör kameran betydligt större fysiskt.

Att streama på olika plattformar såsom Twitch, Youtube och Mixer blir allt vanligare idag, men om det är spel eller annat så är just en webbkamera något som bli allt vanligare men samtidigt viktigare. Idag finns möjligheten att koppla in en systemkamera eller videokamera att använda som webbkamera men det är en betydligt dyrare lösning och nu vill Logitech försöka få fram samma kvalitet med StreamCam samt lite andra användbara funktion för vissa.

Logitech StreamCam

Det som oftast är problemet med en webbkameran är kvalitén på kameran, det är en liten pryl med en ganska liten sensor som inte alltid lever upp till mångas krav, men StreamCam gör jobbet, ok. Först och främst rekommenderas att ansluta StreamCam via USB 3 för att få ut max av kameran vilket är 1080p 60 FPS, skulle man av någon anledning välja att ansluta via USB 2 så får man nöja sig med 720p 30 FPS. En trevlig funktion är dock att man kan välja att ha StreamCam horisontellt om man vill det av någon anledning, man behöver bara vända kameran 90 grader och den känner av per automatik att ändra läget.

StreamCam är ovanligt stor i storlek för att vara en webbkamera men Logitech verkar veta om detta och skickar med två olika fästen, antingen en man kan sätta uppe på skärmen eller en man skruvar fast i till exempel en tripod.

Men det viktigaste enligt många är ju självklart bilden och här kan det av någon anledning variera en hel del beroende vilken mjukvara man använder sig utav. Några exempel är att kameran gör ett riktigt bra jobb när det kommer till färg och ljus via Skype-appen eller OBS medans Windows egna inbyggda app för webbkamera är ren katastrof enligt mig, visst kan man justera allt detta manuellt men om andra appar fixar det automatiskt tycker jag dom flesta borde det.

Logitech StreamCam

Logitech har dock en egen webbkamera-app som är lite med av en studio där man kan göra enklare inställningar och där finns även dom flesta inställningarna såsom vitbalans, fokus, flimmer samt bildstabilisering om det skulle behövas. Det går även att välja om mikrofonerna ska användas mono eller stereo via denna appen. Är man dock användare av Xsplit eller OBS så går StreamCam att använda ganska så omgående tack vare plug-and-play. Det märks väldigt tydligt att Logitech har skapat kameran för just dessa appar, främst för att man inte kan streama till några som helst tjänster från deras egna app utan det kräver till exempel Xsplit eller OBS, lite konstigt med tanke på att den heter StreamCam har det som huvudsyfte.

Att använda sig av den inbyggda mikrofonen på webbkameran är aldrig något jag kommer rekommendera och inte heller hos StreamCam, men där emot så har Logitech utrustat StreamCam med två mikrofoner för bättre omfång som är bättre än andra men fortfarande långt ifrån godkänt för längre och viktiga samtal.

I slutändan fastän att StreamCam kanske saknar vissa funktioner så levererar den en bra kvalitet när det kommer till bild och framför allt så är den lätt att använda och komma igång med. Jag rekommenderar dock att man från början pillar med färger och ljus för att få till en betydligt bättre bild, det finns även olika filter att välja bland både i Logitechs egna mjukvara men även till exempel OBS när man väljer att sända live.

Logitech StreamCam är en kamera att rekommendera för nybörjare och som erbjuder kvalitet som kommer räcka till dom flesta nya, dock är det värt att tänka på att det finns andra kameror på Logitech som är billigare och inte skiljer allt för mycket när det kommer till just kvaliteten. Jag hoppas att vi en dag kan få en liknande kvalitet som systemkamera eller videokamera levererar när det kommer till just video men som det ser ut nu så är vi långt därifrån.

i samarbete med PriceRunner

 

ÖVERSIKT
Bild
7
Ljud
5
Mjukvara
6
Pris
6
Logitech StreamCam är en perfekt kamera för nybörjare och en bra kamera när man vill lära sig att pilla med inställningar och få till en bra bild. Det går inte att jämföra med en fullstor videokamera eller systemkamera men det är heller inte ändamålet i StreamCam.test-logitech-streamcam

2 KOMMENTARER

  1. kan inte koppla in kabeln till min dator.
    Har inte USB kabel intag utan en nästan så som Apple telefonernas inmatning..

    • Kabeln som kommer med kameran är USB-C till USB-C. Så om ni inte har en mobilladdare (inte iPhone) så får ni köpa en USB-C till USB-A, finns billigt på Kjell, Netonnet etc.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.