Logitech Ergo K860

Logitech har äntligen tagit fram sin första helt ergonomiska tangentbord som förutom sin form även har lite andra funktioner som vi inte kan vara utan nu.

Ett tag var det vanligt med ergonomiska tangentbord men sedan försvann dessa ett tag från dom stora tillverkarna och varför kan jag egentligen inte svara på.

Men nu är det dags igen och Logitech har tagit fram ett helt nytt ergonomiskt tangentbord som ingår i deras Ergo-serie och heter Ergo K860.

Ergo K860 har när man se till designen ett väldigt unikt utseende men allt detta har ett syfte och syftet är att minska på skador som kan bildas när man använder ett vanligt tangentbord längre period eller på fel sätt. Enligt studier som gjorts så säger Logitech att över 15 procent som använder PC dagligen har nån typ av skada eller smärta när det gäller armar, handleder eller axlar.

Där Ergo K860 ska hjälpa till är att hålla handlederna på rätt sätt samt stödja dom up emot 54 procent och man håller i en vinkel som är betydligt bättre och vänligare för våra leder. Många har tidigare varit skeptiska till detta och att det inte skulle hjälpa på något sätt, jag kan inte säga om just denna V-form kommer ge någon hjälp men det är helt klart bekvämare att skriva på Ergo K860 och detta framförallt om man skriver med båda händerna och har dom på tangentbordet ofta och länge. Logitech har jobbat in i minsta grad för att ta fram rätt vinklar och rätt form på tangentbordet för att lätta på trycket samt hjälpa oss att hålla handlederna i rätt vinkel.

Logitech Ergo K860

Det många oroa sig över också är att man inte kommer kunna vänja sig samt att det kommer ta för lång tid att vänja sig att skriva på ett tangentbord som Ergo K860. Jag kan säga som en användare som skriver dagligen och mycket så tar det endast 2-3 dagar att lära sig den nya och annorlunda V-formen, enligt Logitech ska det ta lite längre tid men man kommer in i det överraskande fort.

Detta är inget mekaniskt tangentbord tack och lov men istället så har Logitech lyckats få till knapparna och känslan i dom perfekt för att inte behöva anstränga varje tryck och varje användning. Det är låg profil på knapparna men inte lika låga som på en laptop vilket enligt mig bara är ett plus, det jag dock saknar på Ergo K860 är att ha bakbelysta knappar vilket det inte är denna gången tyvärr. Detta är ett tyst tangentbord vilket är perfekt för till exempel öppna kontorslandskap eller helt enkelt där man sitter flera personer på öppen yta där just tangentbord ibland kan vara ett störande moment.

Jag gjorde en liten jämförelse på mig själv att se hur fort jag skriver med ett vanligt tangentbord i jämförelse med Ergo K860. Testet gjorde jag förstås när jag kände att jag börjat känna mig bekväm med Ergo K860 och svaret jag fick överraskade mig. På ett vanligt tangentbord som är van vid lyckades jag med ungefär 90 ord i minuten men när jag gjorde samma test på Ergo K860 så kom jag upp i 95-96 ord i minuten.

Logitech Ergo K860

Några detaljer som Logitech tänkt till på är att knappar som används ofta av många är till exempel Print Screen-knappen som är betydligt större än på många andra tangentbord, men även att det finns MX-knappar som är raden högst upp och det finns knappar med olika funktioner såsom att till exempel justera ljusstyrkan, mediaknappar, sök, batteristatus, eller så enkelt som att låsa eller logga ut från PC med ett enkelt knapptryck.

Vill man skapa sina egna macros på olika sätt så har man hela numpaden till sitt förfogande som man via Logitech enkla mjukvara justerar och väljer hur man vill ha det.

Ett annat minus enligt mig är att Ergo K860 är tyvärr inte uppladdningsbart utan det är tre AAA-batterier som driver tangentbordet och enligt Logitech så ska man inte behöva oroa sig för batteritiden på bra många månader via dessa batterier. Jag hade ärligt talat ändå velat se att man kan ladda tangentbordet än att behöva byta batterier då och då.

Men det som är viktigast och störst fokus hos Ergo K860 är helt klart känslan, ergonomin och hur användbart ett tangentbord som Ergo K860 faktiskt är. Jag skulle rekommendera Ergo K860 starkt och detta båda till erfarna men även till nya användare. Att tänka på ergonomin är något som vi gjort länge på redaktionen så gott vi kan, allt från höj- och sänkbart bord till våra möss och tangentbord samt hur vi sitter och hållning.

Logitech Ergo K860

Kombination av Logitech Ergo K860 och MX Vertical gör verkligen att man får den ultimata ergonomiska utrustningen från våra favoriter hos Logitech. Logitech har denna gången heller inte lagt en överdrivet hög prislapp på Ergo K860, prislappen ligger på cirka 1 300 kronor vilket är helt klart värt sitt pris och är en investering som kan hålla en längre tid.

För bästa priserna se nedan:

i samarbete med PriceRunner

 

ÖVERSIKT
Kvalitet
10
Funktioner
9
Installation
9
Pris
8

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.