Våra hem blir allt smartare men något som jag inte kan vara utan idag är smarta lampor och LIFX gör detta alldeles utmärkt.

Idag finns det allt fler och fler smarta lampor att välja bland, till och med IKEA har sin egna Trådfri-serie till ett helt ok pris men då får man också vad man betalar för.

LIFX är en lösning på smarta lampor och som är lite annorlunda mot många andra smarta där LIFX inte kräver någon typ av Hub där alla lampor kopplas in på utan istället har varje lampa sin egna trådlösa anslutning och som sedan först samman i appen. Man är alltså inte beroende av någon hub som måste finnas på plats och inom räckvidd utan istället räcker ett stabilt trådlöst nätverk hemma.

LIFX har flera olika typer av lampor idag, allt från vanliga lampor vi har vid sängbordet till lampor man kan sätta upp på väggen eller LED-slinga där allt detta styrs sedan via appen och appen är ganska unik, det finns en hel del funktioner.

Det som många oftast är oroliga över när det kommer till smarta lösningar hemma som till exempel smarta lampor är installationen, att installationen ska vara krånglig och något man inte klarar av, men LIFX precis som många andra tillverkare vill man förenkla installationen så mycket det bara går och LIFX har gjort det riktigt lätt.

Det ända jag egentligen behövde är var att ladda hem appen till min telefon, skruva i lampan så den tänds, starta appen som då i sin tur ger mig en guide på hur appen ska hitta lampan och det gör enkelt genom att koppla upp sig mot lampan via wifi och därefter görs i stort sett allt per automatik. Appen förklarar väldigt detaljerat och lätt hur man ska gå vidare med installationen och hjälper även till att felsöka om problem skulle uppstå.

Via LIFX appen måste man skapa sig ett konto, med hjälp av detta kontot så kan flera enheter i hemmet styra över lamporna om man vill det, men det jag gjorde och som fungerar riktigt bra att via appen kan man antingen välja när lamporna ska tändas, specifika tidpunkter, eller om man vill att lamporna ska tändas långsamt samtidigt som solen går upp där ni bor, en funktion som fungerar riktigt bra men som kanske inte hjälper oss här i Sverige lika mycket under höst/vinter då solen går upp relativt sent.

Andra funktioner som appen har är att man kan välja olika typer av effekter på hur lamporna ska lysa eller blinka. Man kan välja som en “eld” effekt där det ska se ut som man har eld i lamporna eller varför inte “Spooky” som ger en lite mer skräckkänsla med blinkande lampor bland annat.

LIFX säljs i olika storlekar och färger, när det kommer til färger så finns det tre olika modeller som heter White, Day and Dusk samt Color. White är dom billigaste lamporna och som endast lyser en färg precis som vanliga icke smarta lampor, Day and Dusk är en mellanmodell där man välja att justera färgtemperaturen från kallt till varmt så ljuset antingen blir vitt eller mer gulaktigt. Color är den dyraste modellen och priset går upp rätt så rejält, men precis som det låter så är detta modellen där man kan välja bland 16 miljoner färger och man kan verkligen skapa olika typer av stämning i rummet.

Det ända egentligen problemet som jag kan se med LIFX-lamporna är att man måste se så det verkligen får plats då dom är relativt stora om man jämför mot andra traditionella lampor, det finns mini-modeller men även dessa är ganska stora och kan ta plats, mer än vad vi är vana vid med det kommer ha sina fördelar när dom väl är på plats.

Jag saknar dock redan nu som till exempel IKEA och Philips Hue har och det är att inte vara så beroende av sin telefon, att till exempel kunna köpa till en fjärrkontroll eller rörelsesensor som konkurrenterna har och om detta kommer till LIFX återstår att se, men har svårt att förstå hur dessa ska kopplas samman men en lösning som LIFX med största sannolikhet kan lösa. Tyvärr har inte alla lampor från LIFX stöd för Homekit men i stort sett alla nya lampor som släpps nu har stöd för flera smart hem-system som till exempel Homekit.

LIFX har många funktioner som vi känner igen från konkurrenterna, där LIFX sticker ut mest är som sagt att det inte behövs någon hub till lamporna utan allt styrs via hemmets nätverk. När det gäller priser så är inte LIFX mycket billigare än några av sin konkurrenter men det som är fördelen att vi inte behöver lägga extra pengar på någon hub/gateway utan det ända vi behöver är lamporna och en telefon.

LIFX
 • 7/10
  Kvalitet - 7/10
 • 8/10
  Funktioner - 8/10
 • 6/10
  Installation - 6/10
 • 5/10
  Pris - 5/10
6.5/10

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.