LG är nog ända tillverkaren som tar fram nya flaggskepp som skiljer sig mot alla andra, men är det bra eller dåligt?

Den senaste tiden så har det ärligt talat inte varit särskilt intressant att testa på nya telefoner från dom större tillverkarna där det oftast ända som skiljer sig är det under skalet som man ändå inte märker någon större skillnad på, men i år har LG överraskat med G5 som bland annat kan ha olika ”moduler”.

Vi har nu under ett par veckor testat på LG G5 och använt denna telefonen dagligen för att få att om man kommer dra nytta av dessa moduler eller om det är något som man har tillgång till men inte använder.

När man tar upp LG G5 för första gången så får man en bra känsla, den har lite rundade kanter men är lätt att hålla i och man behöver inte oroa sig för att den ska glida ur händerna. Kvalitetskänslan är i topp med ett skall gjort i metall och det känns att detta är en telefon som lever upp till sitt namn som flaggskepp. Knapparna sitter bra placerat och skärmstorleken 5,3 tum är nog en smaksak och vi kommer varken säga bra eller dåligt, men för oss på redaktionen som kanske inte är så vana vid ”små” skärmar så var det inga problem att vänja sig vid LG G5.

Specifikationer

Modell LG G5
Operativsystem Android 6.0 (Marshmallow)
Mått (H x B x D) 149,4 x 73.9 x 7.7 mm
Vikt 159 gram
Processor Snapdragon 820
Minne 4 GB
Skärm 5.3″ IPS Quantum 2560 x 1440 pixlar (554 ppi)
Lagring 32GB + micro-SD upp till 2TB
Kamera Bak: 12MP

Fram: 5MP

Batteri  2 800 mAh
Anslutningar USB type-C
3,5mm uttag
Nätverk LTE
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2
NFC
Pris 6 395 kr

Eftersom man kan ta loss hela undersidan där man skiftar moduler så finns de lucka på sidan för sim-kort samt minneskort och inget man egentligen tänker på.

Det som gör oss som många andra nyfikna är så klart dessa moduler och under vår test period fick vi tyvärr endast tillgång till en modul som var en kamera modul (Cam plus) som bland annat lägger till en fysisk knapp samt gör det bekvämare att hålla telefonen vertikalt och ta bilder.

Nackdelen som vi ser med modulerna som vi hade hoppats på en bättre lösning är att telefonen stängs av varje gång man ska byta modul eftersom att batteriet sitter fast i dessa modulerna och man kan alltså inte ändra till kamera modulen snabbt utan man får nästan planera lite hur man ska använda modulerna och anpassa sig efter det.

LG har varit snabba med att kommentera att vi har en hel del moduler att se fram emot under årets gång och exakt vad detta handlar om är oklart.

LG har på sina senaste telefonerna haft sin hemma-knapp på baksidan av telefonen tillsammans med fingeravtrycksläsaren vilket kan låta väldigt konstigt men tro mig, när man väl börjar använda det så tycker man placeringen är perfekt och fingeravtrycksläsaren märks knappt av utan läser av och låser upp telefonen direkt, precis som vi vill ha det.

Förutom att LG G5 har möjlighet till olika moduler så är även kameran eller kamerorna lite annorlunda denna gången. LG G5 är faktiskt utrustad med hela tre kameror, en kamera fram samt två kameror på baksidan.

lg-g5-3 lg-g5-2

Kamerorna på baksidan är två olika där ena tar ”vanliga” bilder och den andra är en vidvinkelkamera om man vill fånga upp mer på bilden och ärligt talat så är tanken god men lite onödig enligt oss. Vi testade att skifta mellan kamerorna och det gör man väldigt lätt via appen men något som vi inte använda med tiden utan endast i början och även detta mer för att testa det.

Väljer man att ta bilder i manuellt läge så finns det en hel del man kan göra, bland annat ta bilder i RAW-format som äter en hel del utrymme men varit något som konsumenterna efterfrågat.

LG G5 är även vår första telefon på redaktionen som är utrustad med USB Type-C så vi hade inte någon större användning av våra micro-USB kablar. Äntligen så har tillverkarna nu börjat skicka ut snabbladdare till sina telefon som standard och med Quickcharge 3.0 så ska 10 minuters laddning göra så telefonen klarar sig hela dagen och det gjorde den delvis, om man inte använde allt för mycket mail, sms eller andar appar. Men med tanke på endast 10 minuters laddning gav såpass mycket så kan man fylla upp batteriet bra mycket snabbare än tidigare, men det gäller att man har en snabbladdare så det går ej att ladda med Quickcharge 3.0 via dator eller någon annans ”vanliga” laddare.

lg-g5-4

När vi gjorde olika prestandatester via olika appar så gav LG G5 toppresultat och mycket tack vare att den är utrustad med Snapdragon 820 men telefonen blev också väldigt varmt, nästan lite obehagligt varm. Men vid vanlig användning såsom mail, sms, sociala medier och lättare appar så känner man knappt av att telefonen blir lite varmare. Det märks ganska snabbt att det är ny hårdvara med betydligt bättre prestanda och detta märks av väldigt tydligt när man öppnar upp appar, spel eller multitaskar mellan olika appar så vill man inte detta ska gå smidigt, vilket LG G5 lyckas med.

Överlag måste vi säga att LG G5 är en väldigt bra telefon och man behöver inte oroa sig för att skärmen ska varken kännas för liten eller för stor om man inte är van vid det. Hela konstruktionen på telefonen är av hög kvalitet men just modulerna är nog något som inte kommer användas på det sättet som LG hade velat men ett stort plus med nytänk och att man faktiskt har chansen att byta ut sitt batteri till ett större.

lg-g5-betyg

Omdöme

LG G5 är en telefon som vi verkligen rekommenderar och med hårdvaran som LG valt att utrusta telefonen med så kommer man ha telefonen ganska så säker något år tillsammans med senaste Android som LG har lovat att dom ska vara snabba med.

LG G5 blir nog den telefonen som överraskar oss positivt i år och vi får hoppas att andra tillverkare håller minst samma kvalitet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.