En av världens första böjda telefoner har nu landat på redaktionen, vad tycker TeknikHype om LG G Flex?

Som vanligt när det kommer en ny teknik i mobilen så är vi ivriga att testa det. Fyller det någon funktion? Hur funkar det? Hur känns det? Men främst, är det värt det? LG och Samsung är först ut med böjd skärm på mobilen. Böjd, inte böjbar. Samsungs modell heter Galaxy Round och är böjd från sida till sida medans LG’s alternativ, LG G Flex, är böjd uppifrån och ner. Tekniken LG använder är POLED (Plastic Organic Light-Emitting Diode) vilket är en variant av OLED (Organic Light-Emitting Diode). Hur är då telefonen att använda?

Design

lg-gflex.5

Designen är som vanligt det första man lägger märke till när det kommer till en mobil, speciellt när det kommer till LG G Flex. Telefonen är unik på två sätt, först och främst är det den rundade formen som LG fått genom att använda en flexibel 6″ skärm. Men det beror också på LG’s nya designspråk där de väljer att sätta de fysiska knapparna på baksidan istället för på framsidan/sidorna. Detta är en design som är direkt tagen från LG G2. För att göra det smidigt att aktivera skärmen när enheten ligger på bordet så fortsätter LG med deras Knock On-funktion (knacka två gånger på skärmen för att aktivera) som fungerar för det mesta. Detta är en funktion som LG har utveckla till kommande modeller.

Med en 6″ stor skärm så får man en rätt trevlig mobil i handen. Den klarar gott och väl av saker man föredrar att göra på en större skärm. Dock har den endast upplösningen 720p till skillnad från 1080p som de flesta mobiler i toppklassen har idag. Fördelen när LG använder sig av en stor skärm är att de är snåla med kanter runt skärmen, detta bland annat tack vare knapparnas placering på baksidan.

Förutom knappar och kamera på baksidan så hittar vi även en självläkande yta som skyddar mobilen från repor. Varför detta lyfts fram på Design-delen är för att denna baksida påverkar designen, tyvärr på ett negativt sätt. Att G Flex var ”självläkande” lät för bra för att vara sant, vilket det också visade sig att det var. Baksidan är inte tillverkat i en skyddande plast, LG har fabriksmonterat en yta som gör att reporna försvinner. Precis som en film på displayen så syns även denna ytan på baksidan, främst runt knappar och kamera då man ser den mycket tydliga skarven.

lg-gflex.3

Funktioner

LG G Flex har en del trevliga funktioner som utmärker telefonen. Precis som Samsung så har LG använt sig av den främre kameran för att hålla skärmen vid liv när man tittar på den eller pausa en film när du tittat bort. Men LG har en del funktioner som vi gärna ser hos fler tillverkare, funktioner som faktiskt är användbara. En av dessa är menyknapparna, LG är första tillverkaren som verkligen visar att de vill utnyttja att Android’s systemknappar är mjukvarubaserade nu mer. Det är knapparna längst ner på skärmen detta gäller och till skillnad från de andra tillverkarna som låter dessa knappar ta upp skärmyta så kan man i G Flex välja att dölja dem i utvalda appar. Man kan också välja vilken ordning man vill att de ska sitta i eller lägga till knappar så de tre knapparna blir fyra, då får man även en snabbknapp för notislisten.

En annan trevlig funktion som LG har i G Flex (som i såvälg LG G2) är gästläget som man kan nå via en sekundär kod vid låsskärmen. Vill du inte att alla dina kompisar ska kunna komma åt dina privata saker på din mobil så kan du med G Flex aktivera gästläget. Detta når du genom att slå in en annan kod jämfört med din vanliga. I “gästläget” kommer användaren endast åt de appar du förvalt, på så sätt så kan du dölja dina SMS, samtalslistor, Facebookkonto etc.

lg-gflex.2

Skärmen

Skulle det inte vara för den 6” stora böjda POLED-skärmen så skulle LG G flex i stort sätt vara en LG G2 som vi också gillade. Med andra ord är det skärmen som ska motivera konsumenten att betala 1500 – 2000 kronor mer. Här tycker vi dock att LG har misslyckats. Detta är LG’s och en av världens första mobiler med böjd skärm, det är vi medvetna om. Men det är ingen ursäkt för att använda en skärm som inte är helt färdigutvecklad än. 720p är en acceptabel upplösning, men skärmen är grynig vilket ger bilder och allt annat som visas på skärmen en orättvis bild.

Det största problemet skärmen lever med är att den bränner fast det som visas på skärmen. Desto ljusare motivet är ju tydligare blir det mot en annan bakgrund.
Som exempel så kan vi ta låsskärmen som består bland annat av en digital klocka med vit font. Kollar du på klockan en liten stund och sen låser upp telefonen så ser du en klar bild av klockan på din hemskärm. Detta gäller även ikoner på din hemskärm som bränns in när du bläddrar till en annan hemskärm. Det “inbrända” försvinner sakta och är borta helt efter en liten stund.

Är inte detta ett problem som gäller skärmen i sig så är det ett väldigt vanligt problem för G Flex då det finns väldigt många som lider av detta när vi Googlat det.

lg-gflex.4

Kamera

LG G Flex är utrustad med en kamera på 13MP, detta är inte riktigt samma som LG G2 har, G Flex’s sensor saknar optisk bildstabilisering. När vi testade kameran så körde vi autoläge och märkte att kameran var relativt ljuskänslig och bilder i dagsljus lätt blev ”blackiga”. Färger och detaljer fångar den upp bra och det finns en trevlig funktion i den som ger möjlighet att ställa in fokusen manuellt vilket alltid är trevligt om man vill fokusera på något speciellt, detta ger också ett trevligt skärpedjup 

Här nedan kommer ett par bilder som är tagna på olika motiv i olika miljöer.

Benchmark

När vi testade G Flex med 3D Mark Så hamnade den förvånansvärt över Xperia Z Ultra och strax under LG’s nya mobil LG G Pro 2. Detta är imponerande, men förklaras med att Xperia Z Ultra och G Flex har ungefär samma hårdvara vad gäller den grafiska biten. Här nedan ser ni en mer detaljerad överblick på G Flex’s prestationer.

Screenshot_2014-03-17-10-21-44 Screenshot_2014-03-17-10-21-49

Specifikationer

Modell LG G Flex
Operativsystem Android 4.2.2 (inväntar 4.4)
Mått (B x D x H) 160.5 x 81.6 x 8.7 mm
Vikt 177 gram
Processor Snapdragon 800, 2,26GHz
Minne 2GB RAM
Skärm 6″ POLED
720p
böjd skärm
Lagring 32GB
Kamera 13MP
Filmar i 1080p
Batteri 3500mAh
Anslutningar microUSB
3,5mm uttag
Nätverk LTE
Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
DLNA
Bluetooth 4.0
NFC
Infraröd port
Pris 5500 kronor enligt Pricerunner

Omdöme

LG har släppt en av världens första böjda mobiler, för den som inte är ute efter det senaste så rekommenderar vi helt klart LG G2 i första hand. För er som är sugna på en mobil med böjd skärm så rekommenderar vi er att vänta en generation till så skärmen får en ärlig chans att visa upp sitt rätta jag. Tekniken utvecklas och upplevelsen är något extra. Men med de brister skärmen i LG G Flex har så kan vi inte ge någon stämpel till G Flex då det, konkret, är en större men sämre version av LG G2 som kostar betydligt mindre tack vare den mer traditionella displayen.

Tidigare artikelRykte: LG kan hålla äldre mobil uppdaterade
Nästa artikelPodcast: Teknicast #57

2 kommentarer

LÄMNA KOMMENTAR

Lämna kommentar
Ange namn