SSD diskar är nästan ett måste idag när det både gäller PC och konsoler, men är dom lika snabba även om vi närmar oss 1 TB i utrymme?

När SSD-diskarna kom var det en stor grej, en stor nyhet och något som gjorde att våra datorer mer eller mindre blev extremt snabba med hjälp av “bara” en hårddisk. Men problemet som var i början var storleken, storlekarna på dom första SSD som släpptes var alldeles för små och ibland var det knappt att operativsystemet fick plats på dom, men nu är det andra tider.

Något annat som många varit oroliga över när det gäller en SSD är att de ska slitas ut snabbare och att man borde tänka på hur och vad man använder dom till men att antalet timmar som en SSD skulle hålla var såpass mycket att man skulle hinna byta ut sin dator flera gånger om oftast, men även slitag-myten har förändrats helt nu och Kingston bevisar detta väldigt tydligt.

Att ha en SSD på 500 GB är ganska vanligt idag men nu har flera tillverkare kommit såpass långt att SSD-diskar uppemot 1 TB börjar bli aktuellt och vi har nu gett oss på två av Kingstons SSD-diskar som är nära 1Tb och över 1 TB.

SSD som vi testat är UV400 på 960 GB och DC400 på hela 1600 GB.

UV400 kommer från Ultra Value serien som har fokus på att erbjuda högre lagringskapacitet men med en prestanda som fortfarande är godkänd för de flesta användarna. Om man tittar på specifikationerna för UV400 så är detta en SSD skapad för att läsa från enheten istället för att skriva och att det är just så är för att Kingston valt att använda sig av asynkront NAND Flash och är något som inte alltid passar alla men ändå något som inte alla kommer märka av.

När det väl kommer till prestandan så är det som vanligt inte dom siffrorna som tillverkarna visar oss men inte allt för långt ifrån heller. Resultatet vi fick efter att kört testet flera gånger med HD Tune Pro och då med inställning på att läsa i maximal hastighet, resultatet för UV400 blev:

UV400

 • Läshastighet – 475 MB/s
 • Skrivhastighet – 492 MB/s

När det gäller såpass höga hastigheter så märker man inte av större skillnad om hårddisken skulle läsa och skriva 50-100 MB/s snabbre eller inte. Men med nästan 1 TB gjorde vi testet att fylla hårddisken med tusentals filer för att sedan välja att låta hårddisken jobba lite extra mycket som till exempel rendering av 4K-klipp direkt mot hårddisken vilket inte var några som helst problem. Även Läs- och skriv-hastigheten var på ungefär samma även om hårddisken var full.

Den andra hårddisken vi testade samtidigt DC400 från Kingston har utrymme som vi tror dom flesta kommer sikta mot inom kort, 1 600 GB (1,6 TB). Tittar man på specifikationerna från Kingston så påverkar inte läshastigheten för att hårddisken är större men däremot får skrivhastigheten tyvärr ta smällen men detta är ytterst lite och detta var det första testet vi gjorde.

Vi gjorde testet på samma sätt som med UV400 där vi först testade läs- och skrivhastighet på en tom hårddisk och svaret blev då:

DC400

 • Läshastighet – 474 MB/s
 • Skrivhastighet – 490 MB/s

För att jämföra med Uv400 som är nästan 500 GB mindre så kan vi inte se något större skillnad på prestandan och även DC400 gör ett utmärkt jobb, men precis som tidigare hårddisken så är även DC-diskarna bättre skapade för att läsa från enheten än för att skriva, ett bra exempel är att till exempel ha sitt Steam-bibliotek på dessa hårddiskar.

När vi gav oss på andra testet att fylla hårddisken med tusentals filer från olika program och spel för att sedan göra testet blev resultatet likvärdigt med några få megabyte i variation är inget som märks av. Att rendera 4K-klipp var heller inget problem men däremot märkte vi att strömförbrukningen kunde variera rätt så rejält på båda SSD-diskarna när vi satte dom i tungt arbete, men detta var oftast under endast ett par sekunder och inget som kanske inte alltid uppskattas om man väljer att ha denna typ av SSD i en laptop.

Kingston har en egen mjukvara Kingston SSD Manager för att lättare kunna hålla koll på hur disken mår men även möjligheten till att lättare uppdatera till senaste mjukvaran, något som kan spela stor roll och rekommenderas att hålla koll på när det gäller alla SSD. Med hjälp av mjukvaran kan man även göra en “secure erase” om man vill vera helt säker på att allt innehåll på disken raderas. Tyvärr så är gränssnittet i Kingston SSD Manager kanske inte den mest moderna men det gör sitt jobb alldeles utmärkt.

Både UV400 och DC400 gör ett utmärkt jobb men är hårddiskar som främst är skapade för att läsas ifrån och är som skapade för att ha operativsystem eller spel på. Tyvärr kanske de inte riktigt skapade för att ha i en laptop kanske om man inte har ett elluttag nära sig hela tiden då strömförbrukningen kan variera en hel del helt beroende på hur mycket belastning man lägger på disken.

Kingston har bevisat att SSD precis som vanliga HDD diskar inte kommer påverkas på sin storlek och att vi nu bara kan vänta och hålla tummarna för att SSD på flera terabyte kommer komma väldigt snart till ett pris som fortfarande är acceptabelt för de flesta.

Båda dessa SSD-diskar gör ett finemang jobb och man behöver inte oroa sig för att den större hårddisken ska få en sämre prestanda och ärligt talat hade vi nog satsat på den större hårddisken om man har budgeten för det.

Vill man ha ännu snabbare diskar så finns det andra lösningar utöver dessa SSD men då är det annan prisklass samt annat som påverkar om man kan ha de eller inte.

Kingston UV400 kostar från 590 kronor (120GB) medan DC400 kostar från 2 300 kronor (480 GB).

Kingston UV400 SSD
 • 8/10
  Prestanda - 8/10
 • 6/10
  Funktioner - 6/10
 • 5/10
  Pris - 5/10
6.3/10
Kingston DC400 SSD
 • 8/10
  Prestanda - 8/10
 • 6/10
  Funktioner - 6/10
 • 3/10
  Pris - 3/10
5.7/10

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.